7 °C Budapest

Ennyi volt: újabb magyar bank ügyfelei nyöghetik a drágább törlesztőt

2018. augusztus 1. 11:00

Újabb bank indult el a kamatemelés útján: a mai naptól magasabb kamatokkal fog szembesülni az, aki az Erste Banknál szeretne jelzáloghitelt felvenni. A bank lépése nem túl meglepő, hiszen az utóbbi hetekben már számos bank esetében drágulásnak indultak a hitelek.

Újabb hazai bank döntött a kamatemelés mellett: augusztus 1-től már csak drágábban tud jelzáloghitelt felvenni az, aki az Erste Banknál szeretné ezt megtenni. Az emelés ténye nem nevezhető váratlannak, hiszen az utóbbi időszakban már több bank is a kamatemelés mellett döntött.

Az Erste Bank is reagált a referenciahozamok emelkedésére, immáron a hosszú lakáshitelek esetében is. Ez a lépés beleillik abba forgatókönyvbe, amelyet még július elején vázoltunk fel, azaz a változó kamatozású hitelek év eleje óta tapasztalható kamatemelkedése után immáron a hosszú kamatperiódussal felvehető hitelek is drágulnak, ami magasabb törlesztőrészletet eredményez."

- írja a kamatemeléssel kapcsolatban a Bank360.

A mostani emelés nem érinti a 6 havi kamatperiódusú jelzáloghiteleket, ellenben drágultak a 3 éves (0,44-0,60 százalékponttal), az 5 éves (0,35-1,10 százalékponttal), a 10 éves (0,30-0,50 százalékponttal) és a 15 éves (0,30-0,55 százalékponttal) kamatperiódusú hitelek is. A drágulás ellenére azonban továbbra is célszerűbb a hosszú kamatperiódusú jelzáloghitelek közül választani, hiszen a fixált hitelek jóval kisebb kockázatot jelentenek az adós számára.

Mit jelent ez a törlesztő szempontjából?

Korábban egy 10 millió forintos, 10 éves futamidejű, 3 éves kamatperiódusú jelzáloghitelt 4,65 százalékos éves kamattal kínált az Erste Bank, amennyiben az ügyfél semmilyen kedvezményt nem vett igénybe. Ebben az esetben a törlesztőrészlet durván 104 ezer forint volt havonta. Ugyanennek a hitelnek mostantól 5,20 százalékos lesz az éves kamata (szintén kedvezmények nélkül), ami már 107 ezer forintos törlesztőt jelent havonta. A mostani emelések tehát akár több ezer forinttal is megemelhetik az újonnan felvett jelzáloghitelek törlesztőit.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hol érdemes hitelt felvenni?

A korábbi folyamatos kamatcsökkentések időszaka tehát véget ért, ennek ellenére még mindig olcsónak mondhatóak a jelzáloghitelek. Egy 10 millió forintos, 15 éves futamidejű, 15 évre fixált jelzáloghitel például havi 79 027 forintos törlesztővel érhető el a K&H Banknál (THM 5,30%), míg az Erste Banknál 83 255 forint ugyanennek a hitelnek a törlesztőrészlete (THM 5,95%). De érdemes még megemlíteni az UniCredit Bank (85 127 forintos törlesztő, 6,36 százalékos THM) és a CIB Bank (87 720 forintos törlesztő, 6,83 százalékos THM) ajánlatait is.

Egy kisebb, 5 millió forintos, 20 éves futamidejű és 20 éves kamatperiódusú jelzáloghitelt pedig az alábbi feltételekkel kínálnak az egyes bankok:

  • K&H Bank: 33 525 forintos törlesztő, 5,59 százalékos THM,
  • UniCredit Bank: 34 689 forintos törlesztő, 6,28 százalékos THM,
  • OTP Bank: 37 246 forintos törlesztő, 6,95 százalékos THM.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem