Ennyi volt: újabb magyar bank ügyfelei nyöghetik a drágább törlesztőt

Ennyi volt: újabb magyar bank ügyfelei nyöghetik a drágább törlesztőt

2018. augusztus 1. 11:00

Újabb bank indult el a kamatemelés útján: a mai naptól magasabb kamatokkal fog szembesülni az, aki az Erste Banknál szeretne jelzáloghitelt felvenni. A bank lépése nem túl meglepő, hiszen az utóbbi hetekben már számos bank esetében drágulásnak indultak a hitelek.

Újabb hazai bank döntött a kamatemelés mellett: augusztus 1-től már csak drágábban tud jelzáloghitelt felvenni az, aki az Erste Banknál szeretné ezt megtenni. Az emelés ténye nem nevezhető váratlannak, hiszen az utóbbi időszakban már több bank is a kamatemelés mellett döntött.

Az Erste Bank is reagált a referenciahozamok emelkedésére, immáron a hosszú lakáshitelek esetében is. Ez a lépés beleillik abba forgatókönyvbe, amelyet még július elején vázoltunk fel, azaz a változó kamatozású hitelek év eleje óta tapasztalható kamatemelkedése után immáron a hosszú kamatperiódussal felvehető hitelek is drágulnak, ami magasabb törlesztőrészletet eredményez."

- írja a kamatemeléssel kapcsolatban a Bank360.

A mostani emelés nem érinti a 6 havi kamatperiódusú jelzáloghiteleket, ellenben drágultak a 3 éves (0,44-0,60 százalékponttal), az 5 éves (0,35-1,10 százalékponttal), a 10 éves (0,30-0,50 százalékponttal) és a 15 éves (0,30-0,55 százalékponttal) kamatperiódusú hitelek is. A drágulás ellenére azonban továbbra is célszerűbb a hosszú kamatperiódusú jelzáloghitelek közül választani, hiszen a fixált hitelek jóval kisebb kockázatot jelentenek az adós számára.

Mit jelent ez a törlesztő szempontjából?

Korábban egy 10 millió forintos, 10 éves futamidejű, 3 éves kamatperiódusú jelzáloghitelt 4,65 százalékos éves kamattal kínált az Erste Bank, amennyiben az ügyfél semmilyen kedvezményt nem vett igénybe. Ebben az esetben a törlesztőrészlet durván 104 ezer forint volt havonta. Ugyanennek a hitelnek mostantól 5,20 százalékos lesz az éves kamata (szintén kedvezmények nélkül), ami már 107 ezer forintos törlesztőt jelent havonta. A mostani emelések tehát akár több ezer forinttal is megemelhetik az újonnan felvett jelzáloghitelek törlesztőit.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hol érdemes hitelt felvenni?

A korábbi folyamatos kamatcsökkentések időszaka tehát véget ért, ennek ellenére még mindig olcsónak mondhatóak a jelzáloghitelek. Egy 10 millió forintos, 15 éves futamidejű, 15 évre fixált jelzáloghitel például havi 79 027 forintos törlesztővel érhető el a K&H Banknál (THM 5,30%), míg az Erste Banknál 83 255 forint ugyanennek a hitelnek a törlesztőrészlete (THM 5,95%). De érdemes még megemlíteni az UniCredit Bank (85 127 forintos törlesztő, 6,36 százalékos THM) és a CIB Bank (87 720 forintos törlesztő, 6,83 százalékos THM) ajánlatait is.

Egy kisebb, 5 millió forintos, 20 éves futamidejű és 20 éves kamatperiódusú jelzáloghitelt pedig az alábbi feltételekkel kínálnak az egyes bankok:

  • K&H Bank: 33 525 forintos törlesztő, 5,59 százalékos THM,
  • UniCredit Bank: 34 689 forintos törlesztő, 6,28 százalékos THM,
  • OTP Bank: 37 246 forintos törlesztő, 6,95 százalékos THM.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 30. 18:20
A Fővárosi Törvényszék után a Fővárosi Ítélőtábla is azt állapította meg, hogy az NMHH Médiatanács j...
Holdblog  |  2022. június 30. 16:09
A természeti-politikai drámák miért hoznak el egy jobb világot? Mert okosabbá és szabadabbá teszik a...
Kiszámoló  |  2022. június 29. 21:59
Emlékszünk még, amikor a kormány ingyenessé tette a kéményseprést a lakosságnak? Nem, nem arra, hogy...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?