Nesze neked fotelhitel: így gombolnak le százezreket rólad a bankok

2018. február 5. 12:00

A tavalyi évben jelentősen növekedett Magyarországon a lakossági hitelezés, különböző célokra összesen több mint 1000 milliárd forintnyi kölcsönt vettünk fel. A legtöbben mostanra már tisztában vannak vele, hogy legegyszerűbben a THM segítségével lehet összehasonlítani a különböző hitelajánlatokat. Azt azonban talán kevesebben tudják, hogy a THM sem tartalmazza az összes lehetséges költséget, illetve egyes hiteltípusok mellé gyakorta adnak el olyan plusz szolgáltatásokat, melyek szintén nem emelik a THM-et, ettől függetlenül az adósnak mégiscsak megnövelik a kiadásait. Éppen ezért sose elégedjünk meg azzal, hogy tisztában vagyunk a THM mértékével, hanem igenis alaposan olvassuk át a hitelszerződést.

A Teljes Hiteldíj Mutató (THM) léte jelentősen megkönnyíti számunkra a különböző hitelek összehasonlítását, hiszen csak néhány számot kell áttekintenünk, és máris látjuk, hogy melyek az olcsóbb, és melyek a drágább ajánlatok. Fontos azonban tisztában lennünk vele, hogy a THM az induló költségek alapján kerül kiszámításra, tehát a szerződés függvényében ez változhat a későbbiekben.

Szintén nem kalkulálják a THM-be azokat a költségeket, melyek a hitel késedelmes törlesztése esetén merülnek fel. Ilyen plusz költség lehet például a késedelmi kamat, tartós elmaradás esetén a behajtási és a felmondási díj. Szintén felszámíthatják az adósnak, ha a hitelintézet képviselői személyesen keresik fel az adóst, illetve a levelek költségeit is. Decemberben például találtunk olyan 0 százalékos áruhitelt, amelynek a késedelmi kamata meghaladta a 10 százalékot is.

Kényelmi szolgáltatások

Sokszor előfordul, hogy a hitelek mellé olyan kényelmi szolgáltatásokat is értékesítenek, melyek díjai szintén nem számítanak bele a THM-be, ám végső soron mégiscsak az ügyfél pénztárcáját terhelik, amint erre a Magyar Nemzeti Bank is felhívja a figyelmet friss közleményében. Ez igen gyakori a kisebb összegű, fedezetlen hiteleknél, az úgynevezett gyorskölcsönöknél. Tulajdonképpen ezek olyan személyi kölcsönök, melyek jellemzően kisebb összegűek, és a kevésbé szigorú adósvizsgálatnak hála a folyósításuk is gyorsan kivitelezhető.

Noha a személyi hitelek éves THM-je nem lehet magasabb, mint a jegybanki alapkamat 24 százalékkal növelt mértéke (ez jelenleg 24,9 százalék), ám a különböző extra szolgáltatás igénybevétele esetén ennél mégis jóval magasabb terhei keletkezhetnek az adósnak.

Jó példa ezekre a kényelmi szolgáltatásokra a Provident otthoni szolgáltatásai, amelynek keretein belül a cég képviselői házhoz mennek az ügyfélhez. Tény, hogy ez jelentősen megkönnyíti az ügyfelek számára a hitelfelvétel menetét, hiszen a hitelbírálathoz kapcsolatos ügyintézést elintézhetjük otthon a négy fal között. Ugyanakkor jelentősen megnöveli az adós költségeit is.

Például ha a Providentnél szeretnénk felvenni 150 ezer forintot 42 hetes futamidővel, akkor a futamidő végéig összesen 164 175 forintit fizetünk vissza. Ennél azonban jelentősen többet, összesen 258 675 forintot fogunk visszafizetni, amennyiben lusták vagyunk kimozdulni otthonról, és igényeljük a fenti szolgáltatást is. És még mindig nincs vége, hiszen sok hitel mellé köthetünk különböző biztosításokat is, melyek szintén növelik a terheinket, és ezek szintén nem részei a THM-nek.

Mire figyeljünk tehát?

Szerződéskötés előtt érdemes összehasonlítani a különböző banki ajánlatokat, alaposan átolvasni a szerződéseket, és csak az összes lehetségesen felmerülhető költség tudatában aláírni a kölcsönszerződést. Az összehasonlítás elvégzéséhez bátran használhatjuk a Magyar Nemzeti Bank Hitel- és lízingválasztó programját, de a Pénzcentrum kalkulátorát is. Kíváncsiságból mi is elvégeztünk egy kalkulációt: arra voltunk kíváncsiak, hogy mekkora havi törlesztőrészlet mellett tudnánk felvenni 300 ezer forintot 36 hónapos futamidő mellett.

A kalkuláció eredményeképpen megkaptuk, hogy:

  • a Sberbanknál a törlesztő 9 902 forint (a 2. hónaptól), a THM 11,24 százalék, a teljes visszafizetendő összeg 352 043 forint;
  • a CIB Banknál a törlesztő 9 842 forint, a THM 11,73 százalék, a teljes visszafizetendő összeg 354 312 forint;
  • a Budapest Banknál a törlesztő 11 547 forint, a THM 24,90 százalék, a teljes visszafizetendő összeg pedig 415 692 forint, illetve további kedvező ajánlatokat is kaptunk a Providenttől és a Cofidistől is.

Tehát egy kis számolgatással máris kaptunk több kedvező ajánlatot. A fentieknek megfelelően már csak annyi a dolgunk, hogy kiválasszuk a számunkra legszimpatikusabbat, majd minél alaposabban elolvassuk a szerződés feltételeit.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem