16 °C Budapest
Így úszhatod meg az adófizetést, ha külföldről rendelsz csomagot

Így úszhatod meg az adófizetést, ha külföldről rendelsz csomagot

2017. augusztus 7. 12:00

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fontsnak tartotta, hogy kiadjon egy figyelemfelhívó közleményt. Íme.

A közlemény szerint a megrendelt áruk beszállítása jellemzően a Magyar Posta Zrt. (posta) igénybevételével történik, a postaforgalomban érkező küldemények vámkezelését a posta látja el. Ha az áruk az Európai Unión kívülről (például Távol-Kelet, az Amerikai Egyesült Államok) érkeznek, azokat kötelező jelleggel vámkezeltetni kell. A vámkezelést megbízás alapján a postai szolgáltató végzi.

Az interneten megrendelt áruk 22 euró értékig vámmentesek, tehát a megrendelőnek csak a termék árát és az esetleges szállítási költséget kell megfizetnie.

22 euró felett azonban adófizetési kötelezettség keletkezik (pl.: áfa, vámkezelési költség).

A NAV emlékeztet, hogy a vámkezelés akkor végezhető el, ha

  • a beérkezett áru egyértelműen meghatározható,
  • ismert az áru valós értéke,
  • a címzett beazonosítható.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Amennyiben a fenti adatok rendelkezésére állnak, a posta megindítja a vámeljárást. A NAV megvizsgálja és dönt annak elfogadása, illetve elutasítása felől. A vámeljárás lezárása után a küldeményt kiszállítják a címzettnek. Az ellenőrzések tapasztalatai alapján elmondható, hogy sok esetben a feladó a fuvarlevélen nem valós adatokat tüntet fel (pl.: áru értéke alacsonyabb, rossz az árumegnevezés). Ilyen esetekben javasolt felvenni a kapcsolatot az eladóval, hogy pontos adatok kerüljenek a fuvarlevélre, valamint érdemes már az áru megrendelését követően - a csomag megérkezése előtt - a kapott ragszámra hivatkozva a posta részére megküldeni a vámkezelési nyilatkozatot és a netes platformról érkező rendelési visszaigazolást.

További részleteket a NAV honlapján találunk.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?