1 °C Budapest

Bírságolt a jegybank: a THM szabályokat sértették meg a záloghitelezők

2017. január 24. 21:31

A teljes hiteldíj-mutató feltüntetésére, számítására, valamint a THM maximum mértékére vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt összesen 20,5 millió forint bírsággal sújtotta a záloghitelezési tevékenységet folytató Boldva és Vidéke Takarékszövetkezetet, az Expressz Zálog Zrt.-t és a Gold Orient Zrt.-t az MNB - írja közleményében a jegybank.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) - mint arról korábban beszámolt - a kézizálog-hitelezési piac több szereplőjénél folytatott le az elmúlt időszakban fogyasztóvédelmi vizsgálatot. Ennek keretében a jegybank többek között azt ellenőrizte, hogy az érintett pénzügyi intézmények miként tesznek eleget a kézizálog fedezete mellett nyújtott kölcsönöknél a teljes hiteldíj-mutató (THM) közzétételére, számítására, illetve a THM maximum mértékére vonatkozó előírásoknak. Az MNB az ellenőrzés-sorozathoz kapcsolódóan már tavaly novemberben és decemberben is hozott elmarasztaló döntést.

  • A most lezárt jegybanki vizsgálat feltárta, hogy a Boldva és Vidéke Takarékszövetkezet az ellenőrzés alá vont közel három éves időszakban a - közvetítők útján nyújtott - fogyasztói kézizálog-kölcsöneinek nagy részénél megsértette a THM számítására vonatkozó rendelkezéseket, s emiatt a THM mérték jogszabályi felső korlátját jelentősen meghaladó THM mellett nyújtott kézizálog-kölcsönt a fogyasztóknak.
  • Az Expressz Zálog Zrt. esetében az MNB megállapította, hogy a vállalkozás a tevékenységét népszerűsítő hirdetéseiben a vizsgált időszakban a THM mértékét - a jogszabállyal ellentétesen - nem feltűnő módon jelenítette meg. Emellett huzamosabb időn keresztül, szintén a THM számításra vonatkozó előírások megsértése miatt, a jogszabály által megengedett maximális mérték feletti THM-el nyújtott kézizálog-kölcsönt ügyfelei részére.
  • Az MNB a Gold Orient Zrt. tevékenységének áttekintése során azt tapasztalta, hogy a társaság a vizsgált időszakban kötött kézizálog-kölcsön szerződések esetében nem a jogszabályban rögzített képlet által előírt módszertant alkalmazott, továbbá valamennyi szerződésnél a jogszabályi maximumnál magasabb THM-mértéket alkalmazott, ugyanis a THM számítása során nem megfelelően vette figyelembe a jogszabály által meghatározott díjelemeket.

A vizsgált kézizálog-piaci szereplők a fenti gyakorlatukkal jogszabály által meg nem engedett árazást alkalmaztak, sérült továbbá a fogyasztók azon joga is, hogy az adott termék - annak valós jellemzőinek alapul vételével - más, versengő kézizálog-hiteltermékekkel összehasonlíthatóvá váljon.

Mindezek miatt az MNB ma közzétett határozataiban felhívta az érintett pénzügyi intézményeket a THM számítására, mértékére és közzétételére vonatkozó jogszabályi rendelkezések mindenkori betartására, emellett

a Boldva és Vidéke Takarékszövetkezetet 10 millió forint, az Expressz Zálog Zrt.-t 9 millió forint, a Gold Orient Zrt.-t 1,5 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Holdblog  |  2023. január 27. 06:06
Zöldülés van. Városból kiköltözés van. Vissza a természetbe van. Úgyhogy marihuána termesztés és ker...
MEDIA1  |  2023. január 26. 15:43
Sztárokkal telik meg a ring az RTL Sztárbox című, idén ősszel képernyőre kerülő műsorában. A műsor s...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 27. 08:07