Hajszálon múlott: hivatali baki miatt bukhatta volna mindenét

2016. október 10. 11:02

Hiába fizetjük rendesen a törlesztőket, egy apró hiba is elég lehet ahhoz, hogy felmondják a jelzáloghitelünket. Egy olvasónknak például a földhivatalok bürökratikus útvesztője okozott kellemetlen heteket.

Egy olvasónk a következő panasszal keresett meg minket hetekkel ezelőtt:

Lakást vásároltunk tavaly ősszel Budapesten, a finanszírozáshoz jelzáloghitelt is igénybe vettünk. Lassan 3/4 éve törlesztjük a hitelt, de egy banki átvilágítás során csak most derült ki, hogy a hitelintézet jelzálogjog bejegyzési kérelme továbbra is csak széljegyen van. Mint utóbb kiderült, a bank ügyintézője, "Budapest Főváros Kormány hivatalának Földhivatala" helyett a "Pest Megyei Földhivatal" számlaszámát adta meg, ide utaltuk a bejegyzési kérelem ellenértékét. Miután a bankunk jelezte felénk az adminisztratív problémát, banki ügyintézőnk közbenjárására azt javasolták a földhivatalnál, hogy mihamarabb utaljuk át a bejegyzési kérelem díját a megfelelő számlaszámra (addig még megpróbálják tartani a bejegyzési kérelmet; bár ez eddig se volt probléma, hiszen a bank belső átvilágítása jelezte a hibát, nem pedig ők), a bank pedig indítsa el a korábban átutalt összeg visszautalásának kérését. Most itt tartunk: reménykedhetünk, hogy nem utasítják el a bejegyzési kérelmet (különben a bank felmondhatja a szerződést); illetve futhatunk az elsőre tévesen utalt összeg után.

A problémával a Pest Megyei Kormányhivatalhoz fordultunk; kérdéseinkre a Földhivatali Főosztály reagált:

Miért nem derül ki azonnal (könyvelési határidőn belül), ha téves jogcímen érkezik be egy jóváírás egy földhivatalhoz?

Az átutalásoknál a befizetők sokszor hiányosan töltik ki a közlemény rovatot, ezért egyes tételek beazonosítása nehéz. Ilyen például, hogy nem szerepel rajta a település megnevezése, helyrajzi száma, és az ügyiratszám, vagy ki sincs töltve a közlemény rovat. Előfordul, hogy az ügyfél lakcíme szerepel feltüntetve, de nem arra az ingatlanra vonatkozik a befizetés. Van, hogy csak a hitelszámot vagy adóazonosítót/adószámot tüntetik fel, ami alapján nem lehet a tételeket beazonosítani.

Amennyiben olyan tételről van szó, amit vagy azért mert hibás, vagy azért mert egyértelműen nem rendelhető egy ügyirathoz sem (pl. másik kormányhivatalhoz kellett volna utalni), ezek a beazonosítatlan tételek átkerülnek a járási hivatalokhoz.

Amennyiben megerősítést nyer, hogy a jogcím nem a Pest Megyei Kormányhivatalt illeti meg, abban az esetben kezdődik meg az átutalás a járási hivatal által megadott címre/bankszámlaszámra. Minden visszautalási kérelmet a Földhivatali Osztályok által készített alátámasztó határozat alapján bírálnak el.

Hány havonta világítják át a különböző jogcímeken jóváírt befizetéseket a földhivataloknál?

Az átvilágítás havonta, negyedévente történik.

Mi az eljárási rend abban az esetben, ha egy befizetés téves jogcímen érkezik be egy földhivatalhoz?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A járási földhivatalok felterjesztése és/vagy az ügyfél általi jogos írásbeli kérelem alapján történhet a visszautalás, amelyet a kormányhivatal minden szempontból megvizsgál (tényleg befolyt-e az összeg, jogos-e az igény stb.). A jogos igény megállapítása után a kormányhivatal aznap intézkedik a visszautalásról.

A jogcímek esetében a tételt továbbítják az illetékes földhivatalhoz beazonosítás céljából. Amennyiben egyértelműen megállapítható az illetéktelenség, abban az esetben azt az összeget haladéktalanul tovább vagy visszautalják. Az ehhez szükséges adatok: a település neve, a terület helyrajzi száma, az illetékes földhivatal üggyel kapcsolatos ügyiratszáma, illetve a befizetés könyvelésének pontos ideje (teljesítési idő). Ezek hiányában nem áll rendelkezésre elégséges információ a tovább/visszautaláshoz.

Miért nincs arra lehetőség, hogy a hivatal egyes kirendeltségei között átvezetésre kerüljenek egyes jóváírások; főként, ha ezt kérelmezik is?

Budapest Főváros Kormányhivatala és a Pest Megyei Kormányhivatal két külön, önállóan működő gazdasági szervezet, ezért átvezetésre nincs lehetőség, viszont visszautalásra és továbbutalásra van lehetőség írásbeli kérelem alapján.

Éves szinten összességében mekkora összeg érkezik téves jogcímeken az egyes földhivatalokhoz?

A tévesen utalt tételek összege egy évben elérheti akár a 20 millió forintot is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm