12 °C Budapest
Hajszálon múlott: hivatali baki miatt bukhatta volna mindenét

Hajszálon múlott: hivatali baki miatt bukhatta volna mindenét

2016. október 10. 11:02

Hiába fizetjük rendesen a törlesztőket, egy apró hiba is elég lehet ahhoz, hogy felmondják a jelzáloghitelünket. Egy olvasónknak például a földhivatalok bürökratikus útvesztője okozott kellemetlen heteket.

Egy olvasónk a következő panasszal keresett meg minket hetekkel ezelőtt:

Lakást vásároltunk tavaly ősszel Budapesten, a finanszírozáshoz jelzáloghitelt is igénybe vettünk. Lassan 3/4 éve törlesztjük a hitelt, de egy banki átvilágítás során csak most derült ki, hogy a hitelintézet jelzálogjog bejegyzési kérelme továbbra is csak széljegyen van. Mint utóbb kiderült, a bank ügyintézője, "Budapest Főváros Kormány hivatalának Földhivatala" helyett a "Pest Megyei Földhivatal" számlaszámát adta meg, ide utaltuk a bejegyzési kérelem ellenértékét. Miután a bankunk jelezte felénk az adminisztratív problémát, banki ügyintézőnk közbenjárására azt javasolták a földhivatalnál, hogy mihamarabb utaljuk át a bejegyzési kérelem díját a megfelelő számlaszámra (addig még megpróbálják tartani a bejegyzési kérelmet; bár ez eddig se volt probléma, hiszen a bank belső átvilágítása jelezte a hibát, nem pedig ők), a bank pedig indítsa el a korábban átutalt összeg visszautalásának kérését. Most itt tartunk: reménykedhetünk, hogy nem utasítják el a bejegyzési kérelmet (különben a bank felmondhatja a szerződést); illetve futhatunk az elsőre tévesen utalt összeg után.

A problémával a Pest Megyei Kormányhivatalhoz fordultunk; kérdéseinkre a Földhivatali Főosztály reagált:

Miért nem derül ki azonnal (könyvelési határidőn belül), ha téves jogcímen érkezik be egy jóváírás egy földhivatalhoz?

Az átutalásoknál a befizetők sokszor hiányosan töltik ki a közlemény rovatot, ezért egyes tételek beazonosítása nehéz. Ilyen például, hogy nem szerepel rajta a település megnevezése, helyrajzi száma, és az ügyiratszám, vagy ki sincs töltve a közlemény rovat. Előfordul, hogy az ügyfél lakcíme szerepel feltüntetve, de nem arra az ingatlanra vonatkozik a befizetés. Van, hogy csak a hitelszámot vagy adóazonosítót/adószámot tüntetik fel, ami alapján nem lehet a tételeket beazonosítani.

Amennyiben olyan tételről van szó, amit vagy azért mert hibás, vagy azért mert egyértelműen nem rendelhető egy ügyirathoz sem (pl. másik kormányhivatalhoz kellett volna utalni), ezek a beazonosítatlan tételek átkerülnek a járási hivatalokhoz.

Amennyiben megerősítést nyer, hogy a jogcím nem a Pest Megyei Kormányhivatalt illeti meg, abban az esetben kezdődik meg az átutalás a járási hivatal által megadott címre/bankszámlaszámra. Minden visszautalási kérelmet a Földhivatali Osztályok által készített alátámasztó határozat alapján bírálnak el.

Hány havonta világítják át a különböző jogcímeken jóváírt befizetéseket a földhivataloknál?

Az átvilágítás havonta, negyedévente történik.

Mi az eljárási rend abban az esetben, ha egy befizetés téves jogcímen érkezik be egy földhivatalhoz?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A járási földhivatalok felterjesztése és/vagy az ügyfél általi jogos írásbeli kérelem alapján történhet a visszautalás, amelyet a kormányhivatal minden szempontból megvizsgál (tényleg befolyt-e az összeg, jogos-e az igény stb.). A jogos igény megállapítása után a kormányhivatal aznap intézkedik a visszautalásról.

A jogcímek esetében a tételt továbbítják az illetékes földhivatalhoz beazonosítás céljából. Amennyiben egyértelműen megállapítható az illetéktelenség, abban az esetben azt az összeget haladéktalanul tovább vagy visszautalják. Az ehhez szükséges adatok: a település neve, a terület helyrajzi száma, az illetékes földhivatal üggyel kapcsolatos ügyiratszáma, illetve a befizetés könyvelésének pontos ideje (teljesítési idő). Ezek hiányában nem áll rendelkezésre elégséges információ a tovább/visszautaláshoz.

Miért nincs arra lehetőség, hogy a hivatal egyes kirendeltségei között átvezetésre kerüljenek egyes jóváírások; főként, ha ezt kérelmezik is?

Budapest Főváros Kormányhivatala és a Pest Megyei Kormányhivatal két külön, önállóan működő gazdasági szervezet, ezért átvezetésre nincs lehetőség, viszont visszautalásra és továbbutalásra van lehetőség írásbeli kérelem alapján.

Éves szinten összességében mekkora összeg érkezik téves jogcímeken az egyes földhivatalokhoz?

A tévesen utalt tételek összege egy évben elérheti akár a 20 millió forintot is.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?