27 °C Budapest
Itt vannak a karácsonyi ingyenhitelek: ki fizeti meg az árát?

Itt vannak a karácsonyi ingyenhitelek: ki fizeti meg az árát?

Pénzcentrum
2015. december 4. 10:38

A karácsonyi időszakban a legtöbb áruház akciós kölcsönökkel csábítja a vásárlókat, azonban a hirdetések ellenére nem minden ajánlat valódi ingyenhitel. Persze nemcsak a hitel költségeire érdemes odafigyelnünk, más aprósággal is próbálkozhatnak a boltok.

Karácsonyig már csak 20 nap van hátra, ezért nem is csoda, hogy már most hatalmas tömegekkel találkozhatunk a plázákban, bevásárlóközpontokban, hipermarketekben. A boltokban sok helyen találkozhatunk hitelajánlattal is, azonban nem mindegy, hogy mennyibe kerül a kölcsön valójában.

Mire figyeljünk a hitel kiválasztásakor?

Nagy eltérések vannak a boltok karácsonyi hitelajánlatai között, van, ahol az ingyenhitel tényleg ingyen van, de előfordul, hogy valamilyen plusz szolgáltatást akarnak ránk sózni az ingyenességért cserébe.

Előfordulhat az is, hogy a hirdetés szerint 0 százalékos kamattal vehetünk fel kölcsönt, azonban a magas kezelési költség miatt a tényleges teljes hiteldíj mutató (THM) akár 40 százalék fölé is felmehet. A másik jellemző trükk, hogy a hitelünk ugyan ingyen van, viszont a szolgáltatótól hitelkártyát kapunk, ami után éves díjat számíthatnak fel.

 Az így kiadott hitelkártyákra egyébként jellemző, hogy az ügyfelek használják is, ami után késedelmes visszafizetés esetén szintén 40 százalék közeli kamatokat kell fizetni.

Melyik nagy áruházak kínálnak hitelt?

Négy országos áruházat néztünk meg, ahol akár helyben felvehetjük a hitelt a kiszemelt ajándék mellé, a feltételek között viszont jelentős különbségek vannak. Már pár tízezer forinttól is felvehetünk hitelt, ami a Tesconál 500 ezer forintig terjed, a Media Marktnál és az Euronicsnál 2 millióig, míg az Auchannál nincs felső határ megszabva. A futamidő jellemzően éven belüli ezeknél a kölcsönöknél, igaz, van ahol ennél hosszabb tartammal is kalkulálhatunk.

Önrészt a Media Markt és az Euronics kérhet tőlünk, mind a két áruház 500 ezer forint feletti kölcsönnél vár el legalább 20 százalékos önerőt. Érdekes egyébként, hogy a mögöttes pénzügyi szolgáltató az önerőt igénylő hiteleknél a Cetelem, míg a Budapest Bank (Tesco) és a Oney (Auchan) kölcsönéhez sincs szükség kezdeti befizetésre.

Az akciós ajánlatoknál nem látható különbség a kamatokban és a THM-ben, mind a négy szolgáltató kínál ténylegesen 0 százalékos THM-mes ingyenhitelt. Azt persze érdemes figyelembe venni, hogy az Auchan kölcsönével az élhet, akinek van Oney hitelkártyája, vagy igényli azt.

A hitel kiválasztásánál a legtöbb esetben az sokkal többet nyom a latba, hogy melyik boltnál találjuk meg azt a terméket, amit meg szeretnénk vásárolni. Ha viszont a kiválasztott áruházban nem tudjuk hitelre megvenni az áhított dolgokat, akkor érdemes lehet a bankok személyi kölcsön ajánlatai között szétnézni. Itt ugyanis sokszor kedvező feltételekkel tudunk hitelt felvenni, amiből megvehetjük a kiválasztott termékeket.

A webshopokban is találunk hitelt

Ma már a nagyobb webshopokban hiteligénylésre is van lehetőség. A feltételek azonban hasonlóak a nagy áruházakéhoz, így ugyan arra a két dologra érdemes figyelni:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • A hitel mellé kapunk-e automatikusan hitelkártyát és
  • Mekkora a THM, amely a költségeket jobban mutatja, mint a kamat.

Ki fizeti meg az ingyenhitelek árát?

A pénzügyi szolgáltatók egyébként nem adnak hitelt anélkül, hogy az nekik megérné.

Az ingyenhiteleknél az üzletek átvállalják a hitelek költségeit a bankoktól, így juthatunk részletre a kiszemelt áruhoz.

Ezért cserébe ezeket a költségeket beépítik az áraikba (drágábbak lesznek a termékek), vagyis áttételesen a készpénzzel fizető, többi vásárlóval fizettetik meg az ingyenhitel árát.

A felelős hitelfelvételre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is fehívta a figyelmet:

Az MNB-hez érkezett, az áruhitelekre vonatkozó ügyfélpanaszok szerint sokan változatlanul nem látják át, hogy egy 0 százalékos kamatú kölcsönnek is lehetnek költségei. A hitelek tényleges terhét nem a kamat, hanem a valamennyi költséget összefoglaló teljes hiteldíj mutató (THM) jelzi. Gyakori ügyfélpanasz, hogy azért nem kaptak kellő tájékoztatást a hitelfelvételkor, mert az áruhitelt nem a pénzügyi intézménynél, hanem (pl. az áruházban, boltban) a közvetítőként eljáró értékesítőnél igényelték. Ennek elkerülésére célszerű a hitelszerződés aláírása előtt mindenképpen elkérni és alaposan átolvasni a szerződéses feltételeket, s az ahhoz tartozó egyéb dokumentumokat is. Késedelem esetén a felszámított késedelmi kamat az eredeti hiteldíj többszöröse lehet, ennek mértékéről is érdemes tájékozódni.

A személyi kölcsönöknél késedelmes teljesítés, nemfizetés esetén a pénzügyi intézmény az (esetlegesen a hitelfelvételhez bevont) adóstárstól, kezestől is követelheti a tartozást. Célszerű a havi törlesztési határidők előzetes áttekintése is, hogy azok ne essenek korábbi napra, mint amikor például a fizetés, egyéb jövedelem megérkezik. Ellenkező esetben az ügyfélnek a késedelem miatt többletköltsége keletkezhet. Sokak téves ismereteivel ellentétben a hiteltörlesztés elmaradása esetén a személyi kölcsönöknél is veszélybe kerülhet az adós ingatlantulajdona: a végrehajtási eljárásban ugyanis az ingóvagyon mellett végső esetben ez is lefoglalható.

A hitelkártyáknál fontos, hogy (az általában 45 napos) vásárlási és türelmi időszak végéig nem csak a minimálisan előírt havi összeget, de minden tartozást, díjat meg kell fizetni ahhoz, hogy ne számítsanak fel jelentős kamatot. A vásárlási időszak kezdőnapja havonta fix, azaz nem csak az első vásárlástól indul. A készpénzfelvételnél viszont nincs türelmi időszak, már a tranzakció napjától kamatot számítanak fel.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?