Itt vannak a karácsonyi ingyenhitelek: ki fizeti meg az árát?

Pénzcentrum
2015. december 4. 10:38

A karácsonyi időszakban a legtöbb áruház akciós kölcsönökkel csábítja a vásárlókat, azonban a hirdetések ellenére nem minden ajánlat valódi ingyenhitel. Persze nemcsak a hitel költségeire érdemes odafigyelnünk, más aprósággal is próbálkozhatnak a boltok.

Karácsonyig már csak 20 nap van hátra, ezért nem is csoda, hogy már most hatalmas tömegekkel találkozhatunk a plázákban, bevásárlóközpontokban, hipermarketekben. A boltokban sok helyen találkozhatunk hitelajánlattal is, azonban nem mindegy, hogy mennyibe kerül a kölcsön valójában.

Mire figyeljünk a hitel kiválasztásakor?

Nagy eltérések vannak a boltok karácsonyi hitelajánlatai között, van, ahol az ingyenhitel tényleg ingyen van, de előfordul, hogy valamilyen plusz szolgáltatást akarnak ránk sózni az ingyenességért cserébe.

Előfordulhat az is, hogy a hirdetés szerint 0 százalékos kamattal vehetünk fel kölcsönt, azonban a magas kezelési költség miatt a tényleges teljes hiteldíj mutató (THM) akár 40 százalék fölé is felmehet. A másik jellemző trükk, hogy a hitelünk ugyan ingyen van, viszont a szolgáltatótól hitelkártyát kapunk, ami után éves díjat számíthatnak fel.

 Az így kiadott hitelkártyákra egyébként jellemző, hogy az ügyfelek használják is, ami után késedelmes visszafizetés esetén szintén 40 százalék közeli kamatokat kell fizetni.

Melyik nagy áruházak kínálnak hitelt?

Négy országos áruházat néztünk meg, ahol akár helyben felvehetjük a hitelt a kiszemelt ajándék mellé, a feltételek között viszont jelentős különbségek vannak. Már pár tízezer forinttól is felvehetünk hitelt, ami a Tesconál 500 ezer forintig terjed, a Media Marktnál és az Euronicsnál 2 millióig, míg az Auchannál nincs felső határ megszabva. A futamidő jellemzően éven belüli ezeknél a kölcsönöknél, igaz, van ahol ennél hosszabb tartammal is kalkulálhatunk.

Önrészt a Media Markt és az Euronics kérhet tőlünk, mind a két áruház 500 ezer forint feletti kölcsönnél vár el legalább 20 százalékos önerőt. Érdekes egyébként, hogy a mögöttes pénzügyi szolgáltató az önerőt igénylő hiteleknél a Cetelem, míg a Budapest Bank (Tesco) és a Oney (Auchan) kölcsönéhez sincs szükség kezdeti befizetésre.

Az akciós ajánlatoknál nem látható különbség a kamatokban és a THM-ben, mind a négy szolgáltató kínál ténylegesen 0 százalékos THM-mes ingyenhitelt. Azt persze érdemes figyelembe venni, hogy az Auchan kölcsönével az élhet, akinek van Oney hitelkártyája, vagy igényli azt.

A hitel kiválasztásánál a legtöbb esetben az sokkal többet nyom a latba, hogy melyik boltnál találjuk meg azt a terméket, amit meg szeretnénk vásárolni. Ha viszont a kiválasztott áruházban nem tudjuk hitelre megvenni az áhított dolgokat, akkor érdemes lehet a bankok személyi kölcsön ajánlatai között szétnézni. Itt ugyanis sokszor kedvező feltételekkel tudunk hitelt felvenni, amiből megvehetjük a kiválasztott termékeket.

A webshopokban is találunk hitelt

Ma már a nagyobb webshopokban hiteligénylésre is van lehetőség. A feltételek azonban hasonlóak a nagy áruházakéhoz, így ugyan arra a két dologra érdemes figyelni:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • A hitel mellé kapunk-e automatikusan hitelkártyát és
  • Mekkora a THM, amely a költségeket jobban mutatja, mint a kamat.

Ki fizeti meg az ingyenhitelek árát?

A pénzügyi szolgáltatók egyébként nem adnak hitelt anélkül, hogy az nekik megérné.

Az ingyenhiteleknél az üzletek átvállalják a hitelek költségeit a bankoktól, így juthatunk részletre a kiszemelt áruhoz.

Ezért cserébe ezeket a költségeket beépítik az áraikba (drágábbak lesznek a termékek), vagyis áttételesen a készpénzzel fizető, többi vásárlóval fizettetik meg az ingyenhitel árát.

A felelős hitelfelvételre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is fehívta a figyelmet:

Az MNB-hez érkezett, az áruhitelekre vonatkozó ügyfélpanaszok szerint sokan változatlanul nem látják át, hogy egy 0 százalékos kamatú kölcsönnek is lehetnek költségei. A hitelek tényleges terhét nem a kamat, hanem a valamennyi költséget összefoglaló teljes hiteldíj mutató (THM) jelzi. Gyakori ügyfélpanasz, hogy azért nem kaptak kellő tájékoztatást a hitelfelvételkor, mert az áruhitelt nem a pénzügyi intézménynél, hanem (pl. az áruházban, boltban) a közvetítőként eljáró értékesítőnél igényelték. Ennek elkerülésére célszerű a hitelszerződés aláírása előtt mindenképpen elkérni és alaposan átolvasni a szerződéses feltételeket, s az ahhoz tartozó egyéb dokumentumokat is. Késedelem esetén a felszámított késedelmi kamat az eredeti hiteldíj többszöröse lehet, ennek mértékéről is érdemes tájékozódni.

A személyi kölcsönöknél késedelmes teljesítés, nemfizetés esetén a pénzügyi intézmény az (esetlegesen a hitelfelvételhez bevont) adóstárstól, kezestől is követelheti a tartozást. Célszerű a havi törlesztési határidők előzetes áttekintése is, hogy azok ne essenek korábbi napra, mint amikor például a fizetés, egyéb jövedelem megérkezik. Ellenkező esetben az ügyfélnek a késedelem miatt többletköltsége keletkezhet. Sokak téves ismereteivel ellentétben a hiteltörlesztés elmaradása esetén a személyi kölcsönöknél is veszélybe kerülhet az adós ingatlantulajdona: a végrehajtási eljárásban ugyanis az ingóvagyon mellett végső esetben ez is lefoglalható.

A hitelkártyáknál fontos, hogy (az általában 45 napos) vásárlási és türelmi időszak végéig nem csak a minimálisan előírt havi összeget, de minden tartozást, díjat meg kell fizetni ahhoz, hogy ne számítsanak fel jelentős kamatot. A vásárlási időszak kezdőnapja havonta fix, azaz nem csak az első vásárlástól indul. A készpénzfelvételnél viszont nincs türelmi időszak, már a tranzakció napjától kamatot számítanak fel.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem