16 °C Budapest
Szeretnéd az ingyenmilliókat? Ezt mindenképp be kell szerezned hozzá

Szeretnéd az ingyenmilliókat? Ezt mindenképp be kell szerezned hozzá

2015. június 30. 18:01

A CSOK nyújtását szabályozó kormányrendelet egyik pontja úgynevezett hatósági bizonyítvány benyújtását írja elő abban az esetben, ha a kedvezmény igénybevételével finanszírozni kívánt lakóingatlan "C" energetikai minősítésnél kedvezőtlenebb kategóriájú. Melyik lakásoknál van szükség az igazolásra?

CSOK kérelmünk benyújtására július elsejétől több hitelintézetnél is lesz lehetőség. Az igényléshez szükséges dokumentumok beszerzését azonban megnehezíti, hogy még mindig van olyan építési hatóság, amely nem is tud arról, hogy ők az illetékesek az említett hatósági bizonyítvány kiadásában

 - mondta Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál szakértője. Az illetékes hivatalok között találunk olyat, ahol nem ütközik nehézségekbe az igazolás kiadása és van olyan is, ahol további dokumentumok beszerzésére köteleznék az ügyfeleket.

Mely esetekben van szükség hatósági bizonyítványra?

CSOK igénylés során hatósági bizonyítvány benyújtására abban az esetben van szükség, ha használt lakóingatlant vásárolunk vagy bővítünk és az ingatlan energetikai minősítése "C" (követelménynek megfelelő) kategóriánál kedvezőtlenebb. Az igazolásra csak egylakásos lakóépület (pl. családi ház) esetén van szükség, társasházi lakás esetében nem kell benyújtani!

Hol szerezhető be a hatósági bizonyítvány és mit kell tartalmaznia?

A hatósági bizonyítványt a lakóépület fekvése szerint illetékes építésügyi hatóság állítja ki, mely tartalmazza, hogy a lakóépület állapota az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül és súlyosan nem veszélyezteti. A dokumentum nem lehet 30 napnál régebbi a CSOK kérelem benyújtásakor.

Hogyan történik az igazolás kiadása?

Hatósági bizonyítvány igényünket a területileg illetékes építési hatóságnál jelezhetjük írásos kérelmünkben, az előírt dokumentumok benyújtásával. Az igazolások kiadása 10 napon belül történik. Az ügyintézésnek 20 ezer forintos eljárási illetéke van. Az építési hatóság helyszíni szemle során állapítja meg azt, hogy adott ingatlan megfelel-e a kormányrendeletben foglaltaknak.

Statikai szakvélemény készíttetésére kötelezhet-e minket az építési hatóság?

Ügyfeleink több esetben is tapasztalták, hogy az illetékes építési hatóság kizárólag statikai szakvélemény birtokában adná ki ezt a bizonyítványt, melynek elkészíttetése és anyagi terheinek viselése az ügyfél kötelezettsége lenne. (Egy ilyen felmérés és hiteles szakvélemény költsége hozzávetőlegesen 30-40 ezer forintos tételt jelenthet.) Kérdés, hogy megteheti-e ezt az építési hatóság?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mit mond az építési hatóság?

Az építésügyi hatóság véleménye szerint ez jogellenes lehet, hiszen a vonatkozó kormányrendelet nem írja elő az igénylő részére, hogy szakértőt bízzon meg. Más kérdés, hogy indokolt esetben valóban szükség lehet statikai felmérésre, például akkor, ha az építési hatóság a helyszíni szemle alapján nem tud egyértelműen állást foglalni arról, hogy az épület állapota valóban megfelel a kormányrendeletben foglaltaknak. Ebben az esetben kérhetnek statikai felmérést.

Mit mond a Nemzetgazdasági Minisztérium?

A Nemzetgazdasági Minisztérium Ügyfélszolgálatától azt az információt kaptuk, hogy a hatósági bizonyítvány kiadásának módját és menetét egységesíteni fogják. Ennek folyamata jelenleg is zajlik, és az egységes eljárási szabály július elsejéig várhatóan elfogadásra kerül.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?