18 °C Budapest
Megszólalt az Erste: ezért nőhet meg a tartozás az elszámolás után

Megszólalt az Erste: ezért nőhet meg a tartozás az elszámolás után

Pénzcentrum
2015. május 12. 14:30

Érdekes videó jelent meg a sajtóban a napokban: egy devizahiteles ügyfél azért fordult a bankjához, mert a tartozása megemelkedett az elszámolás után. Hogyan lehet magasabb a tartozásunk és mitől nőhet meg a törlesztőrészletünk?

Egy csalódott devizahiteles ügyfél azért reklamált a bankjánál, mert nem csak a törlesztőrészlete, de a tartozása is megemelkedett az elszámolás után - látható a Hír TV riportjában. A Pénzcentrum megkérdezte a bankot, hogyan lehetséges ez.

Ezt válaszolta a bank

A banktitokkal kapcsolatos szabályok miatt akkor sem adhatnánk pontos választ a feltett kérdésre, ha ismernénk az adott ügylet részleteit

 - válaszolt kérdésünkre az Erste. Így a konkrét esetről nem kaptunk (nem kaphatunk) felvilágosítást, de akkor mitől nőhetett meg a tartozás?

A jogszabály szerint az elszámolás eredményeképpen a gyűjtőszámla lejáratáig nem nőhet a gyűjtőszámlás ügyfelek havi törlesztőrészlete. Fontos azonban tudni, hogy a gyűjtőszámla lejáratát követően, a technikai számlán felhalmozott tartozás tőkésítése - minden más paraméter (pl. kamat, futamidő) változatlansága esetén - a törlesztő részlet emelkedését eredményezi.

Emiatt egyébként sok árfolyamgátas ügyfélnek megérheti felmondani a törlesztőrészlete rögzítését. Ez ugyan a havi fizetendő azonnali megemelkedésével fog járni, azonban az árfolyamgátas szerződés futamidejének végén nem emelkedik meg radikálisan a törlesztőrészlet és a hitelünk futamideje sem hosszabbodik meg emiatt.

Mennyit veszíthetünk ezzel?

Egy átlagos árfolyamgátas 2013-ban lépett be a rögzítésbe és jelenleg hatmillió forintos tartozása van. Ezekkel a feltételekkel számoltuk ki, mennyi lesz a törlesztő, ha felmondja a rögzítést és mennyi lesz akkor, ha marad a rögzítés mellett. Természetesen ettől a szerződések nagymértkében eltérhetnek, így egyénileg érdemes utánaszámolni a kérdésnek.

Egy ilyen árfolyamgátas hitel törlesztőrészlete tizenkét és fél éves hátralévő futamidő esetén (ennyi az átlagos hátra lévő futamidő) 55 ezer forint, ami a forintosítás után 58 ezer forintra ugrik. Ez elsősorban a gyűjtőszámla megszűnésének köszönhető, és a különbség csupán háromezer forint a két törlesztőrészlet között.


Alapvetően a forintosítás után az árfolyamgát lejáratáig (általában 2018-ban járnak le a szerződések) a kedvezményes, rögzített részleteket kell fizessük, azonban kérhetjük ennek elhagyását. Ennek a hátránya viszont, hogy az a tartozás, amit ekkor nem fizetünk ki, hozzáadódik a tőketartozásunkhoz, vagyis a két hitel különbsége folyamatosan növeli a tartozásunkat, így nőhet a tartozásunk az elszámolás után.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ennek köszönhetően az árfolyamgát lejárata után az 55 ezer forintos havi törlesztőnk hirtelen 76 ezer forintra ugrik, ami 38 százalékos emelkedést jelent.


Ha mégsem élünk a törvény által nyújtott kedvezményes törlesztőrészlettel, akkor nagyjából háromezer forinttal kell többet fizetnünk (55 ezerről 58 ezerre nő a törlesztő), viszont nem ugrik meg a törlesztőrészletünk néhány év múlva 18 ezer forinttal. Ezt a lehetőséget az árfolyamgát eredeti időszaka alatt bármikor választhatjuk.

Aki mégis az átmenetileg rögzített részletet választja, annak várhatóan szüksége lesz futamidő hosszabbításra, ha a törleszttőrészlete legalább 15 százalékkal megnő. Ha viszont ennél többel nőne a havi fizetendő, akkor a bank futamidőt hosszabbíthat, de legfeljebb annyit, hogy a hitel még az adós 75. születésnapja előtt megszűnjön. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?