100 ezer forintot kaphatsz a banktól, ha így forintosítasz

100 ezer forintot kaphatsz a banktól, ha így forintosítasz

Pénzcentrum
2015. március 26. 11:19

A devizahiteles elszámoló levelek kiküldése még nem történt meg maradéktalanul, mégis az elszámolási folyamat már lezárult az Ersténél. A bank most egy új hitelkiváltó ajánlattal csábítja magához az ügyfeleket, és 100 ezer forintot ír jóvá, ha az új hitelkiváltó kölcsönüket választjuk.

Egyre több banki elszámoló levelet kapnak meg a devizahitelesek, ugyanis a postázás végső határideje április vége. Az Erste sajtótájékoztatóján megtudtuk, hol tart az elszámolás. A bank egyébként egy új kedvező kamatozású hitelt hínál szombattól az elszámolásban érintett adósoknak.

Lezárultak az elszámolások

Az elsők között fizettük vissza az ügyfeleknek a lezárt ügyfelekhez kapcsolódó visszatérítést, az ügyfelek 100 százalékának végrehajtottunk az elszámolást

- mondta Harmati László, az Erste Bank lakossági vezérigazgató-helyettese. Az értesítők postázása még folyik, de a számítások már elkészültek a 400 ezer devizahiteles Erste ügyfél részére. A forintosítás már folyik, de a hét végéig ez a folyamat is le fog zárulni. Az összesen elszámolt pénz mintegy 100 milliárd forintot tesz ki.

Nagy verseny várható a jól fizető ügyfelekért a következő hónapokban, a bank már most kijött a hitelkiváltó konstrukciójával. Ezek a fő szempontok a hitel kiváltásakor:

  • Ne kerüljön pénzbe
  • Hosszútávon is jól járjon az ügyfél (alacsony kamatok)
Ezért aki az Erste ajánlatát választja és legalább 3 millió forintos hitelt vált ki, annak a bank 100 ezer forintot írnak jóvá. Ez nem a költségek utólagos jóváírása, hanem efelett kapnak az ügyfelek jóváírást.

 Emellett a kezdeti költségeket nem kell megfizetni, a jóváírás után pedig nem kell adót fizetni. A hitel igényléséhez fontos, hogy fel kell mutatni az elszámolási értesítőt. Bónuszként a bank 6 hónapos ingyenes számlavezetést is kínál a kiváltó hitel mellé.

Milyen kamattal számolhatunk?

Nagyjából a mostani átlagos, az Erste által kínált kamatokkal számolhatunk. Ez egy egységes ajánlat, tehát az adósoknak nincs lehetősége plusz kedvezményeket elérni. A hitelnek két fajtája van:

  • Referencia kamatozású
  • Fix kamatozású

A referencia kamatozású hitel esetén a referencia a 6 hónapos BUBOR (budapesti bankközi kamatláb). Erre jön rá a kamatfelár, ami csak akkor változhat, ha a bankot később előre nem látható közteherrel sújtják.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A fix kamatozású hitelnél a kamatot öt évre fixálhatjuk, ha ezt választjuk, akkor a következő öt évben a törlesztőrészletünk nem változik.

Lényeges, hogy a referenciához kötött kölcsön valószínűleg olcsóbb lesz, míg az öt évre fixált kölcsön kiszámíthatóbb, viszont valamivel magasabb törlesztőrészletű lesz.

Az Erste tegnapi kelet-magyarországi pánikja mára alábbhagyott, a bank a normálistól eltérő pénzkivonást nem tapasztalt. Az Erste mindent megtesz azért, hogy kiderüljön, ki áll az ügy mögött. Ennek büntetőjogi vonzata is lesz, mivel nem csak a rémhír "kitalálója" és a hír továbbítója is büntethető emiatt. "A betétek biztonságban vannak, az ügyfelek pénze maradéktalanul megvan" -tette hozzá Hatmati.

Egyébként három fiókot érintett, az összes, banknál elhelyezett lakossági megtakarításokhoz képest nem volt jelentős, a saját normális működés során orvosolni tudták a problémát.

Nincs korlátozás

A januárban bevezetett hitelfedezeti mutatónak és a jövedelemarányos mutatónak nem kell megfelelnie a hitelkiváltásos kölcsönöknek. Az ügyfélnek egyébként az elszámoló levél kézhezvétele után 60 napja van felmondani a forintosított szerződését.

Pénzcentrum vélemény
A bankok többsége várhatóan a következő hetekben jelenik meg saját, elszámolásban érintetteknek kínált jelzálog alapú hitelkiváltó ajánlatával. A piacon egyébként elsőként a K&H jelent meg elsőként ilyen típusú ajánlatával két héttel ezelőtt, most ehhez csatlakozott az Erste.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 16. 19:44
Starcz Ákos vezérigazgató megkeresésünkre azt mondta, szerinte ez nem kirívó egy ekkora szervezetben...
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?