7 °C Budapest

Újabb öngyilkos devizahiteles: mi az igazság?

2014. november 27. 14:32

A fojtogató törlesztőrészletek miatt gyújtotta fel magát múlt hét szombaton az 55 éves H. György - írta a mai nap folyamán a Blikk. Bár az elmúlt években több hasonló esetről is beszámolt a sajtó, tendenciáról viszont korántsem beszélhetünk. Sőt, az elmúlt hetek/hónapok fejleményei nyomán hamarosan tovább enyhülhetnek a devizahitelesek gondjai.

A Blikk információi szerint a volt rendőrségi karbantartó május 15-én mondott fel, hogy a polgári életben elhelyezkedve több pénzt keressen, ezzel pedig fedezni tudja devizahitelének törlesztőrészleteit. Ismerőse szerint azt gondolta, ha anyagilag is rendbe jön, visszahódíthatja feleségét, akitől már fél éve külön élt, de a terve nem sikerült.

November 22-én H. György benzint töltött két energiaitalos palackba, leöntötte magát, majd meggyújtotta ruháját, és berohant a Tevei utcai rendőrpalota épületébe, ahol aznap éppen ott volt felesége, H. Györgyné is. Amikor berohant az épületbe, azt kiabálta: "Szeretlek, Eta!", majd összeesett.

Tendencia lenne?

A bulvárlap írása nem egyedülálló, korábban többször is előfordult, hogy a sajtó a fojtogató tartozásokkal magyarázott egy-egy tragédiát. Még 2011-ben számoltunk be például egy végzetes tragédiáról: akkor attól volt hangos a sajtó, hogy S. István rendőr alezredes vélhetően azért lőtte fejbe magát, mert nem tudta fizetni svájcifrank alapú hitelének megnövekedett törlesztőrészleteit. Idén júliusban pedig a 27 éves fiatalember tragédiájáról cikkeztek a bulvárlapok. Úgy tudni, hogy K. Jánosnak sokmilliós devizahitele volt, amit már nem tudott tovább fizetni.

Bár kétségtelen, hogy egy komoly adósság súlyos családi tragédiához is vezethet, ugyanakkor jó tudni, hogy a statisztikák ezt aligha támasztják alá. A tény ugyanis az, hogy Magyarországon évente hozzávetőlegesen 2300-2500 öngyilkosságot követnek el, szemben a kilenvenes évekkel, amikor 4000-nél is többen vetettek véget saját kezűleg életüknek. A KSH statisztikája tehát egyértelműen igazolja, hogy még akkor is csökkent az öngyilkosságok száma hazánkban, amikor a válság miatt a legnagyobb mértékben emelkedett a bedőlt hitelek száma. Összefüggés tehát aligha vonható, maximum egyedi esetekről beszélhetünk ezek esetében.

Pontot tettek a devizahitel-probléma végére

Mint ismert, az Országgyűlés a héten fogadta el azt a törvénymódosítást, amely a jövő év elejétől automatikusan forintosítja a deviza, vagy devizaalapú fogyasztói jelzálogkölcsön-szerződéseket. E szerint a forintra átváltott hitelek referenciakamathoz, a három hónapos budapesti bankközi kamatlábhoz (BUBOR) kötött hitelek lesznek, vagyis nem fix kamatozásúak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az átváltási árfolyamot a június 16. és november 7. közötti jegybanki devizaárfolyam átlaga, vagy az MNB november 7-én jegyzett hivatalos devizaárfolyama közül választják ki az adósoknak kedvezőbbet választva. Ez alapján a svájci frank esetében 256,47 forintos, az eurónál 308,97 forintos, a japán jennél pedig 2,163 forintos árfolyammal számolhatnak az érintettek.

Emellett elfogadta a fair bankokról szóló törvényt is az Országgyűlés. A törvény szigorúbb feltételekhez köti az egyoldalú kamat-, költség- és díjemeléseket, valamint egyebek mellett szabályozza a hitelszerződés megkötését megelőző tájékoztatást. Érinti a hitelszerződés módosítására vonatkozó rendelkezéseket, a hitelszerződés fogyasztó általi ingyenes felmondására irányadó szabályokat, a deviza alapú hitelekre vonatkozó speciális rendelkezéseket, valamint az új szerződéses feltételekre vonatkozó átállási szabályokat.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem