13 °C Budapest

Devizahitelesek: az autóhitel több mint fele visszajárhat

Pénzcentrum
2014. október 1. 06:06

A devizahitelesek megmentésekor elsősorban a lakáshitelesekre szoktunk gondolni, pedig sok esetben az autóhitelesek is igen nagy bajba kerültek a devizában eladósodás és az autó elértéktelenedése miatt. Kiszámoltuk, mennyi jár vissza az autóhiteleseknek a jegybank képlete alapján, megdöbbentő számokat kaptunk.

Korábbi cikkünkben kiszámoltuk, hogy mennyi járhat vissza egy devizaalapú lakáshitelesnek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elszámolási szabályai szerint, vagyis, ha minden egyes jogosulatlanul elvont összeget tőke-előtörlesztésként kell elszámolni.

Mennyi jár vissza az autóhiteleseknek?

Egy másik korábbi cikkünkben említettük, hogy az autóhitelek esetén jóval nagyobb volt az egyoldalú kamatemelés mértéke, mint a lakáshitelek esetén. Ezért hiába volt jóval kisebb a felvett összeg, mégis jelentős összeg járhat vissza az autóhiteleseknek.

A példánkban egy 2007-ben, öt évre felvett (2012-ben lejárt), kétmillió forint értékű, svájci frank alapú hitelt számoltunk újra, tehát egy már kifizetett szerződésről beszélünk, így ebben az esetben a képzeletbeli adós készpénzre számíthat. Lényeges, hogy a jegybanki adatokkal számoltunk, így a ténylegesen visszajáró pénz ehhez képest nagy mértékben eltérhet, a visszajáró pénz alapvetően öt tényezőtől függ:

  • Árfolyamrés mérete (mekkora volt az eltérés az MNB középárfolyamához lépest)
  • Kamatemelés mértéke és időpontja
  • Hitelfelvétel időpontja
  • Futamidő
  • Felvett összeg

A fenti feltételek mellett a törlesztőrészlet már nem csökkenhet, ezért készpénzként kapnánk meg

a visszajáró összeget, ami összesen 1 millió 173 ezer forintra rúg.

Ebből az árfolyamrés miatt visszajáró rész 162 ezer, míg az egyoldalú kamatemelés miatti rész 1 millió 11 ezer forintot tesz ki.

Ez egy igen jelentős összeg a felvett hitelhez képest, annak mintegy 59 százaléka, vagyis jóval több, mint a fele.

Ennek oka, hogy az autóhitelek esetén az egyoldalú kamatemelés mértéke jóval nagyobb volt, mint a lakáshiteleknél, így a visszajáró összeg is arányosan nagyobb lehet, mint jelzálog fedezetű hiteleknél.

Számításunk lépései:
  • A folyósított összeg devizában megadott mértéke alapján ki kell számolni a törlesztőrészleteket az adott kamatozással.
  • A ténylegesen kifizetett törlesztőrészletekből ki kell vonni az átszámolt hitel törlesztőrészleteit, így megkapjuk a többletfizetés mértékét.
  • A többletet minden hónapban le kell vonni a tőketartozásból.
  • A most fennálló tőketartozásból ki kell vonni az átszámolt tőketartozást, így megkapjuk azt az összeget, amennyivel a tőketartozásunk csökken, ez az összeg "jár vissza" az ügyfeleknek.


Mit kell tennünk, hogy megkapjuk a pénzt?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ahhoz, hogy megkapjuk a pénzt, be kell jelenteni a lakhelyünket, ha megváltozott, mivel ide küldi a dokumentumot az elszámolásról a hitelező. Ha nem változott meg a lakcímünk, akkor a banknak automatikusan meg kell küldenie az elszámolást.

Kattints! Megvan, mikor forintosítják a devizahiteleket

Mivel megszűnt szerződésről van szó, ezért a fentieken túl meg kell adni a bankszámlaszámunkat is a hitelt nyújtó banknak. Megtehetjük egyébként azt is, hogy a bankfiókban vesszük fel a pénzt. Ennek részleteiről a hitelező köteles tájékoztatni meglévő és volt ügyfeleit egyaránt (ez alól kivételt jelentenek a kedvezményes végtörlesztők és a Nemzeti Eszközkezelők ügyfelei).

Mikor kaphatjuk meg a visszatérítést?

Az, hogy mikor kapjuk meg a pénzt, elsősorban attól függ, hogy a bankunk perre ment-e az állam ellen, vagy esetleg az MNB adott be keresetet ellene. Ezek ugyanis befolyásolják azt, hogy mikor juthatunk a pénzhez, sőt, az sem mindegy, hogy milyen per indult. A határidőket az alábbi táblázaton láthatod:

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 10:51
Rovó Attila, a belföld rovat vezetője és Windisch Judit turnusvezető esetében már biztos a távozás,...
Holdblog  |  2024. április 18. 08:28
Az elektromos autók térnyerésének nagy nyertesei között lehetnek a lítiumot kitermelő bányatársaságo...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem