11 °C Budapest
Mikor fognak elszámolni a bankok a devizahiteles ügyfeleikkel?

Mikor fognak elszámolni a bankok a devizahiteles ügyfeleikkel?

MTI
2014. július 22. 13:30

Az idei első féléves 82,6 százalékos államháztartási hiány nem számít magasnak, és ezúttal is a szokásos lefutás jellemzi hiányt, vagyis az első félévben magasabb a több kiadás miatt, de év végére "kisimul". Kitért arra is, hogy a devizahitelek ügyét, beleértve a forintosítást is, az idén le kell zárni. - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn este a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

Az NGM hétfőn közölte, hogy az államháztartás központi alrendszerének első hat havi hiánya 813,7 milliárd forint volt, az éves előirányzat 82,6 százaléka. Varga Mihály megismételte, hogy továbbra is 2,9 százalék az éves hiánycél, amit a kormány garantál. "Ennek érdekében akár évközben is hajlandóak vagyunk lépéseket tenni" - fogalmazott. A múlt héten bejelentett 110 milliárd forintos zárolás is biztosítja a 2,9 százalékos hiány megvalósítását - mondta.

A miniszter a zárolással kapcsolatban kiemelte: a kormány önmagán spórol, vagyis az intézkedés nem érinti a lakosságot, a családokat, a vállalkozókat vagy az önkormányzatokat. A zárolást idén októberben-novemberben vizsgálják felül - tette hozzá. Varga Mihály kitért arra is, hogy a tárcavezetők maguk döntenek arról, a keretösszegen belül hogyan osztják fel a zárolást, de alapelv, hogy az a lakossági kifizetéseket közvetlenül nem érintheti. A zárolás két legnagyobb eleme a beruházási alap és a rendkívüli kormányzati intézkedések alap zárolásai, utóbbiból 20 milliárd forintot zárolnak - fejtette ki.

Varga Mihály ismertette, hogy a közmunkára fordítandó 47 milliárd forintos többletforrás nem volt betervezve a költségvetésbe, de megvan a fedezete, a zárolás egyik oka éppen a program sikeres továbbvitele volt.

Kitért arra is, hogy a devizahitelek ügyét, beleértve a forintosítást is, az idén le kell zárni. Úgy vélte, a pénzügyi év lejártához - ez december 31., január 1. - kell kötni a "fordulópontot". A szabályokat az idén meg kell hozni, az ősszel el kell számolniuk a bankoknak az ügyfelekkel, egy-két hónappal később pedig a forintosítás szabályait kell a parlamentnek elfogadnia - jelezte Varga Mihály. Hozzáfűzte: október-november folyamán lehet majd konkrétumokról - egyebek között az átváltási árfolyamról - beszélni a forintosítással kapcsolatban.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?