34 °C Budapest

Az X-Faktor győztesének drámája: a devizahitel fogságában élt

Pénzcentrum
2013. december 26. 13:07

Hitelcsapdából próbálnak kikeveredni Danics Dóráék. Az X-Faktor idei szériájának koronázott királynője édesanyjával együtt komoly problémákkal küzdött a közelmúltban.

Danics Dóráéknak nemrég búcsút kellett mondaniuk házuknak, autóiknak, szinte mindennek, amit addig összegyűjtögettek az életükben - tudta meg a Blikk. Dóra a tőle már megszokott őszinteséggel mesélt erről az időszakról, arról, milyen nehéz volt összekapniuk magukat azután, hogy a bank bekopogott hozzájuk a rossz hírrel.

- Mi nem is olyan rég elvesztettük a házunkat, a két autónkat, és egészen mostanáig körülbelül nulla forintunk volt... Szerencsére a dolog annyiból megoldódott, hogy sikerült egy önkormányzati lakáshoz jutnunk, így legalább nagyobb probléma nem történt, nem kerültünk utcára - árulta el az énekesnő.

Kiderült: ennyit keresnek adásonként az X-Faktor sztárjai - KATTINTS!

Dóráék nem is svájcifrank-alapú hitelt vettek fel, hanem japánjen-alapút, ami még rosszabbnak bizonyult. Pillanatok alatt nőtt fizethetetlenné az összeg, egyik pillanatról a másikra vált olyanná, amit már nem voltak képesek tovább fizetni. A családnak el kellett adnia a házát, s ha ez még nem lenne elég, az egyik kocsit is, a másikat pedig elvitte a bank. Ugyanakkor legalább úgy sikerült az adásvétel, hogy nem maradt még azután is fennálló tartozás. Bár komoly anyagi problémákról beszélhetünk, nem elhanyagolható az a tény, legalább úgy tudtak kiszállni, hogy nincs maradék összeg, amit továbbra is vár a bank - írja a Blikk.

Ráadásul nemrég megváltozott, hiszen Dóra azzal, hogy megnyerte az RTL Klub tehetségkutatóját, egy csapásra milliomossá vált. Mint ismert, egy éven keresztül kap majd egymillió forintot havonta, gazdagabb lett egy autóval, és egy egzotikus útra is elutazhat.A jövőben alaposabb tájékoztatást kapnak a devizahitelesek

Bár Danics Dóráékon már valószínűleg nem segít, de a jövő devizahitelesei számára fontos hír, hogy az Európai Parlament elfogadta azokat a szabályokat, amelyek azt hivatottak garantálni, hogy minden uniós tagállam egyformán betartsa a jelzáloghitelesek teljes körű tájékoztatására és a legnagyobb kockázatokkal szembeni védelmére vonatkozó rendelkezéseket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"A legtöbb család számára a jelzálog jelenti a legnagyobb és a leghosszabb távra vállalt pénzügyi kötelezettséget. Olyan szabályokat kellett tehát megalkotnunk, amelyek az egész unióban stabil, egységes és fenntartható jelzálogpiacot hoznak létre, ahol a fogyasztók számára védelmet és megfelelő tájékoztatást biztosítunk, és egyenrangú kapcsolatot hozunk létre a hitelező és a hitelfelvevő között" - idézi az EP közleménye a téma jelentéstevőjét, a spanyol, szocialista Antolín Sánchez Presedót.

A jogszabály a lakóingatlanokra, az irodát tartalmazó lakóingatlanokra és az építési telekre felvett jelzáloghitelekre vonatkozik - közölte az EP. A betartandó szabályokról szeptemberben döntött az uniós parlament.

Az új uniós szabályok értelmében a hitelfelvevőknek az EU egész területén alaposabb tájékoztatást kell kapniuk a jelzáloghitelek kockázatairól és azok hosszú távú pénzügyi következményeiről, hatásairól. Így védettebbé válhatnak az árfolyamkockázattal szemben, és nagyobb védelmet kapnak, ha nem tudják fizetni a részleteket.

Az új jogszabály megköveteli, hogy az unióban jelzáloghitelt felvevőknek a különböző ajánlatokról egymással összehasonlítható információt kell kapniuk. Emellett a hitelkonstrukciók feltételeinek figyelembe kell venniük a hitelt felvevő pénzügyi helyzetét és az előrelátható kedvező vagy kedvezőtlen kilátásokat. A hiteligénylőnek ezen túlmenően hétnapos gondolkodási időt is kell majd adni a szerződés aláírása előtt, és biztosítani kell számára, hogy az aláírást követő egy héten belül visszaléphessen.

Mindemellett azokat, akik devizahitelt vesznek fel, a szerződés aláírása előtt figyelmeztetni kell arra, hogy havi törlesztőrészleteik megemelkedhetnek. A tagállamok lehetővé tehetik, hogy a jelzáloghiteles bizonyos feltételekkel és a hitelszerződésben lefektetett árfolyamon más pénznemre váltsa tartozását.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?