1 °C Budapest

OTP: innen van pénz megtakarítani

Pénzcentrum
2012. július 27. 13:23

Az árfolyamgát és a végtörlesztés is hozzájárul a lakossági öngondoskodás erősítéséhez: a csökkenő, illetve megszűnő törlesztőrészletek miatt magmaradó összegből - vagy annak egy részéből - sokan terveznek megtakarítást. Az OTP megbízásából készült GfK kutatás szerint a végtörlesztők 28%-a tesz félre a megmaradt pénzből, az árfolyamgátat igénybe vevő vagy azt tervező válaszadók esetén pedig 43% ez az arány. Az árfolyamgát miatt előtérbe kerül a hosszabb távú pénzügyi tervezés, a rendszeres megtakarítás.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az OTP Bank által megrendelt kutatás szerint a megtakarítással rendelkezők 8%-a fizette vissza a hitelét kedvezményes árfolyamon. Az érintettek többsége még nem döntötte el, hogy a végtörlesztéssel felszabaduló jövedelmet megtakarítja-e. A végtörlesztők közel egyötöde gondolja, hogy a megmaradó összeg egy részét félreteszi, 12%-a pedig azt, hogy teljes egészében megtakarítja. A megmaradó pénzből átlagosan havi 34 ezer forintot terveznek az öngondoskodásra fordítani. Az összeg elhelyezésére a leggyakrabban - a válaszadók majdnem fele - a lekötött betéti formát említette.

Az árfolyamgátat eddig a devizahitellel rendelkező válaszadók 9%-a vette igénybe, és további 32% tervezi, hogy él ezzel a lehetőséggel. A megkérdezettek egynegyede határozottan állította, hogy az összeg egy részét félreteszi, míg 27 %-a azt nyilatkozta, hogy a teljes összeget megtakarítja. Az érintettek kalkulációja alapján átlagosan havi 19 ezer forinttal tudnak így gondoskodni a jövőjükről. Az árfolyamgátat választók vagy azt fontolgatók körében azok a megtakarítási formák népszerűbbek, amelyek a rendszeres megtakarításokat ösztönzik. A válaszadók 43%-a említette például a lakástakarékpénztárat és 30% a takarékszámlát.

Az eredmények jól mutatják: az árfolyamgát amellett, hogy jelentős megtakarítással jár, körültekintőbb tervezést igényel. A megtakarítással kapcsolatos kérdésekre adott válaszokból is látszik, hogy az árfolyamgát igénylői - feltehetőleg a gyűjtőszámlán halmozódó hitelösszeg visszafizetésére tekintettel - fontosabbnak tarják, hogy rendszeresen tegyenek félre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 5. vasárnap
Vilma
48. hét
December 5.
Advent (2.)
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?