1 °C Budapest

OTP: innen van pénz megtakarítani

Pénzcentrum
2012. július 27. 13:23

Az árfolyamgát és a végtörlesztés is hozzájárul a lakossági öngondoskodás erősítéséhez: a csökkenő, illetve megszűnő törlesztőrészletek miatt magmaradó összegből - vagy annak egy részéből - sokan terveznek megtakarítást. Az OTP megbízásából készült GfK kutatás szerint a végtörlesztők 28%-a tesz félre a megmaradt pénzből, az árfolyamgátat igénybe vevő vagy azt tervező válaszadók esetén pedig 43% ez az arány. Az árfolyamgát miatt előtérbe kerül a hosszabb távú pénzügyi tervezés, a rendszeres megtakarítás.

Az OTP Bank által megrendelt kutatás szerint a megtakarítással rendelkezők 8%-a fizette vissza a hitelét kedvezményes árfolyamon. Az érintettek többsége még nem döntötte el, hogy a végtörlesztéssel felszabaduló jövedelmet megtakarítja-e. A végtörlesztők közel egyötöde gondolja, hogy a megmaradó összeg egy részét félreteszi, 12%-a pedig azt, hogy teljes egészében megtakarítja. A megmaradó pénzből átlagosan havi 34 ezer forintot terveznek az öngondoskodásra fordítani. Az összeg elhelyezésére a leggyakrabban - a válaszadók majdnem fele - a lekötött betéti formát említette.

Az árfolyamgátat eddig a devizahitellel rendelkező válaszadók 9%-a vette igénybe, és további 32% tervezi, hogy él ezzel a lehetőséggel. A megkérdezettek egynegyede határozottan állította, hogy az összeg egy részét félreteszi, míg 27 %-a azt nyilatkozta, hogy a teljes összeget megtakarítja. Az érintettek kalkulációja alapján átlagosan havi 19 ezer forinttal tudnak így gondoskodni a jövőjükről. Az árfolyamgátat választók vagy azt fontolgatók körében azok a megtakarítási formák népszerűbbek, amelyek a rendszeres megtakarításokat ösztönzik. A válaszadók 43%-a említette például a lakástakarékpénztárat és 30% a takarékszámlát.

Az eredmények jól mutatják: az árfolyamgát amellett, hogy jelentős megtakarítással jár, körültekintőbb tervezést igényel. A megtakarítással kapcsolatos kérdésekre adott válaszokból is látszik, hogy az árfolyamgát igénylői - feltehetőleg a gyűjtőszámlán halmozódó hitelösszeg visszafizetésére tekintettel - fontosabbnak tarják, hogy rendszeresen tegyenek félre.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 28. 21:06
Ugyanazokért a valótlanságékért kényszerült bocsánatot kérni ma a Telex és a 444 is az igazságügyi m...
iO Charts  |  2022. november 28. 18:00
Az elmúlt pár hónapban elég sok olyan esemény történt, ami felforgatta a világpiacot. Tombol az infl...
Bankmonitor  |  2022. november 28. 16:20
Több, mint meglepő tapasztalattal gazdagodhatnak mindazok a házaspárok, akik úgy adják be a bankhoz...
Holdblog  |  2022. november 28. 15:56
A lítium különböző kémiai vegyületek formájában kerül felhasználásra számtalan ipari alkalmazás sorá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?