6 °C Budapest

2-3 ezer ember ezt választotta hálapénz helyett

Pénzcentrum
2012. május 7. 18:31

Idén néhány hónap alatt 2500-3000 ember szerződött a magánbiztosítók által kínált csomagok valamelyikére, noha ők nem vehetnek igénybe adókedvezményt. Vagyis, bár a cégeknek tett óriási gesztust a múlt év végén a gazdasági kormányzat, amikor meglepetés gyanánt adó- és járulékmentesítette a dolgozóik javára köthető egészségbiztosításokat, a piacot mégis a magánszemélyek befizetései élesztgetik. A magánszemélyek élénk érdeklődését Oláh Attila, a Mabisz egészség-, baleset- és kockázatelbírálói tagozatának elnöke az egészségpolitikai döntések halogatásának és az ellátó rendszer államosításával kapcsolatos híreknek tulajdonítja. A hírek alapján aki teheti, bebiztosítja magát - írja a Népszabadság.

Az influenzaoltástól a szülés előtti gondozáson át a soron kívüli diagnosztikai ellátásig kínálnak csomagokat a biztosítók. Ha a beteg nem abban az intézményben szeretné kezeltetni magát, ahová területileg tartozik, alighanem még az állami kórházakban is fizetnie kell. A biztosítók pedig segíthetnek megtalálni a beteg számára legmegfelelőbb helyet, s akár állják is a számlát. Négy cég kínál kiegészítő egészségbiztosítási csomagokat: a Generali, az Union, az Uniqa és az ING biztosító. Alapszintű csomagjaikban nonstop telefonos orvosi tanácsadást, szűréseket, szakellátáshoz, egynapos sebészethez és diagnosztikai vizsgálatokhoz kapcsolódó szolgáltatásszervezést kínálnak. Ezeket a biztosítók is vásárolják a piacon: javarészt a Medicovertől és az Advance Medicaltól. Míg a fiatal egészséges felnőttek havi ötezer forintért már köthetnek biztosítást, az idősebbek és krónikus betegek több tízezer forintot is fizethetnek. A legtöbb biztosító 60 évesnél idősebbekkel nem is hajlandó szerződni.

Míg a magánszemélyeket nem érdekli az adókedvezmény, enélkül is lelkesen kötik a biztosításokat, a cégek eddig nem ugrottak a lehetőségre. 150-200 vállalatnál kötöttek húsz dolgozónál többre kiegészítő egészségbiztosítást - mondja Oláh Attila. Mindezt azzal magyarázta, hogy a biztosítási piacot és a kedvezményezetteket is váratlanul érte az adókedvezményről szóló döntés. A vállalatok költségvetése már kész volt, s a biztosítóknak sem volt megfelelő csomagjuk. - Legkésőbb az év végén beindulhat ez az üzletág -állítja, hiszen a cégek már készülnek. Néhány már tendert írt ki, köztük van olyan is, amely a foglalkoztatás-egészségügyet az adókedvezménnyel elérhető egészségbiztosítási csomag részeként kezelné. Abban ugyanakkor biztos, hogy teljes kollektívák nem, csak a vezetők lehetnek a kedvezményezettjei az adómentes biztosításnak.

Az őszre a kormányzat is készül, egy törvénymódosítással például azt szeretnék elérni, hogy a biztosítók elsősorban az állami egészségügyi szolgáltatóktól vásároljanak. A lap úgy tudja: az új jogszabállyal pontosítanák azt is, hogy mi tartozhat az úgynevezett fizetős kiegészítő szolgáltatások közé. Például a háziorvosok csak díjfizetés ellenében állíthatnának ki a biztosítók kérésére beutalót vagy egyéb igazolásokat. Az új szabályozás akadályozná azt is, hogy a biztosítók a közfinanszírozott ellátásokra "tereljék" fizetős ügyfeleiket, annak ellenére, hogy ez ma is igen ritka. Jelenleg szinte valamennyi üzleti biztosító a magánegészségügyben költi ügyfelei pénzét. A szolgáltatásokat a luxemburgi központú Medicover Egészségközpont Zrt. segítségével nyújtja, amely részben saját egészségügyi központjaiban, részben országos partnerhálózata segítségével biztosítja a szolgáltatásokat.

Állami intézményektől jó szolgáltatást vásárolni ugyanis nehéz. Nincs egységes szerződésminta, amellyel a biztosítók és az állami szolgáltatók szerződhetnének, s a magánbiztosítók rugalmatlannak ítélik az elszámolási szabályokat is. Mint azt Oláh Attilától megtudtuk: érzik az elvárást, hogy tereljék vissza a pénzeket az állami rendszerbe, ily módon részt vállalva akár az állami személyzet jövedelmi helyzetének javításában. Ehhez viszont szükség lenne arra is, hogy az ellátók akár kétfelé is számlázhassanak: azt, amiért a magánbiztosító térít, nekik, és azt, amit a tb amúgy is állna, az OEP-nek. Ez az elvárás azonban megoldhatatlan feladat elé állítja az állami rendszert.

NEKED AJÁNLJUK
Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?