16 °C Budapest

Jogerős ítélet az uzsorásokra: öt évet kaptak

MTI
2012. március 22. 18:06

Két és fél évtől négy évig terjedő börtönbüntetésre ítélte jogerősen a Nyíregyházi Törvényszék azt az öt vádlottat, akik pénzkölcsönöket nyújtottak alacsony jövedelmű embereknek 100 százalékos kamatra, majd a tartozásokon felül további összegeket követeltek tőlük - közölte a törvényszék elnökhelyettese-szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nyakó Zsuzsanna elmondta: a törvényszék a Nyíregyházi Városi Bíróság 2010. decemberében meghozott elsőfokú ítéletét hagyta helyben, melyben a vádlottakat folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntettében mondta ki bűnösnek.

A bíróság az öt vádlott közül az elsőrendűt három év, másod- ,harmad- és negyedrendűt négy év, ötödrendűt pedig két év hat hónap börtönbüntetéssel sújtotta, mellékbüntetésként pedig valamennyi vádlottat eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A tényállás szerint elsőrendű B. Tamás, másodrendű G. István, negyedrendű G. Istvánné, illetve közös gyermekük, a harmadrendű G. István Zorán és annak élettársa, az ötödrendű L. Marianna 2003-tól kezdve a sértetteknek pénzkölcsönöket nyújtott 100 százalékos kamatra, emellett hitelre élelmiszert is adtak részükre. A vádlottak a sértetteket a pénzösszegek visszafizetése, valamint további összegek megfizetése érdekében folyamatosan veréssel és megöléssel fenyegették és zsarolták.

A megfélemlített sértett családok közül volt olyan is, akik hitelezőiktől menekülve, néhány hónapos gyermekükkel együtt bujkálni kényszerültek - tette hozzá a szóvivő. A rendőrségen tett feljelentések nyomán eljárás indult a vádlottak ellen, de a sértettek a feljelentéseket később visszavonták.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosítás, a vádlottak védelmét ellátó három ügyvéd elsősorban felmentés, másodsorban enyhítés miatt fellebbeztek. A törvényszék a vádlottak fellebbezését elutasította, s a város bíróság ítéletét hagyta helyben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?