3 °C Budapest

2 százalékos diákhitel jön: ebből fizetheted a tandíjad

Pénzcentrum
2012. január 17. 17:49

A Diákhitel rendkívül keresett, népszerű hiteltermék a hallgatók körében és ez különösen indokolttá teszi, hogy a már sikeresen működő konstrukciót hozzáigazítsuk a megújuló felsőoktatás rendszeréhez - mutatott rá Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára, Giró-Szász András kormányszóvivő és Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója részvételével megrendezett kormányszóvivői tájékoztatón, 2012. január 17-én, Budapesten.

A megszerzett tudás érték, ami minden diplomát és képzettséget szerző fiatalt versenyképesebbé tesz a munkaerőpiacon, ezért a felsőoktatásban való részvétel lehetőségét a Kormány szándékai szerint anyagi helyzettől függetlenül mindenki számára biztosítani kell. A 2011 végén elfogadott felsőoktatási törvényben foglaltaknak megfelelően a jelenlegi államilag finanszírozott hallgatói besorolást az állami ösztöndíjban és az állami részösztöndíjban részesülő, míg a költségtérítéses besorolást az önköltséges kategória váltja fel 2012. szeptember 1-jétől. Ezeket a kategóriákat figyelembe véve a Kormány a 100%-os állami tulajdonban lévő Diákhitel Központ Zrt.-vel együttműködésben olyan módon bővítette a meglévő diákhitelezési rendszert, hogy az állami részösztöndíjas és az önköltséges hallgatók a képzésükkel járó költségeket akár teljes egészben e forrásból fedezhessék.

Ezt a célt szolgálja az új kötött felhasználású képzési hitel, amelyet csak az adott képzés költségeire lehet fordítani. A kötött felhasználású hitelnél a felvehető hitel mértéke nem kötődik fix forintösszeghez, így a legalacsonyabb költségű képzési területektől egészen a magas költségű képzési területekig a fizetendő képzési költségekkel megegyező összegű képzési hitel folyósítható. E hitelt a jogosult hallgató igénylését követően - engedményezés útján - közvetlenül a felsőoktatási intézmények számlájára utalja át a Diákhitel Központ. A kötött felhasználású képzési hitel esetében a törlesztési kötelezettséget differenciáltan, a jövedelem százalékos mértékében határozzák meg.

A szabad felhasználású hitelt az összes, új rendszer szerinti hallgató felveheti, ennek mértéke legfeljebb havi 50 ezer forint, éves szinten legfeljebb 500 ezer forint lehet. Az eddigi szabad felhasználású hitel mértéke évek óta változatlanul 400 ezer forint volt, a 20 százalékos emeléssel fedezhetők az időközben megemelkedett megélhetési költségek. A szabad felhasználású hitelhez az állam jelentős kamattámogatást ad, amely a mindenkori kamatszinttől függően változik, azért, hogy a hallgató által fizetett kamatrész 2 % maradjon. Így a hallgatók számára a Diákhitel fix 2%-os kamata egy kiszámítható, rendkívül kedvezményes hitelkonstrukciót jelent.

A régi Diákhitel-konstrukció változatlan feltételekkel minden jogosult számára elérhető lesz, függetlenül attól, hogy tanulmányait 2012 szeptembere előtt vagy után kezdte meg. Az új konstrukciójú hitelt csak az új rendszer szerinti hallgatók igényelhetik, kötött felhasználású hitelt azonban az állami ösztöndíjasok sem kaphatnak. Egy hallgatónak mindkét rendszerben csak egy szerződése lehet a Diákhitel Központnál. Az új Diákhitel felmenő rendszerben 2012. augusztus 15-től a Diákhitel Direkt internetes felületén kitöltött hiteligénylési lappal igényelhető.

Az új konstrukció kialakításával minden továbbtanulni vágyó fiatal számára megnyílik a felsőoktatás, függetlenül saját maga vagy családja anyagi lehetőségeitől. Az új lehetőségekkel a hallgatók az egyetemi években tanulmányaikkal kapcsolatban felmerülő szinte minden költségüket finanszírozni tudják - hangsúlyozta Hegmanné Nemes Sára.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 27. 14:34
Kimondani is szörnyű, de idén októberben már 21 százalék fölötti az infláció. Az egyre nehezedő anya...
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06