4 °C Budapest

2 százalékos diákhitel jön: ebből fizetheted a tandíjad

Pénzcentrum
2012. január 17. 17:49

A Diákhitel rendkívül keresett, népszerű hiteltermék a hallgatók körében és ez különösen indokolttá teszi, hogy a már sikeresen működő konstrukciót hozzáigazítsuk a megújuló felsőoktatás rendszeréhez - mutatott rá Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára, Giró-Szász András kormányszóvivő és Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója részvételével megrendezett kormányszóvivői tájékoztatón, 2012. január 17-én, Budapesten.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A megszerzett tudás érték, ami minden diplomát és képzettséget szerző fiatalt versenyképesebbé tesz a munkaerőpiacon, ezért a felsőoktatásban való részvétel lehetőségét a Kormány szándékai szerint anyagi helyzettől függetlenül mindenki számára biztosítani kell. A 2011 végén elfogadott felsőoktatási törvényben foglaltaknak megfelelően a jelenlegi államilag finanszírozott hallgatói besorolást az állami ösztöndíjban és az állami részösztöndíjban részesülő, míg a költségtérítéses besorolást az önköltséges kategória váltja fel 2012. szeptember 1-jétől. Ezeket a kategóriákat figyelembe véve a Kormány a 100%-os állami tulajdonban lévő Diákhitel Központ Zrt.-vel együttműködésben olyan módon bővítette a meglévő diákhitelezési rendszert, hogy az állami részösztöndíjas és az önköltséges hallgatók a képzésükkel járó költségeket akár teljes egészben e forrásból fedezhessék.

Ezt a célt szolgálja az új kötött felhasználású képzési hitel, amelyet csak az adott képzés költségeire lehet fordítani. A kötött felhasználású hitelnél a felvehető hitel mértéke nem kötődik fix forintösszeghez, így a legalacsonyabb költségű képzési területektől egészen a magas költségű képzési területekig a fizetendő képzési költségekkel megegyező összegű képzési hitel folyósítható. E hitelt a jogosult hallgató igénylését követően - engedményezés útján - közvetlenül a felsőoktatási intézmények számlájára utalja át a Diákhitel Központ. A kötött felhasználású képzési hitel esetében a törlesztési kötelezettséget differenciáltan, a jövedelem százalékos mértékében határozzák meg.

A szabad felhasználású hitelt az összes, új rendszer szerinti hallgató felveheti, ennek mértéke legfeljebb havi 50 ezer forint, éves szinten legfeljebb 500 ezer forint lehet. Az eddigi szabad felhasználású hitel mértéke évek óta változatlanul 400 ezer forint volt, a 20 százalékos emeléssel fedezhetők az időközben megemelkedett megélhetési költségek. A szabad felhasználású hitelhez az állam jelentős kamattámogatást ad, amely a mindenkori kamatszinttől függően változik, azért, hogy a hallgató által fizetett kamatrész 2 % maradjon. Így a hallgatók számára a Diákhitel fix 2%-os kamata egy kiszámítható, rendkívül kedvezményes hitelkonstrukciót jelent.

A régi Diákhitel-konstrukció változatlan feltételekkel minden jogosult számára elérhető lesz, függetlenül attól, hogy tanulmányait 2012 szeptembere előtt vagy után kezdte meg. Az új konstrukciójú hitelt csak az új rendszer szerinti hallgatók igényelhetik, kötött felhasználású hitelt azonban az állami ösztöndíjasok sem kaphatnak. Egy hallgatónak mindkét rendszerben csak egy szerződése lehet a Diákhitel Központnál. Az új Diákhitel felmenő rendszerben 2012. augusztus 15-től a Diákhitel Direkt internetes felületén kitöltött hiteligénylési lappal igényelhető.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az új konstrukció kialakításával minden továbbtanulni vágyó fiatal számára megnyílik a felsőoktatás, függetlenül saját maga vagy családja anyagi lehetőségeitől. Az új lehetőségekkel a hallgatók az egyetemi években tanulmányaikkal kapcsolatban felmerülő szinte minden költségüket finanszírozni tudják - hangsúlyozta Hegmanné Nemes Sára.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20