9 °C Budapest

2 százalékos diákhitel jön: ebből fizetheted a tandíjad

Pénzcentrum
2012. január 17. 17:49

A Diákhitel rendkívül keresett, népszerű hiteltermék a hallgatók körében és ez különösen indokolttá teszi, hogy a már sikeresen működő konstrukciót hozzáigazítsuk a megújuló felsőoktatás rendszeréhez - mutatott rá Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára, Giró-Szász András kormányszóvivő és Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója részvételével megrendezett kormányszóvivői tájékoztatón, 2012. január 17-én, Budapesten.

A megszerzett tudás érték, ami minden diplomát és képzettséget szerző fiatalt versenyképesebbé tesz a munkaerőpiacon, ezért a felsőoktatásban való részvétel lehetőségét a Kormány szándékai szerint anyagi helyzettől függetlenül mindenki számára biztosítani kell. A 2011 végén elfogadott felsőoktatási törvényben foglaltaknak megfelelően a jelenlegi államilag finanszírozott hallgatói besorolást az állami ösztöndíjban és az állami részösztöndíjban részesülő, míg a költségtérítéses besorolást az önköltséges kategória váltja fel 2012. szeptember 1-jétől. Ezeket a kategóriákat figyelembe véve a Kormány a 100%-os állami tulajdonban lévő Diákhitel Központ Zrt.-vel együttműködésben olyan módon bővítette a meglévő diákhitelezési rendszert, hogy az állami részösztöndíjas és az önköltséges hallgatók a képzésükkel járó költségeket akár teljes egészben e forrásból fedezhessék.

Ezt a célt szolgálja az új kötött felhasználású képzési hitel, amelyet csak az adott képzés költségeire lehet fordítani. A kötött felhasználású hitelnél a felvehető hitel mértéke nem kötődik fix forintösszeghez, így a legalacsonyabb költségű képzési területektől egészen a magas költségű képzési területekig a fizetendő képzési költségekkel megegyező összegű képzési hitel folyósítható. E hitelt a jogosult hallgató igénylését követően - engedményezés útján - közvetlenül a felsőoktatási intézmények számlájára utalja át a Diákhitel Központ. A kötött felhasználású képzési hitel esetében a törlesztési kötelezettséget differenciáltan, a jövedelem százalékos mértékében határozzák meg.

A szabad felhasználású hitelt az összes, új rendszer szerinti hallgató felveheti, ennek mértéke legfeljebb havi 50 ezer forint, éves szinten legfeljebb 500 ezer forint lehet. Az eddigi szabad felhasználású hitel mértéke évek óta változatlanul 400 ezer forint volt, a 20 százalékos emeléssel fedezhetők az időközben megemelkedett megélhetési költségek. A szabad felhasználású hitelhez az állam jelentős kamattámogatást ad, amely a mindenkori kamatszinttől függően változik, azért, hogy a hallgató által fizetett kamatrész 2 % maradjon. Így a hallgatók számára a Diákhitel fix 2%-os kamata egy kiszámítható, rendkívül kedvezményes hitelkonstrukciót jelent.

A régi Diákhitel-konstrukció változatlan feltételekkel minden jogosult számára elérhető lesz, függetlenül attól, hogy tanulmányait 2012 szeptembere előtt vagy után kezdte meg. Az új konstrukciójú hitelt csak az új rendszer szerinti hallgatók igényelhetik, kötött felhasználású hitelt azonban az állami ösztöndíjasok sem kaphatnak. Egy hallgatónak mindkét rendszerben csak egy szerződése lehet a Diákhitel Központnál. Az új Diákhitel felmenő rendszerben 2012. augusztus 15-től a Diákhitel Direkt internetes felületén kitöltött hiteligénylési lappal igényelhető.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az új konstrukció kialakításával minden továbbtanulni vágyó fiatal számára megnyílik a felsőoktatás, függetlenül saját maga vagy családja anyagi lehetőségeitől. Az új lehetőségekkel a hallgatók az egyetemi években tanulmányaikkal kapcsolatban felmerülő szinte minden költségüket finanszírozni tudják - hangsúlyozta Hegmanné Nemes Sára.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem