Nem rohamozták meg a bankokat a végtörlesztők

2011. október 3. 18:37

A legtöbb banknál már az első lehetséges napon többen érdeklődtek a végtörlesztés iránt a devizahitellel rendelkező ügyfelek, de a nagy roham még várat magára. Az Inforádió körkérdésére válaszoló pénzintézetek arról számoltak be, hogy jobbára azok élnek majd ezzel a lehetőséggel, akik valamilyen megtakarítással rendelkeznek.

Az ügyfelek többsége csupán érdeklődött a végtörlesztés mikéntjéről - válaszolta az Erste Bank az Inforádió körkérdésére. A banknál jellemzően arról kértek tájékoztatást, hogy megéri-e átváltani devizahitelüket, vagyis hogy a kamatkockázat, vagy az árfolyamkockázat kedvezőtlenebb-e, illetve a rendelkezésre álló hitelkiváltó konstrukciók kondíciói iránt érdeklődtek. Az Erste arról számolt be, hogy a mostani érdeklődés mindenesetre nagyobb volt az első napon, mint volt az árfolyamgát esetében.

A Raiffeisen Banknál szintén voltak, akik részleteket kívántak megtudni a végtörlesztésről, de tömegekről ez a bank sem számolt be.

A K and H Banknál országszerte pár ezren tértek be a bankfiókokba, főleg az általános információkra voltak kíváncsiak, arról nincs információ, hogy az ügyfelek megtakarításból, vagy hitelből rendeznék tartozásukat.

Az Unicredit Banknál már az első napon 150-en igényelték a deviza alapú hitelük végtörlesztését a törvényben rögzített árfolyamon. A bank várakozásainak megfelelően a svájci frankban eladósodottak voltak többségben az igénylők között, egy igény azonban euró alapú hitel végtörlesztésére is érkezett.

A Budapest Banknál már a múlt hét óta folyamatos az érdeklődés a végtörlesztés iránt. A pénzintézet eddigi tapasztalatai szerint a hitelkiváltás vagy saját erőből történik majd, például ingatlan értékesítésből, vagy megtakarításból, de jócskán voltak olyanok is, akik hitelfelvétellel oldanák meg a végtörlesztést. A Budapest Banknál úgy számolnak, hogy összességében a hazai devizahitelesek körülbelül 10-20 százaléka fog élni a végtörlesztés lehetőségével.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A CIB Banknál országosan 500 ügyfél tért be a bankfiókokba, hogy megismerje a végtörlesztés részleteit, a bank közlése szerint az érdeklődők mintegy 30 százaléka hitelből, 70 százaléka megtakarításból rendezné tartozását, és elenyésző azok száma, akik részben megtakarításból, részben hitelből fizetne. A benyújtott igénylések száma a CIB Banknál 168 darab.

Összességében a bankok válaszából kiderült, hogy a végtörlesztés jobban felkeltette a devizahitelesek érdeklődését, az árfolyamgát iránt érdeklődők száma több pénzintézetnél kevesebb volt az első napon, mint most a végtörlesztés esetében. Az is látszik, hogy inkább azok fogják igényelni ezt a lehetőséget, akik valamilyen megtakarítással rendelkeznek, vagy a lakás értékesítésével tudnak forrást teremteni, és egyelőre úgy tűnik, elenyésző lesz azok száma, akik forintalapú hitellel váltanák ki devizahitelüket.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?