Vigyázat: drága mulatság lehet a végtörlesztés!

Pénzcentrum
2011. október 2. 08:07

A devizahitelesek többségének számára egyáltalán nem lesz ingyenes a végtörlesztés. Legalábbis azoknak nem, akik nem tartják a párnájuk alatt a teljes tartozásuk összegét. A hitelfelvételkor felmerülő költségek több százezer forintot is kitehetnek, kiszámoltuk, mire számíthatunk pontosan.

A devizahitelüktől szabadulni vágyók többsége nem a jövedelemadó változások során jól járt menedzser réteg, hanem a tartalékokkal, megtakarításokkal nem rendelkezők. Ők elsődlegesen forinthitelből (vagy a jelzálogfedezetként is szolgáló ingatlan értékesítéséből) juthatnak megfelelő mennyiségű tőkéhez. A forinthitel felvétele során viszont felmerülhetnek költségek, még ha időszakosan némely bank el is engedi őket. Hasonló akciókra egyre jobban lehet számítani, ahogy kiéleződik a verseny a végtörlesztőkért.

Érdemes forinthitelre váltani? Számold ki!

Nézzük meg, milyen átlagos díjai lehetnek egy hitelfelvételnek

Legfontosabb, hogy ne adjuk be túl korán a végtörlesztési kérelmünket (december 30-áig viszont mindenképp), mert 2 hónapunk áll innentől rendelkezésünkre a szükséges összeg előteremtéséhez. Szerencsétlen esetben viszont ennél tovább is húzódhat egy hitelügyintézés. Első lépésként győződjünk meg hitelképességünkről! A bankfiókba lépéstől kezdve még 3-4 hét mire a végtörlesztéshez szükséges összeget meg is kaphatjuk. Innen már csak egy utalás és meg is szabadultunk devizahitelünktől. De mire eddig eljutunk, már fizettünk a közjegyzőnek, értékbecslőnek, földhivatalnak és még ki tudja kinek, csakhogy végre kimondhassuk: forinthitelünk van!


A bankfiókba érkezés után egyből le is adhatjuk forinthitel-igényünket, ez után be is indul a gépezet. Néhány napon belül meg is érkezik az értékbecslő, aki 30 ezer forintért átlagosan meg is állapítja az ingatlan fedezeti értékét. Ennek és a jövedelemvizsgálatnak tudatában a bank elkezd osztani-szorozni, jó esetben hitelképesnek bizonyulunk, és megállapítja a maximális hitelösszeget. Jelenlegi szabályozás értelmében hitelkiváltáskor a bankok eltérhetnek a 75 százalékos szabálytól (ami tiltja új hitelek esetében az ingatlan értékének 75 százalékát meghaladó jelzáloghitel nyújtását). Persze az óvatosabb hitelezési politika csalódást okozhat sokaknak, alacsony jövedelem esetén mozgósítani kell a megtakarításainkat is, hogy végtörleszteni tudjunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezt követően kerül sor a szerződés aláírására a közjegyző díj befizetéssel együtt, ami általában a hitelérték 0,5 százaléka: 30 ezer forinttól akár 90 ezer forintig terjedhet. Ezzel már lehet menni földhivatalba, ahol bejegyzik az új jelzálogot, ennek is díja van, 12 600 forint. A bejegyzés megtörténtéről tájékozódva a bank 2 alkalommal is lekéri a földhivatalból a tulajdoni lapot, egyszer az ideiglenes széljegyzetre kerülés ellenőrzése miatt, majd a végleges okiratot. Ez 4200 forintba kerül nekünk mindkét alkalommal.
Ha minden rendben, már csak a pénz megérkezésére kell várnunk, aminek ugyancsak lehet díja. Folyósítási jutalék, hitelkeret beállítási jutalék, ki hogy nevezi, ez 80-120 ezer forintunkba is fájhat.

Bár a végtörlesztésért nem számolhat fel semmilyen díjat a bank, mégis a forinthitelre való váltás teljes költsége mégis 100 ezer forint körül alakulhat.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?