15 °C Budapest

Vigyázat: drága mulatság lehet a végtörlesztés!

Pénzcentrum
2011. október 2. 08:07

A devizahitelesek többségének számára egyáltalán nem lesz ingyenes a végtörlesztés. Legalábbis azoknak nem, akik nem tartják a párnájuk alatt a teljes tartozásuk összegét. A hitelfelvételkor felmerülő költségek több százezer forintot is kitehetnek, kiszámoltuk, mire számíthatunk pontosan.

A devizahitelüktől szabadulni vágyók többsége nem a jövedelemadó változások során jól járt menedzser réteg, hanem a tartalékokkal, megtakarításokkal nem rendelkezők. Ők elsődlegesen forinthitelből (vagy a jelzálogfedezetként is szolgáló ingatlan értékesítéséből) juthatnak megfelelő mennyiségű tőkéhez. A forinthitel felvétele során viszont felmerülhetnek költségek, még ha időszakosan némely bank el is engedi őket. Hasonló akciókra egyre jobban lehet számítani, ahogy kiéleződik a verseny a végtörlesztőkért.

Érdemes forinthitelre váltani? Számold ki!

Nézzük meg, milyen átlagos díjai lehetnek egy hitelfelvételnek

Legfontosabb, hogy ne adjuk be túl korán a végtörlesztési kérelmünket (december 30-áig viszont mindenképp), mert 2 hónapunk áll innentől rendelkezésünkre a szükséges összeg előteremtéséhez. Szerencsétlen esetben viszont ennél tovább is húzódhat egy hitelügyintézés. Első lépésként győződjünk meg hitelképességünkről! A bankfiókba lépéstől kezdve még 3-4 hét mire a végtörlesztéshez szükséges összeget meg is kaphatjuk. Innen már csak egy utalás és meg is szabadultunk devizahitelünktől. De mire eddig eljutunk, már fizettünk a közjegyzőnek, értékbecslőnek, földhivatalnak és még ki tudja kinek, csakhogy végre kimondhassuk: forinthitelünk van!


A bankfiókba érkezés után egyből le is adhatjuk forinthitel-igényünket, ez után be is indul a gépezet. Néhány napon belül meg is érkezik az értékbecslő, aki 30 ezer forintért átlagosan meg is állapítja az ingatlan fedezeti értékét. Ennek és a jövedelemvizsgálatnak tudatában a bank elkezd osztani-szorozni, jó esetben hitelképesnek bizonyulunk, és megállapítja a maximális hitelösszeget. Jelenlegi szabályozás értelmében hitelkiváltáskor a bankok eltérhetnek a 75 százalékos szabálytól (ami tiltja új hitelek esetében az ingatlan értékének 75 százalékát meghaladó jelzáloghitel nyújtását). Persze az óvatosabb hitelezési politika csalódást okozhat sokaknak, alacsony jövedelem esetén mozgósítani kell a megtakarításainkat is, hogy végtörleszteni tudjunk.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Ezt követően kerül sor a szerződés aláírására a közjegyző díj befizetéssel együtt, ami általában a hitelérték 0,5 százaléka: 30 ezer forinttól akár 90 ezer forintig terjedhet. Ezzel már lehet menni földhivatalba, ahol bejegyzik az új jelzálogot, ennek is díja van, 12 600 forint. A bejegyzés megtörténtéről tájékozódva a bank 2 alkalommal is lekéri a földhivatalból a tulajdoni lapot, egyszer az ideiglenes széljegyzetre kerülés ellenőrzése miatt, majd a végleges okiratot. Ez 4200 forintba kerül nekünk mindkét alkalommal.
Ha minden rendben, már csak a pénz megérkezésére kell várnunk, aminek ugyancsak lehet díja. Folyósítási jutalék, hitelkeret beállítási jutalék, ki hogy nevezi, ez 80-120 ezer forintunkba is fájhat.

Bár a végtörlesztésért nem számolhat fel semmilyen díjat a bank, mégis a forinthitelre való váltás teljes költsége mégis 100 ezer forint körül alakulhat.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06