24 °C Budapest

Végtörlesztés négy keréken: az autód is lehet fedezet

2011. szeptember 26. 12:37

Szemmel láthatóan megugrott az érdeklődés a gépjármű-fedezetű hitelkonstrukciók iránt, amint az országgyűlés szeptember 19-én elfogadta a devizahitelek rögzített árfolyamon történő előtörlesztésével kapcsolatos törvényt. Az előzetes várakozásoknak megfelelően, tehermentes ingatlanvagyon vagy jelentős megtakarítás hiányában sokan keresik azokat a lehetőségeket, amelyek hozzájárulhatnak ingatlanhitelük forinthitelre váltásához. Szakértők szerint még inkább előtérbe fognak kerülni a gépjármű-fedezetű hitelek, amelyek segíthetnek a frankalapú ingatlanhitelek lezárásában, illetve felhasználhatók új forinthitelek önrészeként is.

A magas árfolyam által leginkább sújtott svájci frankhitellel rendelkezők jelentős hányada szeretne élni az új törvény által biztosított ingatlanhitel-előtörlesztési lehetőséggel, de sokan közülük nem rendelkeznek tehermentes ingatlannal vagy olyan mértékű megtakarítással, melynek révén tartozásukat megfizethetnék, vagy legalább forinthitelre válthatnák. Akik viszont rendelkeznek saját, tehermentes gépjárművel, más adósoknál könnyebben cserélhetik ingatlanhitelüket forintalapú kölcsönre.

"A gépjármű-fedezettel folyósított személyi kölcsön nem új találmány a piacon" - világít rá Anderle Ádám, a Lombard Lízing Csoport vezérigazgató-helyettese. "Az utóbbi hetekben azt tapasztaltuk, hogy a devizahitelek előtörlesztésének szabályozásával kapcsolatos várakozások, majd pedig a törvény elfogadásának hatására egyre többen érdeklődnek ezen konstrukciók iránt."

Az új jogszabály elfogadásával elméletben megnyílt az út a devizaalapú ingatlanhitelek lezárása felé, ám az elemzők szerint az árfolyamrögzítéssel történő végtörlesztés lehetősége mindössze az érintett adósok legfeljebb ötöde számára biztosít esélyt tartozásuk önerőből történő kifizetésére. A végtörleszteni szándékozók ezért már aktívan keresik a számukra megfelelő pénzügyi megoldásokat.

Látható, hogy az érintettek elsősorban új, forint alapú, ingatlan-fedezetű hitel felvételével és - az újonnan igénylendő ingatlanhitel önrészének előteremtése érdekében - forintalapú személyi kölcsönök formájában igyekeznek majd forrásokhoz jutni. A fedezetlen személyi kölcsön viszonylagos nehézkessége és drágasága miatt azonban sokak számára kedvezőtlennek, vagy akár elérhetetlennek bizonyulhat.

A bankok által folyósított személyi kölcsön konstrukciók rugalmas alternatívája lehet a lízingvállalatok kínálatában szereplő gépjármű-fedezetű hitel, melyhez a fedezet révén a hagyományos személyi kölcsönnél akár kedvezőbb feltételekkel, egyszerűbben lehet hozzájutni, illetve - mivel szabad felhasználású hitelről van szó - szükség esetén az új, svájci frankos devizahitelt kiváltó ingatlanhitel felvételénél önrészként felhasználni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A társaság szakértője szerint a gépjármű-fedezetű személyi kölcsönök, természetüknél fogva nem képesek jelentős mértékben kiterjeszteni az előtörlesztők körét. Mint vázolta, az előtörleszteni szándékozó, svájci frank-alapú ingatlanhiteles adósok és a tehermentes gépjárművel rendelkezők köreinek keresztmetszete - tekintetbe véve az autópiac válság miatti korábbi összeomlását is - túl szűk ahhoz, hogy a gépjármű-fedezetű kölcsön iránti érdeklődés jelenlegi megugrása drasztikus változást idézzen elő a piacon.

"A szakértők egyetértenek abban, hogy a devizahitel-előtörlesztési szabályozás komoly kockázatokat hordoz és veszteséget jelent a bankszektor számára" - mutat rá a társaság vezérigazgató-helyettese. "Ezzel szemben, az ingatlanhitel-előtörlesztésre is felhasználható gépjármű-fedezetű kölcsönök és a hasonló alternatív megoldások várható sikere révén a hazai hitelezési piac mozgásban maradhat, miközben fokozatosan, lépésről lépésre, svájci frankról és más devizákról forintalapúra vezethető át."

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 25. 07:48
A Dumaszínház a Goethe Intézettel közösen júniusban Magyarországon is bemutat egy sikeres német stag...
Holdblog  |  2022. május 25. 06:45
Nem először és sejthetően nem utoljára, manapság a geopolitika alakulása határozza meg a dollár „biv...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?