13 °C Budapest

Problémás bankok, biztosítók: itt a feketelista

2011. szeptember 23. 11:05

2011 I. félévében a pénz- és tőkepiaci szektorral kapcsolatos 1 996 db beadvány tette ki a Felügyelethez érkezett összes fogyasztói panasz 63 százalékát. Ez az arányszám igen magasnak tekinthető, még akkor is, ha figyelembe vesszük, hogy a beérkező pénzpiaci témájú kifogások száma 2010 elejétől negyedéves időszakonként folyamatosan csökkenő tendenciát mutat.

A pénzpiaci szektornál kiemelendő, hogy a tárgyfélévben leginkább a szolgáltatás minőségével, az elszámolások, megbízások teljesítésével és az egyéb ügyviteli hibákkal összefüggő panaszokkal fordultak a Felügyelethez. Ezek együttesen az össz-beadványszám mintegy felét tették ki. A tájékoztatási hiányossággal, a jutalék, költség, díj, illetve a törlesztőrészlet mértékével kapcsolatban is csökkenő tendenciával ugyan, de még mindig jelentős számú megkeresés érkezik a Felügyelethez.

2011 I. félévében a szektor intézményeihez összesen 87 160 db pénz- és tőkepiaci ügyet érintő panasz érkezett, ezek közül a legtöbb az elszámolások, megbízások teljesítésével (24,5 %), a különféle nyilvántartási, ügyviteli hibákkal (16,2 %) és a jutalékok, díjak, költségek mértékével (14,7 %) volt kapcsolatos. E három típus a pénz- és tőkepiaci szektor panaszainak több mint 55 százalékát adta, ugyanakkor a szolgáltatások minőségét és a hiányos.


2011. I. félévben piaci részesedésüket jelentősen meghaladó mértékben érkeztek beadványok a pénzpiaci szektor tekintetében a Magyar Cetelem Bank Zrt.-re, illetve a Budapest Bank Nyrt.-re. A tárgyfélévben piaci részesedéséhez mérten csekély számú panasz érkezett az MKB Bank Zrt.-re, a K&H Bank Zrt.-re, illetve az UniCredit Bank Hungary Zrt.-re és az UniCredit Jelzálogbank Zrt.-re. A 6. sz. statisztikai mellékletben nem szereplő intézményekre statisztikailag nem releváns mértékben érkeztek beadványok.

Az intézményeknél kezelt ügyfélpanaszok esetében piaci részesedésüket jelentősen meghaladó mértékben az OTP Bank Nyrt.-re és az OTP Jelzálogbank Zrt.-re, a Credigen Bank Zrt.-re, a Budapest Bank Nyrt.-re, valamint a K&H Bank Zrt.-re érkeztek beadványok.

Piaci részesedéséhez mérten csekély számú beadvány érkezett az ERSTE Bank Nyrt.-re, az FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-re és az FHB Jelzálogbank Nyrt.-re, illetve az AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepére.

Az intézményekhez érkezett bejelentések esetében a K&H Bank Zrt.-re érkezett panaszok aránya jelentősen nagyobb, mint a Felügyelethez érkezett beadványoké, azonban a Magyar Cetelem Bank Zrt. esetében az intézményhez érkezett panaszok aránya jóval kedvezőbb, alacsonyabb.

A Felügyelethez érkező fogyasztóvédelmi beadványok megoszlását figyelemmel kísérve megállapítható, hogy 2011 első félévében az összes fogyasztói beadvány közel egyharmadát a biztosítási szektor szereplőivel kapcsolatos ügyek (929 db) tették ki. Ez az arányszám a teljes pénzügyi piacra vetítve még akkor is magasnak tekinthető, ha figyelembe vesszük, hogy - a pénzpiaci szektorhoz hasonlóan - a beérkező biztosítási témájú beadványok száma 2010-től kezdve félévről félévre csökkenő tendenciát mutat. 2011 II. félévére a 2010. I. félévi érték 50,2 százalékos csökkenése figyelhető meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A biztosítási tárgyú beadványok szolgáltatástípusonkénti megoszlásából kitűnik, hogy azok főként a nem-életbiztosítási termékeket érintették. A beadványok legnagyobb része a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási termékekkel kapcsolatban érkezett (350 db), annak ellenére, hogy e területen az előző félévhez viszonyítva mintegy 19 szazalékos visszaesés következett be. A második legtöbb beadványt a lakásbiztosításokkal összefüggésben nyújtották be (184 db), ez esetben a csökkenés mértéke igen jelentős, 52,1 százalékos; ezzel együtt az e két terméktípusra érkező bejelentések teszik ki az összes biztosítási tárgyú beadvány 57,5 százalékát. Figyelemre méltó továbbá, hogy a cascoval kapcsolatos bejelentések száma 2010-től kezdve folyamatosan csökkenő tendenciát mutat.

2011 első félévében a piaci részesedésüket jelentősen meghaladó mértékben érkeztek panaszok a Groupama Garancia Biztosító Zrt.-re, a Genertel Biztosító Zrt.-re és a Közlekedési Biztosító Egyesületre. A tárgyfélévben piaci részesedéséhez mérten csekély számú beadvány érkezett az ING Biztosító Zrt.-re, a Magyar Posta Biztosító Zrt.-re és a Magyar Posta Életbiztosító Zrt.-re, valamint az AEGON Biztosító Zrt.-re. A 10. sz. statisztikai mellékletben nem szereplő intézményekre statisztikailag nem releváns mértékben érkeztek beadványok.

Az esetleges fogyasztóvédelmi anomáliák észlelése és a problémák azonosítása szempontjából fontos jelzéseket hordoznak az ügyfelek által tett fogyasztói bejelentések, panaszok. Erre vonatkozóan egyrészt a Felügyelethez érkezett fogyasztói beadványok, másrészt az Ügyfélszolgálathoz érkezett megkeresések jelentenek értékes információs bázist.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem