Azonnal megtiltotta a hitelezést a PSZÁF a takarékpénztárnál

2010. december 28. 13:17

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (a továbbiakban: Felügyelet) honlapján ma közzétett határozatában többek között előírta a budapesti székhelyű "Jógazda" Szövetkezeti Takarékpénztár (a továbbiakban: Takarékpénztár) számára, hogy a határozat kézhezvételétől számított 90 napon belül a jogszabályoknak megfelelően rendezze tőkeszerkezetét. A Takarékpénztár Igazgatóságának a határozat kézhezvételétől számított 30 napon belülre rendkívüli közgyűlést kell összehívnia, amelynek meg kell tárgyalnia a tőkeszerkezet rendezése érdekében meghozandó intézkedéseket.

A Felügyelet a tőkehelyzet megnyugtató rendezése érdekében a határozat kézhezvételétől számított 6 hónapra felügyeleti biztosokat is kirendelt a Takarékpénztárhoz. A kirendelés időtartama alatt a felügyeleti biztosok közösen gyakorolják az igazgatóság törvényben és alapszabályban megállapított jogait és kötelezettségeit, együttes cégjegyzésre jogosultak.

A Felügyelet egyúttal megtiltotta - a tilalom feloldásáig, de legföljebb egy évre -, hogy a Takarékpénztár hitel- és pénzkölcsönt nyújtson vagy az azokkal kapcsolatos határidőket meghosszabbítsa (prolongáció), pénzügyi szolgáltatást közvetítsen, részjegyek összegét fizesse vissza, illetve a kirendelt biztosok írásos engedélye nélkül kötelezettségeket vállaljon.

A Felügyelet még a vizsgálat lezárása előtt - a tőkehelyzet további romlásának megakadályozása érdekében, a folyamatban lévő átfogó felügyeleti ellenőrzési eljárást lezáró határozat meghozataláig terjedő időtartamra - átmenetei intézkedésként végzésben tiltotta meg a Takarékpénztárnak új kockázatvállalással járó ügyletek megkötését és a részjegyek összegének visszafizetését.

A Felügyelet a vizsgálatot lezáró határozatban felhívta a Takarékpénztárt, hogy a kockázatvállalás, a kockázatkezelés és a hitelezési kockázat tőkekövetelményeinek számítása során mindenkor a jogszabályi és a belső szabályzataiban foglaltaknak megfelelően járjon el. A határozat értelmében a Takarékpénztárnak kintlévőségei minősítése során is mindenkor be kell tartania a jogszabályokat, és 2010. december 31-i időpontra el kell számolnia a kockázatok fedezéséhez szükséges értékvesztést és céltartalékot.

Ugyancsak maradéktalanul meg kell felelni a jogszabályoknak a követelés fejében átvett eszközök, és a deviza követelések és kötelezettségek értékelése és nyilvántartása során, illetve a jegyzett tőke értékének meghatározása és a mérlegen kívüli tételek nyilvántartása vonatkozásában. Be kell tartani a kamatok elszámolására, függővé tételére, valamit a kamat tőkésítésére vonatkozó számviteli előírásokat is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Takarékpénztárnak 30 napon belül a közgyűlés által is jóváhagyott helyreállítási tervet kell kidolgoznia a felügyeleti intézkedések végrehajtására, s az eddigi helyett más könyvvizsgálót kell választania. A Felügyelet figyelmeztette Bánszkyné Szepesi Évát, a takarékpénztár ügyvezető igazgatóját, Juhász Bélát, a Felügyelő Bizottság elnökét és Túróczy Györgyöt, az Igazgatóság elnökét, hogy vezető állású személyként mindenkor a jogszabályoknak megfelelően lássák el feladatukat.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?