17 °C Budapest

Pénzről vallott a Forma-1-es világbajnok: különös titkokra derült fény!

2010. december 25. 07:30

A szigorú neveltetésének köszönhetően korán megtanulta, hogy kemény munkával bármit el lehet érni az életben. Soha nem aggódott amiatt, hogy miből fog megélni, amikor befejezi az aktív versenyzői pályafutását. A válság kirobbanása előtt a tanácsadója figyelmeztette, hogy baljós érzései vannak, ezért jobbnak látná, ha a vagyona kezelését független szakértőkre bízná. Súlyos milliókat spórolt ennek köszönhetően, amikor beütött a mennykő - ő Mika Häkkinen, a száguldó cirkusz kétszeres finn világbajnoka.

A király kategóriából kilenc éve visszavonult sportoló a Telegraph-nak adott, interjút. Az írásból kiderült, hogy mire költ szívesen és mire nem egy sportnagykövet, melyik volt élete legjobb és legrosszabb befektetése, készpénzzel vagy bankkártyával fizet, illetve mi a véleménye az online bankolásról.

Anyagi szempontból milyen hatással voltak a versenyzői pályafutására és az azt követő időszakra a gyermekkorában megszerzett tapasztalatok?


Mika Häkkinen gyermekkorában

Mika Häkkinen: Úgy gondolom, hogy felnőttként számos olyan dolgot teszünk, melyekben egyaránt felfedezhetőek a szüleinktől tanultak és gyermekkori környezetünkre utaló jelek. Nagyszerű szüleim vannak, apám taxisofőrként, anyám titkárnőként dolgozott. Példásan neveltek minket a nővéremmel, erőn felül biztosítottak számunkra minden lehetőséget, de cserébe komoly elvárásaik voltak. Több zsebpénzt kaptunk, amikor jó jegyeket hoztunk az iskolából, ha rend volt a szobánkban, vagy ha kellőképpen kivettük a részünket a házimunkából. Ezzel belénk nevelték, hogy akkor számíthatsz valamire, ha megdolgozol érte. A pályafutásomat én is a gokart-pályán kezdtem, bár tisztában voltam vele, hogy ez a szüleim anyagi helyzetéhez képest egy igazi kiváltságnak számít. Én is hasonló eszközökkel próbálom ösztönözni a szárnyait bontogató tízéves fiamat.

Volt olyan időszak az életében, amikor komolyan aggódott amiatt, hogy miből fog megélni a profi autóversenyzés után?

Mika Häkkinen: Nem vagyok egy aggódó típus, megpróbáltam mindig az előttem álló feladatra koncentrálni. Profi gokart-versenyzőként, majd amikor 1991-ben bekerültem a Forma-1-be mindig tudtam azt, hogy kellő elhivatottsággal sokra vihetem ebben a sportágban, és akkor az anyagiakkal sem lesz különösebb probléma. A távolabbi jövővel kevésbé foglalkoztam.

Mika Häkkinen egy Lotus volánjánál debütált az 1991-es Amerikai Nagydíjon


Költekezőnek mondaná magát, vagy inkább a megtakarításban jeleskedik?

Mika Häkkinen: Alapvetően nagyon óvatosan bánok a pénzemmel. Ma már látom, hogy nem elég a jelenre koncentrálni, hanem a jövőre vonatkozóan is pénzügyi tervekkel kell rendelkezni. 42 éves vagyok - és remélem még jónéhány év áll előttem -, azt tapasztalom, hogy az élet egyre drágább. Szeretem mindig pontosan tudni, hogy mikor mire megy el a pénzem, illetve, hogy hogyan fialnak a befektetéseim. Néha természetesen kompromisszumot kell kötni, hiába érzékeny a napra a bőröm, imádok Mauritiuson csobbanni az óceánban (tette hozzá mosolyogva).

Celebek pénzügyei:
Hitelcsapdában a Megasztár! Brutálisan eladósodott
Ciki! A Megasztár és az X-Faktor győztese is bukja álomútját?
Megszerezték Király L. Norbi bankszámlaszámát! Mi lesz a pénzzel?
Hitelcsapdában a TV2 celebje, pedig milliókkal dobálózik
Kiderült! Erre mennek el Fábry Sándor milliói
Kiderült: ennyit keres Stohl András

Melyik volt a legkeményebb pénzügyi lecke, amit kénytelen volt megtanulni?

Mika Häkkinen: Nem biztos, hogy ez volt a legnehezebb, de talán az egyik legérdekesebb. A Forma-1 mindkét oldalát volt szerencsém megtapasztalni, hiszen egy évtizeden át versenyzőként, majd évekig tanácsadóként - a színfalak mögött - dolgoztam. Első kézből láttam, hogy az egész egy kőkemény üzlet. Rövid időn belül világossá vált számomra, hogy aki itt nem él a felkínált lehetőséggel, az nagyon gyorsan megy a süllyesztőbe. Végig keményen dolgoztam, megpróbáltam magamból kihozni a maximumot.

Van valami, amit utál a pénzzel kapcsolatban?

Mika Häkkinen: Igen, utálok beszélni róla, nem is tudom, hogy miért adom ezt az interjút! A pénz szerves része mindannyiunk életének, nem mehetünk el mellette szó nélkül. A mai világban sokan tapasztalják az "erősebb kutya"- szabályt, pedig nem minden fekete, vagy fehér. A pénzügyekben a megbízható partnereknek kell bizalmat szavazni, valamint a megfelelő embereket kell magunk mellé állítani. Bevallom, hogy nem vagyok egy pénzügyi zseni, azért figyelemmel kísérem, hogy mi történik a pénzpiacokon. A segítségemre van egy tanácsadó, aki megfelelő információkkal lát el, mielőtt komoly pénzügyi döntést hoznék. A tanácsadómmal folyamatos kapcsolatban vagyunk, bármikor elérhető ő vagy a csapata. Próbálok minél bölcsebben dönteni, hogy a kockázatok elkerüljenek, de a haszon ne maradjon el.

A finn versenyző 1998-ban és 1999-ben is megnyerte a világbajnokságot


Melyik volt a legjobb pénzügyi döntése?

Mika Häkkinen: Itt szerintem sokan részvényekre vagy ingatlanokra gondolnak, de az én elméletem szerint, ha a megfelelő emberbe fektetsz, akkor a várt eredmény sem marad el. Példaként említhetném, hogy egy jótanácsot megfogadva talán a legjobbkor hagytam fel a versenyzéssel és lettem több márka nagykövete, reklámarca, emellett pedig fiatal tehetségek felkutatásával is foglalkozom. A válság kirobbanása előtti évben még szerepeltem a túraautó bajnokságban, de a személyes pénzügyi tanácsadóm javaslatára az év végén szögre akasztottam a sisakot. Baljós értései voltak, ezért abban maradtunk, hogy független szakértőkkel felülvizsgáltatom a befektetéseimet. Milliók maradtak ennek köszönhetően a zsebemben, amikor kirobbant a válság.

Melyik volt a legrosszabb pénzügyi döntése?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mika Häkkinen: Több olyan kisebb befektetés is volt az életemben, melyek csalódást okoztak, de a tanulópénzt nekem is meg kellett fizetni. Az idő múlásával tanultam a hibákból, remélhetőleg egyre inkább ki tudom szűrni az ilyen eseteket. Évekkel ezelőtt például nagyon rosszul sült el, amikor az ismerőseimnek akartam segíteni. Bajban volt a vállalkozásuk és bár némi pénzzel megpróbáltam őket talpra állítani, végül így is csődbe mentek. Ekkor tanultam meg, hogy a pénzügyekben az eszünkre és nem a szívünkre kell hallgatni.

Mit tart a tulajdonában lévő dolgok közül a legértékesebbnek?

Mika Häkkinen: Eltekintve a házamtól (Mika Monte Carlóban él), a megnyert trófeáim a legértékesebbek a számomra. Sajnos két évvel ezelőtt tűz ütött ki nálam, melyben néhány értékes darab megsemmisült, de a legtöbb Forma-1-es díjam megmaradt, ezek és a gokartozással nyert érmeim nagyon értékesek.

Mika karnyújtásnyira lakik az alagút bejárata előtti híres hajtűkanyartól


A szüleim rengeteg áldozatot hoztak azért, hogy sikeres versenyző legyen belőlem, ezért szép számban vannak érmek a szülői házban is, emlékeztetve őket arra, hogy jó munkát végeztek.

Készpénzzel vagy bankkártyával szeret inkább fizetni?

Mika Häkkinen: Jellemzően bankkártyát használok, kevés készpénzt tartok magamnál, a kártya nagyban megkönnyíti a folyó pénzügyek intézését.

A világbajnok inkább bankkártyával fizet


Mi a véleménye az internetes bankolásról?

Mika Häkkinen: Nem tartom annyira kényelmesnek, mint sokan mások, inkább a hagyományos bankolásban hiszek.

Milyen pénzügyi terveket szeretne megvalósítani a következő öt évben?

Mika Häkkinen: Fontosnak tartom, hogy a befektetéseim ne legyenek túl kockázatosak, de tisztességes hozamokat érjek el rajtuk. Fedezzék a jelenlegi szükségleteimet és a jövőre vonatkozóan is tudjak valamennyit félretenni. Több márkának is a nagykövete vagy a reklámarca vagyok, ezeket a kapcsolatokat szeretném fenntartani és megerősíteni a következő években. A korom ellenére még mindig motivál a csapatmunka, máig ezen cégek sikerén dolgozok.

Mika tízéves fia tehetséges gokart-versenyző


Novemberben gyarapodott a családunk (Mika 2008-ban elvált, új barátnője a múlt hónapban adott életet egy kislánynak), szeretnék minél időt a gyermekeimmel tölteni. A fiam egy éve kezdett gokartozni, érdeklődve figyelem a teljesítményét, de nem éröltetek semmit. Meglátjuk, hogy milyen fejlődésen megy keresztül, aztán ha ő is a Forma-1-ben köt ki, akkor felköthetem a gatyámat.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm