27 °C Budapest

Vigyázat: ne dőlj be az aranycsalóknak!

2010. június 18. 12:15

Csalók károsítottak meg feltehetően több autóst is az utóbbi hetekben az M2-es autóúton; az aranynak mondott rézgyűrűt kínáló, eladó bűnözőket a rendőrség elfogta és további sértetteket keres - közölte Dunakeszi rendőrkapitánya pénteken az MTI-vel.

Kovács László elmondta: a két 20-30 éves, román származású fiatalember bevett módszere az volt, hogy műszaki hibát színlelve autójukkal leálltak az M2-es autóúton, várva a segítséget felajánló járművezetőkre.


Az autósoknak ezután trombitarézből készült, ám aranynak mondott pecsétgyűrűt kínáltak megvételre, mondván: üzemanyagra, illetve szerelőre kellene a pénz. Egy filléres árú, 200-300 ezer forintra taksált gyűrűn tovább is adtak 30 ezer forintért, de hogy ezen kívül még hány üzlet köttetett meg, azt nem tudni - tette hozzá a rendőrkapitány.


A csalókat bejelentés alapján elfogták, a lefoglalt autóban - különböző rejtekhelyeken - további 11 gyűrűt találtak. A bűnözők ellen eljárás indult. Az ügyben további károsultakat keres a rendőrség, olyan járművezetőket, akiknek tört angolsággal beszélő férfiak "aranygyűrűt" akartak eladni az M2-esen - közölte Kovács László.

Természetesen ez a típusú csalás egyáltalán nem számít újnak, hosszú évek óta találkozni hasonló bűnesetekkel, érthetetlen módon mindig találnak gyanútlan embereket, akik bedőlnek a trükknek.

Megkérdeztük a Magyar Ötvös Szövetséget, hogy mégis miről lehet felismerni a hamis arany ékszereket. A trombitaréz egy speciális ötvözet, amit ha kellően felpolíroznak, egy laikusnak akár megtévesztően hasonlónak tűnhet az aranyhoz, ennek ellenére számos árulkodó jelről fel lehet ismerni a hamisítványt - tudtuk meg Bozsits József művészeti vezetőtől. Egyrészt, aki sokat foglalkozik nemesfémekkel, ékszerekkel, az már fényéből, színéből meg tudja állapítani, hogy az arany-e, vagy sem. Másik árulkodó jel az ékszer formája, ment mint Bozsits elmondta, ezek a hamis ékszerek általában vaskos, nagy, kidolgozatlan formák, ritkán tartalmaznak követ, hiszen azok belefoglalása már nagyobb költség. Fazonra is általában hasonlóak ezek a hamisítványok, nincsenek finoman kidolgozva.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ami alapján szinte egyértelműen be lehet azonosítani a hamisítványokat, az a fémjel, amit a gyűrűk belsejébe ütnek bele. Ez a fémjel általában igen kicsi, csak tízszeres nagyítóval lehet látni, azonban a hamisítványokba jellemzően akkora számot ütnek, ami szabad szemmel is látható. Tipikus hamis jelzés az 585-ös szám, illetve a 14K jel, melyek az arany finomságára utalnak, azonban ilyen fémjel a valóságban nem létezik, emellett szerepelnie kell még ugyanis a készítő, ötvös bejegyzett jelének is, import termék esetén pedig az importőr jelének is - figyelmeztetett Bozsits József. (A Magyar Nemesfémvizsgáló Zrt. oldalán az összes magyar fémjel megtalálható 1867-től napjainkig.)

A szakértő azt tanácsolja, hogy soha ne vásároljunk utcán ékszert, csak ékszerésznél, de ha mégis magánszemélytől vennénk aranyat, kérjük meg előtte, hogy kísérjen be minket egy ékszerészhez, aki ellenőrzi azt - a csalók minden bizonnyal ellenezni fogják ötletünket.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 27. 11:39
A műsorvezető-szerkesztő a Media1-nek azt mondta, hogy a műsorban is tettek arra való utalást, hogy...
Holdblog  |  2022. május 27. 11:29
Hold After Hours podcast. Miközben Zsiday Viktorral moonwalkolunk, egyben demisztifikáljuk Kínát, az...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?