Vigyázat: ne dőlj be az aranycsalóknak!

2010. június 18. 12:15

Csalók károsítottak meg feltehetően több autóst is az utóbbi hetekben az M2-es autóúton; az aranynak mondott rézgyűrűt kínáló, eladó bűnözőket a rendőrség elfogta és további sértetteket keres - közölte Dunakeszi rendőrkapitánya pénteken az MTI-vel.

Kovács László elmondta: a két 20-30 éves, román származású fiatalember bevett módszere az volt, hogy műszaki hibát színlelve autójukkal leálltak az M2-es autóúton, várva a segítséget felajánló járművezetőkre.


Az autósoknak ezután trombitarézből készült, ám aranynak mondott pecsétgyűrűt kínáltak megvételre, mondván: üzemanyagra, illetve szerelőre kellene a pénz. Egy filléres árú, 200-300 ezer forintra taksált gyűrűn tovább is adtak 30 ezer forintért, de hogy ezen kívül még hány üzlet köttetett meg, azt nem tudni - tette hozzá a rendőrkapitány.


A csalókat bejelentés alapján elfogták, a lefoglalt autóban - különböző rejtekhelyeken - további 11 gyűrűt találtak. A bűnözők ellen eljárás indult. Az ügyben további károsultakat keres a rendőrség, olyan járművezetőket, akiknek tört angolsággal beszélő férfiak "aranygyűrűt" akartak eladni az M2-esen - közölte Kovács László.

Természetesen ez a típusú csalás egyáltalán nem számít újnak, hosszú évek óta találkozni hasonló bűnesetekkel, érthetetlen módon mindig találnak gyanútlan embereket, akik bedőlnek a trükknek.

Megkérdeztük a Magyar Ötvös Szövetséget, hogy mégis miről lehet felismerni a hamis arany ékszereket. A trombitaréz egy speciális ötvözet, amit ha kellően felpolíroznak, egy laikusnak akár megtévesztően hasonlónak tűnhet az aranyhoz, ennek ellenére számos árulkodó jelről fel lehet ismerni a hamisítványt - tudtuk meg Bozsits József művészeti vezetőtől. Egyrészt, aki sokat foglalkozik nemesfémekkel, ékszerekkel, az már fényéből, színéből meg tudja állapítani, hogy az arany-e, vagy sem. Másik árulkodó jel az ékszer formája, ment mint Bozsits elmondta, ezek a hamis ékszerek általában vaskos, nagy, kidolgozatlan formák, ritkán tartalmaznak követ, hiszen azok belefoglalása már nagyobb költség. Fazonra is általában hasonlóak ezek a hamisítványok, nincsenek finoman kidolgozva.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ami alapján szinte egyértelműen be lehet azonosítani a hamisítványokat, az a fémjel, amit a gyűrűk belsejébe ütnek bele. Ez a fémjel általában igen kicsi, csak tízszeres nagyítóval lehet látni, azonban a hamisítványokba jellemzően akkora számot ütnek, ami szabad szemmel is látható. Tipikus hamis jelzés az 585-ös szám, illetve a 14K jel, melyek az arany finomságára utalnak, azonban ilyen fémjel a valóságban nem létezik, emellett szerepelnie kell még ugyanis a készítő, ötvös bejegyzett jelének is, import termék esetén pedig az importőr jelének is - figyelmeztetett Bozsits József. (A Magyar Nemesfémvizsgáló Zrt. oldalán az összes magyar fémjel megtalálható 1867-től napjainkig.)

A szakértő azt tanácsolja, hogy soha ne vásároljunk utcán ékszert, csak ékszerésznél, de ha mégis magánszemélytől vennénk aranyat, kérjük meg előtte, hogy kísérjen be minket egy ékszerészhez, aki ellenőrzi azt - a csalók minden bizonnyal ellenezni fogják ötletünket.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16