14 ezer közösségi ügyfelet örökölt a MagNet

Pénzcentrum
2010. május 4. 08:47

A 2010. április 30-ától MagNet Magyar Közösségi Bank néven működő pénzintézet 12 bankfiókot, 14 ezer ügyfelet, 25,7 milliárd forintos hitelállományt és 44,9 milliárd forintos betétállományt örökölt a jogelőd HBW Expresstől - írja a Napi Gazdaság.

A jogelőd bankká alakulását egykor a felügyelet a zavaros tulajdonosi viszonyokra hivatkozva megtagadta, a társaság kétéves pénzintézeti működés után bejelentette, hogy a tevékenységét a fenntartható fejlődés és az üzleti etika elveire alapozza.

A Szféra betét esetében a betét tulajdonosa kiválaszthatja, hogy melyik - a fenntartható fejlődéshez tartozó - célt támogatja és a bank kizárólag oda helyez ki hitelt. Ezáltal az ügyfél tudatosan segítheti a számára fontos közösségi cél megvalósulását. A Mentor betét esetében pedig az ügyfél eldöntheti, hogy pénzéből a bank mely magyarországi vállalkozások projektjeihez nyújtson hitelt. A nyilvánosságra hozott éves nyereség 10%-áról az ügyfelek dönthetik el, hogy mely civil szervezetek kapják. Ez azt jelenti, hogy az egyenkénti hozzájárulás arányában az ügyfelek kiválaszthatják, hogy kiknek adja a bank - az idén közel 44 millió forintos - nyereségrészét. A jogelőd az előző évet 442 millió forintos adózás utáni profittal és 3,33 milliárd forintos tőkével zárta.

A közösségi bankok Nyugat-Európában már évtizedek óta léteznek, szerves részét képezik a nyugati társadalmak pénzügyi kultúrájának és megalakulásuk óta töretlen népszerűségnek örvendenek. A többek között Hollandiában (például a Triodos Bank) és Németországban (például a GLS Gemeinschaftsbank eG) is gyökeret vert alternatív banki gondolkodásmód évről évre egyre több egyéni és vállalati ügyfelet vonz. A MagNet is abban bízik, hogy az új üzleti modell révén az előző években tapasztal 50 százalék körüli növekedési dinamikája is fennmaradhat.

A kezdetben takarékszövetkezeti formában, majd kereskedelmi bankként működő, budapesti székhelyű HBW Express jogutódja, a MagNet itthon az egyik legnagyobb (70%) magyar többségi tulajdonú pénzintézet - hangzott el. A 30%-os külföldi tulajdonrészt a Caja Navarra, Spanyolország egyik legelismertebb közösségi takarékpénztára birtokolja.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
MEDIA1  |  2022. május 24. 18:23
Korábban a Media1 beszámolt arról, hogy a PestiSrácok anyavállalata, a GerillaPress Lapkiadó Kft. 50...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?