20 °C Budapest

Biztosítási kedvezményt kapnak a szervdonorok!

Pénzcentrum
2008. december 3. 09:15

Négy holland egészségbiztosító is kedvezményekkel csábítja azokat az ügyfeleket, akik haláluk esetén felajánlják a szerveiket. A társaságok 70-120 eurót engednek az éves díjból, ez ösztönzőleg hathat ugyan, de az intézkedéssel valójában a szervhiányra kívánják felhívni a figyelmet - írja a Napi.

A dolog szervkereskedelem jellegét érzékelve a társaságok azoknak is kedvezményt ajánlanak, akik egyértelművé teszik, hogy nem kívánják másnak felajánlani egyik testrészüket sem. Az intézkedéstől azt várják, hogy a 16,5 milliós Hollandiában csökkenhet a szervhiány, mivel jelenleg körülbelül 1300-an várnak szervátültetésre.

Az egyik tv-társaság egy halálos beteg asszony veséjéért küzdő betegekről szóló valóságshow-ja már korábban felborzolta a hollandok idegeit. Később kiderült, hogy a halálos játszma kamu volt és csak a donorhiányra akarták összpontosítani a figyelmet.

A több-biztosítós rendszerben több mint száz társaság versenyez az ügyfelekért, a díjkedvezményt adó négy cég nem tűnik soknak. A versenytársak mégis úgy vélik, hogy a felajánlást nem pénzért, hanem emberisségből kellene megtenni.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?