1 °C Budapest

A világ bevásárlóutcái is padlót fognak?

Pénzcentrum
2009. szeptember 22. 10:20

A világ legdrágább bevásárlóutcái is megszenvedik a válságot. Több mint az utcák fele esetében csökkentek a bérleti díjak a nehézségek hatására - derül ki a Cushman & Wakefield elemzéséből.

A globális gazdasági válság erősen érintette a világ legnagyobb presztízzsel rendelkező bevásárlóutcáinak több mint a felét. A 274 utca 54 százaléka esetében csökkentek a bérleti díjak. A bérleti díjakban bekövetkezett változás ráadásul az elmúlt 24 év legnagyobb bukásának számít. Csupán a lokációk 18 százalékának esetében tapasztaltak bérleti díjemelkedést. Továbbra is a már nyolc éve vezető New York-i Fifth Avanue számít a világ legdrágább utcájának, ahol ugyanakkor 8,1 százalékkal csökkentek a bérleti díjak 2008 óta. De megtartotta helyét a Hong Kongban található Causeway Bay és Champs-Élysées is a második és a harmadik helyen. A legnagyobb előrelépés a német Kaufingerstrasse nevéhez köthető, mely a korábbi 12. helyét cserélte le a 9-re a 7,1 százalékos bérleti díjemelkedésnek köszönhetően.

A legnagyobb visszaesés az írországi Dublinban található Grafton Street-en volt tapasztalható a, mely a bérleti díjak 22,5 százalékos csökkenése miatt az ötödikről a nyolcadik helyre esett vissza az előző évben tapasztalt kiugró eredménye után, melynek során először került be a tíz legdrágább utca közé.

Globálisan a legnagyobb bérleti díj növekedés Sao Pauloban, Brazíliában volt tapasztalható, ahol az Alameda Lorena bérleti díjai 111 százalékkal és az Iguatemi Shopping bérleti díjai 79,3 százalékkal növekedtek. Ázsiában a vietnámi Ho Chi Minh City központja mutatta a legnagyobb, 50 százalékos növekedést, míg Európában a franciaországi Bordeauxban lévő Rue St Catherine bérleti díj növekedése volt a legmagasabb, 17,6 százalék.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Globálisan a legnagyobb bérleti díj csökkenés Mumbayban a Colaba Causeway bevásárlóutcában történt, ahol 63,5 százalékos visszaesést mértek. Amerikában a Rio de Janeiroban található Sao Conrado Fashion Mall bérleti díjai csökkentek 53,4 százalékkal, míg Európában a bukaresti Calea Victoriei bérleti díj mutatói csökkentek 48,1 százalékkal.

A 274 vizsgált bevásárlóutca közül a budapesti Váci utca a 30.-ról a 34. helyre esett vissza, így is megtartva az előnyét Lengyelországgal és Szlovákiával szemben. Magyarország prominens bevásárlóutcájában évi 1,200 euró bérleti díjat fizetnek a kiskereskedők négyzetméterenként.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. november 30. 14:56
Az emberiségnek jó a versenysport. Felemelő, ha győz a csapat, győz a honfitárs. Boldoggá képes tenn...
MEDIA1  |  2023. november 30. 14:54
A Gazdasági Versenyhivatal szerint globális hatása is lehet annak a kötelezettségvállalásnak, amelyn...
Kiszámoló  |  2023. november 30. 12:03
Jó éve volt az európai autópiacnak idén, legalábbis a tavalyi adatokhoz viszonyítva. A legtöbb cég j...
Bankmonitor  |  2023. november 30. 10:49
Megjelent a CSOK Pluszról szóló jogszabály tervezete, az új lakástámogatási forma részleteit már min...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 30. csütörtök
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem