13 °C Budapest

A világ bevásárlóutcái is padlót fognak?

Pénzcentrum
2009. szeptember 22. 10:20

A világ legdrágább bevásárlóutcái is megszenvedik a válságot. Több mint az utcák fele esetében csökkentek a bérleti díjak a nehézségek hatására - derül ki a Cushman & Wakefield elemzéséből.

A globális gazdasági válság erősen érintette a világ legnagyobb presztízzsel rendelkező bevásárlóutcáinak több mint a felét. A 274 utca 54 százaléka esetében csökkentek a bérleti díjak. A bérleti díjakban bekövetkezett változás ráadásul az elmúlt 24 év legnagyobb bukásának számít. Csupán a lokációk 18 százalékának esetében tapasztaltak bérleti díjemelkedést. Továbbra is a már nyolc éve vezető New York-i Fifth Avanue számít a világ legdrágább utcájának, ahol ugyanakkor 8,1 százalékkal csökkentek a bérleti díjak 2008 óta. De megtartotta helyét a Hong Kongban található Causeway Bay és Champs-Élysées is a második és a harmadik helyen. A legnagyobb előrelépés a német Kaufingerstrasse nevéhez köthető, mely a korábbi 12. helyét cserélte le a 9-re a 7,1 százalékos bérleti díjemelkedésnek köszönhetően.

A legnagyobb visszaesés az írországi Dublinban található Grafton Street-en volt tapasztalható a, mely a bérleti díjak 22,5 százalékos csökkenése miatt az ötödikről a nyolcadik helyre esett vissza az előző évben tapasztalt kiugró eredménye után, melynek során először került be a tíz legdrágább utca közé.

Globálisan a legnagyobb bérleti díj növekedés Sao Pauloban, Brazíliában volt tapasztalható, ahol az Alameda Lorena bérleti díjai 111 százalékkal és az Iguatemi Shopping bérleti díjai 79,3 százalékkal növekedtek. Ázsiában a vietnámi Ho Chi Minh City központja mutatta a legnagyobb, 50 százalékos növekedést, míg Európában a franciaországi Bordeauxban lévő Rue St Catherine bérleti díj növekedése volt a legmagasabb, 17,6 százalék.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Globálisan a legnagyobb bérleti díj csökkenés Mumbayban a Colaba Causeway bevásárlóutcában történt, ahol 63,5 százalékos visszaesést mértek. Amerikában a Rio de Janeiroban található Sao Conrado Fashion Mall bérleti díjai csökkentek 53,4 százalékkal, míg Európában a bukaresti Calea Victoriei bérleti díj mutatói csökkentek 48,1 százalékkal.

A 274 vizsgált bevásárlóutca közül a budapesti Váci utca a 30.-ról a 34. helyre esett vissza, így is megtartva az előnyét Lengyelországgal és Szlovákiával szemben. Magyarország prominens bevásárlóutcájában évi 1,200 euró bérleti díjat fizetnek a kiskereskedők négyzetméterenként.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45