16 °C Budapest

A világ bevásárlóutcái is padlót fognak?

Pénzcentrum
2009. szeptember 22. 10:20

A világ legdrágább bevásárlóutcái is megszenvedik a válságot. Több mint az utcák fele esetében csökkentek a bérleti díjak a nehézségek hatására - derül ki a Cushman & Wakefield elemzéséből.

A globális gazdasági válság erősen érintette a világ legnagyobb presztízzsel rendelkező bevásárlóutcáinak több mint a felét. A 274 utca 54 százaléka esetében csökkentek a bérleti díjak. A bérleti díjakban bekövetkezett változás ráadásul az elmúlt 24 év legnagyobb bukásának számít. Csupán a lokációk 18 százalékának esetében tapasztaltak bérleti díjemelkedést. Továbbra is a már nyolc éve vezető New York-i Fifth Avanue számít a világ legdrágább utcájának, ahol ugyanakkor 8,1 százalékkal csökkentek a bérleti díjak 2008 óta. De megtartotta helyét a Hong Kongban található Causeway Bay és Champs-Élysées is a második és a harmadik helyen. A legnagyobb előrelépés a német Kaufingerstrasse nevéhez köthető, mely a korábbi 12. helyét cserélte le a 9-re a 7,1 százalékos bérleti díjemelkedésnek köszönhetően.

A legnagyobb visszaesés az írországi Dublinban található Grafton Street-en volt tapasztalható a, mely a bérleti díjak 22,5 százalékos csökkenése miatt az ötödikről a nyolcadik helyre esett vissza az előző évben tapasztalt kiugró eredménye után, melynek során először került be a tíz legdrágább utca közé.

Globálisan a legnagyobb bérleti díj növekedés Sao Pauloban, Brazíliában volt tapasztalható, ahol az Alameda Lorena bérleti díjai 111 százalékkal és az Iguatemi Shopping bérleti díjai 79,3 százalékkal növekedtek. Ázsiában a vietnámi Ho Chi Minh City központja mutatta a legnagyobb, 50 százalékos növekedést, míg Európában a franciaországi Bordeauxban lévő Rue St Catherine bérleti díj növekedése volt a legmagasabb, 17,6 százalék.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Globálisan a legnagyobb bérleti díj csökkenés Mumbayban a Colaba Causeway bevásárlóutcában történt, ahol 63,5 százalékos visszaesést mértek. Amerikában a Rio de Janeiroban található Sao Conrado Fashion Mall bérleti díjai csökkentek 53,4 százalékkal, míg Európában a bukaresti Calea Victoriei bérleti díj mutatói csökkentek 48,1 százalékkal.

A 274 vizsgált bevásárlóutca közül a budapesti Váci utca a 30.-ról a 34. helyre esett vissza, így is megtartva az előnyét Lengyelországgal és Szlovákiával szemben. Magyarország prominens bevásárlóutcájában évi 1,200 euró bérleti díjat fizetnek a kiskereskedők négyzetméterenként.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 3. 09:47
A Magyar Stroke Társaság konferenciáján is bemutatták a 2021. évi Vodafone Digitális Díj, Digitális...
Bankmonitor  |  2022. október 3. 06:45
Megjelent az energiaintenzív tevékenységet folytató feldolgozóipari termel vállalkozások pályázati k...
Holdblog  |  2022. október 3. 06:35
Másnak nem furcsa ez a közismert szlogen? Idnként elbukkan és sose tudom, mit jelent. Ha azt mondom,...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?