16 °C Budapest

Szigorítanák az érettségit

Pénzcentrum
2009. szeptember 15. 09:00

Visszatérne a kötelező emelt szintű érettségi, mint az egyetemi felvételi alapja. A támogatást a kormánypártok és az ellenzék is támogatná, igaz, eltérő formában.

Az egyetemek és a főiskolák maguk dönthetnék el 2012-től, hogy az egyes szakokra kérnek-e, és ha igen, mely tárgyakból emelt szintű érettségit: a felsőoktatási törvény erről szóló módosítása e héten kerül a kormány elé - tudta meg a Népszabadság Manherz Károlytól, az oktatási tárca államtitkárától. A módosítást a Magyar Rektori Konferencia kezdeményezte.

Az egyetemek és a főiskolák a reál alaptudást igénylő képzéseikben komoly problémákkal küszködnek, mivel a hallgatók ötvenszázalékosra sem teljesítik a középiskolából hozott matematika-, vagy fizikatudásukat felmérő teszteket. Ennek fő oka, hogy a felvételizőknek nem kötelező emelt szinten érettségizniük, a középszintű viszont túl könnyű ahhoz képest, amekkora tudás a felsőfokú tanulmányok során szükséges.

Pokorni Zoltán, az Orbán-kormány oktatási minisztere az államilag támogatott képzések mindegyikében kötelezővé tenné az emelt szintű érettségit: a felvételizők felkészülése érdekében több év átmenettel, először csak egy, majd hosszabb távon két emelt szintű vizsgával.

Sólyom László egyetemi oktatói tapasztalatára hivatkozva rámutatott: Magyarországon a felnőtt lakosság 21 százaléka szerzett diplomát, közülük sokan mégis szövegértési problémával küzdenek. "Ha kettes érettségivel valakit felvesznek tanári szakra, vajon abból az emberből milyen tanár lesz?" - kérdezte. Leszögezte azt is, hogy "az, hogy milyen az óvó néni, sokkal fontosabb, mint az, hogy milyen a professzor".

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05