13 °C Budapest

Érzéketlen bankok: a halott anyák miatt van válság?

2009. május 25. 10:32

Megdöbbentő eset történt az Egyesült Államokban: a Bank of America szerint a válság az olyan emberek miatt alakult ki, akik nem hajlandóak kifizetni az elhunyt szüleik bankkártya-adósságát.

A pénzintézet egyik ügyfele, Theresa Hatt ugyanis 52 évesen rákban elhunyt. Amikor a fia, Paul Kelleher bejelentette ezt a Bank of Americának, az ügyintéző megkérdezte, hajlandó-e kifizetni az anyja hitelkártya-tartozását. Mivel Kelleher közölte, hogy tudomása szerint ez nem kötelező, az ügyintéző kifakadt: "Ha az én anyám lett volna, én kifizetném. Ezért vagyunk benne nyakig a mostani válságban: a bankok kénytelenek leírni a befuccsolt hiteleiket."

A Bank of America behajtási osztályának dolgozói tehát nem csak a hitelek visszafizettetésén dolgoznak keményen, de az ügyfelek morális meggyőzésén is. Pedig nem annyira a - mégoly sántító - moralitásról van itt szó: a cég akár 5 000 dollárt is fizet az alkalmazottainak, amennyiben azok sikeresen hajtják be a már leírásra szánt rossz hiteleket.

Azon kívül, hogy a válságról szóló érvelés tökéletesen érzéketlen és hamis, ráadásul a Bank of America azon ügyfelek adódollárjaiból kapott 45 milliárdnyi segélyt, akiknek morális "tanácsokkal" szolgál, hogyan is kéne viselkedniük. A szolgáltatószektorbeli szakszervezet már régóta szeretné elérni, hogy a cég éléről távolítsák el Ken Lewis vezérigazgatót - talán ez lesz az egyike az indokoknak, ha mégis szóba kerül, miért is kéne kirúgni az arrogáns bank első emberét.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45