-3 °C Budapest

Bakker: 5 milliós bírság

Pénzcentrum
2009. május 8. 11:17

A Bakker-Holland Hungary Virágküldő Kft. 2008. január 1. és 2008. augusztus 31. között kiküldött promóciós csomagjaiban az általa tartott nyereményjátékokról, illetve a fogyasztóknak kínált ajándékokról a fogyasztók megtévesztésére alkalmas tájékoztatást adott - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Emiatt a vállalkozásnak 5 millió forint bírságot kell fizetnie.

A GVH 2008 szeptemberében indított eljárást a Bakker-Holland Kft. ellen. A 2005-ben létrejött vállalkozás a holland Bakker Hillegom B.V. és a magyarországi székhelyű Quelle Bt. tulajdonában áll. Főtevékenysége a növények és egyéb kertészeti cikkek csomagküldő, illetőleg internetes kiskereskedelme. A csomagküldő kereskedelem során a kereskedő kizárólag a termék ismertetőjét juttatja el bármely formában a vásárlóhoz, vagy reklámban hívja fel a figyelmet a termékre, majd az ismertető vagy reklám alapján kiválasztott és megrendelt terméket szállítja a megjelölt címre.

Az 1990-es évek első felétől több csomagküldő kereskedelemmel foglalkozó vállalkozás van jelen Magyarországon, amelyek katalógusokban, újságokban, televíziós csatornákon, illetőleg közvetlenül a fogyasztóknak szóló levelekben (direkt mail-ekben) reklámozzák magukat és az általuk értékesített termékeket. A vállalkozások gyakorta élnek a direkt marketing kínálta lehetőségekkel (A direkt marketing azoknak a közvetlen megkeresés módszerével végzett tájékoztató tevékenységeknek az összessége, amelyeknek célja termékek vagy szolgáltatások ajánlása, hirdetések továbbítása, a fogyasztók tájékoztatása, a vásárlás előmozdítása érdekében).

Növények, illetve egyéb kertészeti áruk és kiegészítők forgalmazásával számos vállalkozás foglalkozik, egy részük csomagküldéses kereskedelem keretében (Starkl Kert Kft., Sieberz Kft.), mások hagyományos módon. Ez utóbbi vállalkozások között vannak, amelyek ezen tevékenységre szakosodtak, ugyanakkor jelen vannak a kertészeti termékeket, növényeket szezonálisan vagy állandó jelleggel kínáló szakáruházak (Bauhaus, OBI, Praktiker, BricoStore), valamint a (szélesebb termékkört kínáló) kereskedelmi láncok (Tesco, Auchan, Cora) is.

A nagyobb piaci szereplők jellemzően katalógusokat, reklámújságokat juttatnak el a fogyasztókhoz, ugyanakkor a Bakker-Holland Kft. által folytatott intenzív direkt marketing tevékenység nem jellemző. A csomagküldő kereskedelemmel foglalkozó vállalkozások gyakorta nyúlnak ahhoz az eszközhöz, hogy a fogyasztó vásárlási kedvét egy ajándék ígéretével, illetve egy nyeremény vagy egy nyereményt eredményező sorsoláson való részvétel ígéretével igyekeznek befolyásolni. Ez nem tilalmazott, ugyanakkor elvárás, hogy az ajándékról, a nyereményről, a nyereményjátékról adott tájékoztatás megfeleljen a valóságnak. A vásárlási szándék kiváltására irányuló információknak pedig (nyerési eséllyel kecsegtetésnek) egyértelműnek kell lenniük.

A GVH vizsgálata feltárta, hogy a Bakker-Holland Kft. a játékok nyereményeinek megnyerésével kapcsolatban elhallgatta, hogy az adott nyereményjátékban nemcsak magyar fogyasztók vesznek részt. Márpedig ez a körülmény a GVH szerint nagyban befolyásolja a fogyasztók nyerési esélyeit. A vállalkozás figyelmen kívül hagyta azt a körülményt, hogy a promóciós csomagok postázása nem szükségszerűen ugyanazon időpontban történik, ami szintén jelentős bizonytalansági tényező a megrendelést leggyorsabban beküldő fogyasztóknak ígért ajándékok megnyerésének esélye kapcsán. Aki ugyanis később kapja meg az értesítést értelemszerűen kevesebb eséllyel indul a nyereményjátékon méghozzá úgy, hogy hátrányos helyzetéről nem is tud.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Bakker-Holland Kft. ezen túlmenően olyan látszatot keltett, mintha az adott nyereményjátékban a fogyasztó csak akkor vehetne részt, ha megrendelését meghatározott időtartamon belül küldi meg. Csakhogy nem volt biztosítva, hogy minden fogyasztó ugyanazon a napon kapja meg a promóciós csomagot, ráadásul a Bakker Holland Kft. sem tudta pontosan, melyik fogyasztónál, mikortól számítódik a nyereményjátékban való részvételt biztosító időtartam. A vállalkozás mindezeken túlmenően az általa forgalmazott termékekkel forgalmazásával kapcsolatos nyereményjátékok vonatkozásában alaptalanul sugalmazta az adott fogyasztó egyfajta kiválasztottságának érzetét.

A GVH vizsgálata azonban feltárta, hogy minden küldeményben a sorsolással legmagasabb értéket tartalmazó kódot tartalmazta, kisebb nyereményt tartalmazó küldemények nem is kerültek kisorsolásra. A GVH kifogásolta továbbá, hogy a Bakker-Holland Kft. egyes esetekben a fogyasztóknak automatikusan járó ajándékokról a fogyasztók megtévesztésére alkalmas tájékoztatást adott. "Csúcs", "szuper", "lélegzetelállító", "top" ajándékként kínált például egy olyan kisrádiót, amelynek a beszerzési ára 520-1300 forint körül alakult.

Mindezek miatt a GVH a fogyasztók megtévesztése miatt 5 millió forint bírságot szabott ki a Bakker-Holland Kft-re. A bírság összegének megállapításakor súlyosító körülménynek bizonyult, hogy a társaság hosszú időn keresztül, intenzíven hirdetett megtévesztő módon, a jogsértő kereskedelmi gyakorlat teljes tevékenységét áthatotta. A GVH enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a Bakker Holland Kft. jelezte, módosít kereskedelmi gyakorlatán.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. november 29. 14:10
A Detekto néven indult oldal célja a hamis információk felismerésének és értelmezésének gyakorlása f...
Holdblog  |  2023. november 29. 14:08
Könnyen hihetnénk, hogy az előttünk álló téli hónapokban már semmilyen meglepetés sem érhet minket a...
Kiszámoló  |  2023. november 29. 09:25
Sorban kapom a panaszokat a Wise-ra hónapok óta. Valaki utalni akart, letiltották az utalást, adjon...
MNB Intézet  |  2023. november 28. 10:05
A versenyben másodikként sorra kerülő versenyzőre mindig nagy nyomás nehezedik. Így van ez a gazdasá...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem