22 °C Budapest

"A stabil tulajdonos üzleti biztonságot ad" (x)

2009. április 27. 09:45

Nem kapkodni kell, a válsághelyzetek megoldásában, lehet megfontoltan is jelentőset lépni - mondja In Ho, a KDB Bank (Magyarország) Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az ázsiai válságból az innovatív cégek támogatása révén megerősödve kikerülő pénzintézet első embere szerint a biztos háttér ma is lehetőségeket kínál a koreai állami tulajdonban lévő banknak és magyar leányvállalatának egyaránt.

- Egyes vélemények szerint Európa és az Egyesült Államok vállalati és állami döntéshozóit azért készteti rendkívül gyors, sokszor talán meggondolatlan lépésekre a mostani pénzügyi válság, mert eddig még nem tapasztalt nehézségekkel szembesültek. Mennyiben tudja másképp szemlélni a jelenlegi helyzetet egy koreai banki szakember?
- Nem szeretném általánosítani a jelenlegi folyamatokat, ám kétségtelen, hogy a nyugati országok jelenlegi top-menedzserei és állami vezetői olyan kihívásokkal találkoztak, amelyekkel eddig főként tankönyvekben, vagy gazdaságtörténeti munkákban ismerkedhettek. Nekünk megélt tapasztalataink vannak a rendkívül gyors gazdasági visszaesések közvetlen hatásairól, az újrakezdés lehetőségeiről és buktatóiról. A dél-koreai kormány a háború után, 1954-ben döntött a KDB Bank alapításáról. Bankunk így a kezdetektől fogva lényegében válságmenedzselésre kényszerült. Fejlesztési bankként a fő feladatunk az ipar újraszervezésének finanszírozása, a gazdasági folyamatok beindítása volt. A KDB szinte valamennyi nagy koreai iparvállalat megerősödésében tevékenyen részt vett. A koreai gazdaság nyolcvanas évek közepétől megindult fejlődése látványos volt, ám egy évtized után az ázsiai válság újra kihívások elé állította az országot. Ekkorra nyilvánvalóvá vált, hogy a fejlődés útja csak az innovatív gondolkodás támogatása lehet. A korábbi sikerágazatok után (építőipar, vegyipar, gépjárműgyártás, félvezetőipar) bankunk megfelelő időben nyitott a szellemi javak felhasználására alapozó új iparágak, például az információtechnológia felé. Segítségünkkel azok a döntően kis- és középvállalatok, amelyek ezeken a területen akartak maradandót alkotni, gyors fejlődésbe kezdtek, többen közülük ma már a globális piac legnagyobb, high-tech vállalatai között szerepelnek.
- A fejlesztési banki státusz mennyire követeli meg, hogy a bank eszközeit az állami gazdaságpolitikai célok szolgálatába állítsa?
- Filozófiánk központjában az induláskor még természetesen csak a gazdaságpolitikai céloknak való teljes megfelelés állt - a fő cél, a koreai gazdaság fellendítése érdekében nagyon alacsony kamattal kellett finanszíroznunk partnereinket. A gazdaság fejlődésével, a vállalatok megerősödésével párhuzamosan a KDB is átalakult hagyományos értelemben vett vállalati bankká. Partnereink sikerének is köszönhetően számottevően megerősödtünk, Ázsia egyik vezető pénzintézetévé váltunk az évek során. Sokat jelent természetesen, hogy kizárólagos tulajdonosunk a világ 6. legnagyobb devizatartalékával rendelkező koreai állam. Bankunk stabilan őrzi kiváló, "A" minősítését a nemzetközi hitelminősítőknél. Partnereink nemzetközi sikereik kapcsán új és új piacokra lépnek be - mi pedig követjük őket pénzügyi szolgáltatásainkkal, hogy partnereik legyünk Koreán kívüli befektetéseikben is. Ez összhangban van ugyan a dél-koreai állam célkitűzéseivel, a hazai cégek támogatásával, de hangsúlyozni szeretném, e téren lényegében már csak üzleti döntéseket hozunk. Globális szereplők lettünk a világpiacon.
- Ráadásul stabil szereplők, hiszen a bank neve az elmúlt hónapokban többször is mint potenciális vásárló jelent meg a bankpiacon.
- Likviditásunk valóban kiemelkedő, s nem titkolt célunk, hogy akvizíciókkal tovább erősítsük a KDB piaci jelenlétét akár az ázsiai térségben, akár a világ bármely más piacán.
- Tavaly ősszel a Lehmann Brothers esetleges megmentőjét látták Önökben. Meglehet, a pénzügyi válság újabb, minden eddiginél nagyobb viharát előzték volna meg egy vásárlással...

- Valóban vizsgáltuk az amerikai befektetési bankba történő befektetés lehetőségét. Az adatok megismerése után arra a megfontolásra jutottunk, hogy bár üzletpolitikánk alapelve az előre tekintés, belső banki folyamataink felelősségteljes, konzervatív megközelítésével nem egyeztethető össze az adott befektetés. Az élet minket igazolt - ugyanakkor nem gondolom, hogy a Lehman csődjének elkerülése megmentette volna a piacokat a tavaly őszi zuhanástól. Az csak az utolsó szalmaszál volt.
- A anyabank stabilitása mit jelent a magyar leánybank számára?
- Nyugodt üzletmenetet. A KDB - ahogy azt korábban is hangsúlyozta - regionális, sőt bizonyos értelemben európai központként tekint a KDB Bank (Magyarország) Zrt.-re - noha Londonban és Írországban fiókkal, Frankfurtban pedig képviselettel rendelkezik, ám univerzális banki szolgáltatásokat csak itt Magyarországon kínálunk. A magyar pénzintézet fejlődése töretlen, tulajdonosunk pedig -a folyamat támogatásához - minden segítséget megad. A korábbi években folyamatos fejlődésünket többszöri tőkeemeléssel segítette, a mostani válság nyomán pedig - ahol a bizalomvesztés a fő ellenség - a hazai piacon egyedi lépéssel anyabankunk írásos nyilatkozatot tett magyarországi bankja feltétlen támogatásáról. Természetesen mi sem mentesülhetünk teljesen a válság hatásai alól - a gazdasági visszaesés nekünk is komoly kihívásokat jelent, ám ilyen háttér mellett mégis magabiztosan tervezhetjük üzleti folyamatainkat - ez a nyugalom meg is látszik a bank idei teljesítményén.
- Az ügyfelek mit érezhetnek ebből a magabiztosságból?
- A biztonságot, stabil hátteret. A KDB Bank a korábbi években is kiszámítható partnere volt a lakossági, kkv és a vállalati ügyfeleknek. Szolgáltatásaink terén számos esetben a hazai banki versenytársaknál rugalmasabb, ügyfélközpontúbb megoldásokat tudunk kínálni. Betéti termékeink esetében például a a bank évek óta óta stabil élszereplője a top-kamat összehasonlításoknak - nem most "fedeztük" fel ezt a területet. Nálunk, a KDB-nél, abban is biztos lehet az ügyfél, hogy a választott futamidő lejárta után is élenjáró betéti kamatot kap.

(x)

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 29. 13:56
A Médiatanács úgy döntött, hogy június 14-ével az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató elindíthatja a Bud...
Bankmonitor  |  2024. május 29. 11:21
Az új lakástakarékok értékesítési számai már az állami támogatás megszűnése előtti időszakot idézik....
Holdblog  |  2024. május 29. 07:28
Sokan leálltak az Nvidiánál, amikor AI-befektetést kerestek. Pedig a mesterséges intelligenciához ka...
Kiszámoló  |  2024. május 28. 16:22
Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem