"A stabil tulajdonos üzleti biztonságot ad"

2009. április 27. 09:45

Nem kapkodni kell, a válsághelyzetek megoldásában, lehet megfontoltan is jelentőset lépni - mondja In Ho, a KDB Bank (Magyarország) Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az ázsiai válságból az innovatív cégek támogatása révén megerősödve kikerülő pénzintézet első embere szerint a biztos háttér ma is lehetőségeket kínál a koreai állami tulajdonban lévő banknak és magyar leányvállalatának egyaránt.

- Egyes vélemények szerint Európa és az Egyesült Államok vállalati és állami döntéshozóit azért készteti rendkívül gyors, sokszor talán meggondolatlan lépésekre a mostani pénzügyi válság, mert eddig még nem tapasztalt nehézségekkel szembesültek. Mennyiben tudja másképp szemlélni a jelenlegi helyzetet egy koreai banki szakember?
- Nem szeretném általánosítani a jelenlegi folyamatokat, ám kétségtelen, hogy a nyugati országok jelenlegi top-menedzserei és állami vezetői olyan kihívásokkal találkoztak, amelyekkel eddig főként tankönyvekben, vagy gazdaságtörténeti munkákban ismerkedhettek. Nekünk megélt tapasztalataink vannak a rendkívül gyors gazdasági visszaesések közvetlen hatásairól, az újrakezdés lehetőségeiről és buktatóiról. A dél-koreai kormány a háború után, 1954-ben döntött a KDB Bank alapításáról. Bankunk így a kezdetektől fogva lényegében válságmenedzselésre kényszerült. Fejlesztési bankként a fő feladatunk az ipar újraszervezésének finanszírozása, a gazdasági folyamatok beindítása volt. A KDB szinte valamennyi nagy koreai iparvállalat megerősödésében tevékenyen részt vett. A koreai gazdaság nyolcvanas évek közepétől megindult fejlődése látványos volt, ám egy évtized után az ázsiai válság újra kihívások elé állította az országot. Ekkorra nyilvánvalóvá vált, hogy a fejlődés útja csak az innovatív gondolkodás támogatása lehet. A korábbi sikerágazatok után (építőipar, vegyipar, gépjárműgyártás, félvezetőipar) bankunk megfelelő időben nyitott a szellemi javak felhasználására alapozó új iparágak, például az információtechnológia felé. Segítségünkkel azok a döntően kis- és középvállalatok, amelyek ezeken a területen akartak maradandót alkotni, gyors fejlődésbe kezdtek, többen közülük ma már a globális piac legnagyobb, high-tech vállalatai között szerepelnek.
- A fejlesztési banki státusz mennyire követeli meg, hogy a bank eszközeit az állami gazdaságpolitikai célok szolgálatába állítsa?
- Filozófiánk központjában az induláskor még természetesen csak a gazdaságpolitikai céloknak való teljes megfelelés állt - a fő cél, a koreai gazdaság fellendítése érdekében nagyon alacsony kamattal kellett finanszíroznunk partnereinket. A gazdaság fejlődésével, a vállalatok megerősödésével párhuzamosan a KDB is átalakult hagyományos értelemben vett vállalati bankká. Partnereink sikerének is köszönhetően számottevően megerősödtünk, Ázsia egyik vezető pénzintézetévé váltunk az évek során. Sokat jelent természetesen, hogy kizárólagos tulajdonosunk a világ 6. legnagyobb devizatartalékával rendelkező koreai állam. Bankunk stabilan őrzi kiváló, "A" minősítését a nemzetközi hitelminősítőknél. Partnereink nemzetközi sikereik kapcsán új és új piacokra lépnek be - mi pedig követjük őket pénzügyi szolgáltatásainkkal, hogy partnereik legyünk Koreán kívüli befektetéseikben is. Ez összhangban van ugyan a dél-koreai állam célkitűzéseivel, a hazai cégek támogatásával, de hangsúlyozni szeretném, e téren lényegében már csak üzleti döntéseket hozunk. Globális szereplők lettünk a világpiacon.
- Ráadásul stabil szereplők, hiszen a bank neve az elmúlt hónapokban többször is mint potenciális vásárló jelent meg a bankpiacon.
- Likviditásunk valóban kiemelkedő, s nem titkolt célunk, hogy akvizíciókkal tovább erősítsük a KDB piaci jelenlétét akár az ázsiai térségben, akár a világ bármely más piacán.
- Tavaly ősszel a Lehmann Brothers esetleges megmentőjét látták Önökben. Meglehet, a pénzügyi válság újabb, minden eddiginél nagyobb viharát előzték volna meg egy vásárlással...

- Valóban vizsgáltuk az amerikai befektetési bankba történő befektetés lehetőségét. Az adatok megismerése után arra a megfontolásra jutottunk, hogy bár üzletpolitikánk alapelve az előre tekintés, belső banki folyamataink felelősségteljes, konzervatív megközelítésével nem egyeztethető össze az adott befektetés. Az élet minket igazolt - ugyanakkor nem gondolom, hogy a Lehman csődjének elkerülése megmentette volna a piacokat a tavaly őszi zuhanástól. Az csak az utolsó szalmaszál volt.
- A anyabank stabilitása mit jelent a magyar leánybank számára?
- Nyugodt üzletmenetet. A KDB - ahogy azt korábban is hangsúlyozta - regionális, sőt bizonyos értelemben európai központként tekint a KDB Bank (Magyarország) Zrt.-re - noha Londonban és Írországban fiókkal, Frankfurtban pedig képviselettel rendelkezik, ám univerzális banki szolgáltatásokat csak itt Magyarországon kínálunk. A magyar pénzintézet fejlődése töretlen, tulajdonosunk pedig -a folyamat támogatásához - minden segítséget megad. A korábbi években folyamatos fejlődésünket többszöri tőkeemeléssel segítette, a mostani válság nyomán pedig - ahol a bizalomvesztés a fő ellenség - a hazai piacon egyedi lépéssel anyabankunk írásos nyilatkozatot tett magyarországi bankja feltétlen támogatásáról. Természetesen mi sem mentesülhetünk teljesen a válság hatásai alól - a gazdasági visszaesés nekünk is komoly kihívásokat jelent, ám ilyen háttér mellett mégis magabiztosan tervezhetjük üzleti folyamatainkat - ez a nyugalom meg is látszik a bank idei teljesítményén.
- Az ügyfelek mit érezhetnek ebből a magabiztosságból?
- A biztonságot, stabil hátteret. A KDB Bank a korábbi években is kiszámítható partnere volt a lakossági, kkv és a vállalati ügyfeleknek. Szolgáltatásaink terén számos esetben a hazai banki versenytársaknál rugalmasabb, ügyfélközpontúbb megoldásokat tudunk kínálni. Betéti termékeink esetében például a a bank évek óta óta stabil élszereplője a top-kamat összehasonlításoknak - nem most "fedeztük" fel ezt a területet. Nálunk, a KDB-nél, abban is biztos lehet az ügyfél, hogy a választott futamidő lejárta után is élenjáró betéti kamatot kap.

(x)

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?