10 °C Budapest

Nincs pénz a számládon? Sokba kerülhet ez neked!

Pénzcentrum
2009. január 28. 05:40

Azt hiszed, ha nincs folyószámlahiteled, vagy hitelkártyád, mindössze egy folyószámlával rendelkezel a bankodban, akkor nem lehet semmiféle tartozásod a pénzintézet felé? Sajnos ez nem igaz! Egyes folyószámlák esetén ugyanis előfordulhat negatív egyenleg is hónap végén, melyért cserébe természetesen kamatot számít fel a bank, méghozzá nem is keveset!

Bizonyára sokunkkal előfordult már, hogy hónap végén egy fillér nem maradt a számlánkon, mert azt teljes egészében elköltöttük. Ilyenkor általában pénzt felvenni, átutalni, vagy kártyával fizetni már nem tudunk, ennek ellenére az egyenlegünk mégis negatívba fordulhat, hiszen a havi számlavezetési költségeket, a bankkártya díját, a tranzakciós díjakat - ATM készpénzfelvétel, átutalások díjai, stb. - a bank hónap végén leemeli a számlánkról.

Ilyen esetekben a bankok általában úgynevezett kényszerkamatot számítanak fel, hiszen számunkra az adott összeget kénytelenek voltak meghitelezni, amely összeg máshol akár kamatbevételt is termelhetett volna számukra.

Az ilyen jellegű kamatterhek természetesen általában a legszegényebb rétegeket érintik, hiszen az ő esetükben fordul elő leggyakrabban, hogy hónap végére megszorulnak, vagy túlköltik magukat. Bár az így felhalmozódó tartozás nem rúghat tetemes összegre, még akkor sem, ha folyamatosan idegen ATM-ből vettük fel pénzünket a hónap során, több száz forintos tételenkénti költségeket generálva, a nem ritkán 20-30 százalékos kamatteher mégis súlyosnak mondható.

Természetesen bankonként eltérő mértékű büntetést szabnak ki azokra, akik nem tudják a szolgáltatási díjakat időben kifizetni, de még az elnevezése sem azonos az említett tételnek, hiszen van, ahol kényszerhitelként utalnak rá, másutt fedezetlenségi kamatnak nevezik.

A Budapest Bank esetében, amennyiben Standard forint lakossági folyószámlával rendelkezünk ilyenkor egyrészt a kényszerhitel kamatát kell megfizetnünk, amely a mindenkori jegybanki alapkamat kétszerese.

Emellett arra is figyelmet kell fordítanunk, hogy a minimumegyenleg alá ne csökkenjen a számlánk, ez 5000 forint, illetve rendszeres jövedelem-átutalás esetén 0 forint. Ha ez alá csökkenne számlánk egyenlege, a bank 1000 forintot számít fel a minimumegyenleg alatti számla díjaként havonta. Ez akkor kerül felszámításra, ha a záróegyenleg a minimumegyenleg alatti és egyetlen egy általunk kezdeményezett tranzakció sem történt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az OTP Banknál a számlafedezetlenség esetében felszámított kamat lakossági forint folyószámlánál évi 30 százalék (35,07 % THM), devizaszámla esetében pedig 9 százalék.

A KDB Banknál szintén megterhelik a bankszámlánkat akkor, ha az nem nyújt fedezetet a bankkártya éves díjára, a bankkártyával végzett tranzakciók összegére. A fedezetlen (meghitelezett) tartozások teljes összege után a terhelés napjától a fedezet megfizetésének, illetve a tartozás kiegyenlítésének napjáig kényszerkamatot is fizetni kell persze, méghozzá évi 21 százalékot.

Akadnak azonban olyan bankok is, ahol nem csak az említett díjak meghitelezéséért számítanak fel kamatot, de olyan esetekben is komoly díjakat vetnek ki, mikor fedezethiány miatt meghiúsul egy tranzakció, például vásárlásnál, vagy átutalásnál, de akár ATM- készpénzfelvételnél is.

Az MKB Bank késedelmi kamatot számít fel, ha nincs meg az általa a kondíciós listában megadott díjak fedezete. Ennek mértéke a bank által felszámított folyószámlahitel kamatán felül 6 százalék éves szinten.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 26. 12:38
A programmal kapcsolatban amiatt merülnek fel aggályok, hogy a kínai hatóságok és titkosszolgálatok...
Buxelliott  |  2023. március 26. 10:30
Gyakran olvasom a különböző topikokban, hogy a TA szerint ennyit ér a bankpapír, vagy a TA szerint m...
Holdblog  |  2023. március 26. 07:01
Baj van a bankokkal! Honnan tudod? Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. De miért esik? Mert baj va...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 25. 20:39
A héten háromszor is jelentette az OTP, hogy saját részvényt vásárolt. Az árfolyam nagyot emelkedett...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04