12 °C Budapest

Szigorú törvények uralkodnak a piacon: ne ítélkezz Korán!

Pénzcentrum
2008. november 17. 11:00

A BusinessWeek összeállítása arra a kérdésre kereste a választ, hogy a pénzügyi válságot a szigorú szabályok mentén működő iszlám pénzügyi rendszer, vagy a nyugati világban alkalmazott szabadpiac szenvedi-e meg nagyobb mértékben. Az iszlám befektetők szerint a Korán több mint ezer éves tanításai segíthetnek nekik a válság kezelésében és átvészelésében.

Az arab világban a saria-követő (hagyományos iszlám törvények szerint működő) intézmények sokak szerint kevésbé szenvedik meg a válságot. Úgy vélik ez annak tudható be, hogy a mai napig követik Mohamed próféta azon tanításait, melyek a kölcsönökre és az adósságokra vonatkoznak.

Az ősi tanok szerint a kölcsönökre nem szabad kamatot felszámítani, az adósnak ugyanakkora összeget kell visszafizetni, mint amekkorát felvett. Az értékpapírokra (sukuk) vonatkozóan is tartják ezt az irányelvet, ami a nyugati világban szinte elképzelhetetlen lenne.

Az iszlám pénzügyekre vonatkozó tanításai eléggé egyszerűek. A kamatok felszámítása mellett tilos a spekuláció, a törvényeket betartó vállalkozások pedig nem kereskedhetnek alkohollal, dohányáruval, sertéshússal és nem forgalmazhatnak pornográf termékeket. A nyugati elemzők szerint az utóbbi feltételeknek az 500 vezető nagyvállalat fele anélkül is megfelel, hogy követné a tanokat.

A pénzügyi eszközöket névértéken számolják, az adósságok mögött pedig valamivel több, mint háromszoros fedezetet kell biztosítani. Szerintük a tanok segítenek abban, hogy mindkét lábukkal a földön járjanak, ne rugaszkodjanak el, amikor pénzügyekről van szó. Ez nem jelenti azt, hogy a válság elkerüli őket, de azt remélik, hogy a negatív hatások tompulhatnak.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A pénzintézetek sokkal nagyobb ingatlanfedezettel rendelkeznek, mint a nyugati világban működő társaik. Ez a kitettség azonban nincs túl jó hatással az intézmények pénzügyi egyensúlyára, amikor csökkenni kezdenek az ingatlanárak. A bankok azzal védekeznek, hogy az árak éles csökkenése még mindig kevésbé hat majd rájuk, mert elsősorban felső kategóriás ingatlanokból áll a portfólió.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?