12 °C Budapest

Megtört a jég: már Svájc is kiadja az számlatulajdonosok adatait?

Pénzcentrum
2008. november 12. 15:00

Évek óta folyik a vita arról, hogy miként lehetne megszüntetni azt a gyakorlatot, hogy az adókerülők Svájcba, Lichtensteinbe és egyéb adóparadicsomnak számító, szigorú banki titoktartási szabályokkal működő országok bankjaiba menekítsék pénzeiket az otthoni adóhatóságok elől. Az UBS némileg megtörni látszik, egyes bankszámlákat illetően ugyanis már adatokat is szolgáltat USA hivatalai számára.

Az UBS kedden bejelentette, hogy átadta az "onshore", tehát Egyesült Államokban vezetett bankszámlák adatait az ottani adóhatóságnak, azonban a Svájcban vezetettekét, vagyis az offshore számlákét nem.

Az UBS-t az új elnök, Obama is azon pénzintézetek közé sorolja, melyek segítik az amerikai állampolgárokat adófizetési kötelezettségük megkerülésében, így most szúrópróbaszerű ellenőrzésre került sor.

Mint ismeretes, Svájc nem tekinti az adókerülést bűnténynek, és egyedül a pénzügyminiszter hagyhatja jóvá a banki ügyféladatok USA számára történő átadását. Júliusban azonban a legnagyobb svájci befektetési bank, az UBS úgy döntött, hogy megszűnteti az USA állampolgárok számára történő új offshore számlák nyitását.

Azóta azonban számos más ország, többek között Németország és Franciaország is erős nyomást próbál az alpesi államra gyakorolni, hogy hagyjon fel a tradicionális banki titoktartási gyakorlatával.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Svájc a világ legnagyobb offshore központjának számít, becslések szerint 2 milliárd dollárnyi tisztázatlan eredetű eszközállománnyal rendelkezik, ami a teljes állomány 27 százalékát jelenti.

Egy Bern és Washington közötti egyezmény értelmében azonban ma már történik adatszolgáltatás a két ország között, amennyiben adócsalásról -nem adókerülésről - van szó. Ebben az esetben a svájciak nyomozást folytatnak le, és ha a helyi adóhatóságok valóban csalásra bukkannának, az adatok átadásra kerülnek. A bankszámla-tulajdonos azonban még ekkor is fellebbezhet a döntés ellen.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?