16 °C Budapest

Már a határ sem szent: mindenki jelent az APEH-nek!

Pénzcentrum
2008. november 4. 05:40

Lassan nincs hova menni... Szinte örökös problémának lehet tekinteni az adóelkerülést vagy az adócsalást. Az adóhatóságok sokszor elkeseredett harcok árán sem tudnak behajtani jelentős összegeket, részben azért, mert az emberek adóparadicsomokban rejtik el a pénzüket, részben pedig mert ügyesebbek a hatóságoknál. Egyre kevesebb azonban azoknak az államoknak a száma, amelyekkel Magyarországnak nincs valamilyen adatszolgáltatásra vonatkozó szerződése, így a korábbi kiskapuk sorban záródnak be. Legutóbb Romániával és Csehországgal írtunk alá a szorosabb együttműködést szolgáló egyezséget....

A kettős adóztatást senki nem szereti, különösen az nem, akinek fizetnie kellene. Ennek elkerülésére és az adatszolgáltatásra, egyre több országgal ír alá Magyarország egyezményeket, ami az ellenőrzések, és a vagyont érintő bejelentések teljes körűségét hivatott szolgálni. Ha valakinek a vagyonát vagyonosodási vizsgálat keretében veszi górcső alá az adóhatóság, arra is van lehetőség, hogy külföldről kérjen adatokat bankszámla nyitásáról, az azon lezajló tranzakciókról, vagy akár ingatlanvásárlásról is. Viszont ez nem minden ország esetében van így, van aki nem ad ki semmilyen adatot a vizsgált személyről.

7,8 milliárd euró: ennyit rejtenek az adóparadicsomok!

Mit adnak ki az országok?

Az információ cseréjének két ország között alapvetően három típusa van. Van, amikor kérelemre szolgáltatnak ki adatot, van a spontán információcsere, és van az automatikus. Az első esetben az egyik ország hatósága keresi meg a másik országét, hogy a számára érdekes információkat megszerezze. A következő esetben, ha valamilyen vizsgálat során fontos adatokra bukkan egy ország adóhatósága, akkor van, hogy arról tájékoztatja más ország érintett hatóságait is.

Arra is van példa, hogy automatikusan kerülnek információk továbbításra két ország között. Bizonyos adatokat, előzetes kérés nélkül, szabályos időközökben adnak át az azt vállaló tagállamok másik tagállam részére. Az előre meghatározott információtartalmat mind a közvetlen, mind a közvetett adók területén fel lehet használni.

Az Európai Unión belül az információk átadását EK rendeletekkel szabályozzák, különösen a Közösségen belüli gazdasági műveletek hozzáadottérték-adójával kapcsolatban, mint a vagyonbeszerzés, az áruszállítás, vagy az áruk importja. A részt vevő tagoknak együtt kell működniük ezen a területen, ami segíti az áfa megállapítását.

Kettős adóztatás elkerülésére szolgáló egyezmények

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Közösség tagjai közötti, illetve Magyarországnak az ezen kívüli államokkal hatályban lévő egyezmények a kettős adóztatást elkerüléséről sokszor nem említik, de az adókötelezettségek kijátszásának megakadályozásáról is szólnak, aminek érdekében információkat is cserélnek a hatóságok a külföldi tevékenységhez és vagyonhoz kötődő adókötelezettség helyes megállapítása érdekében.

Közvetlen adóztatás, jövedéki adók, és biztosítási díjak adóztatása

Jó ötlet lehetne például egy nagy értékű életbiztosítási szerződés kötése is külföldön, ami szintén egy bizonyos mértékű vagyonátcsoportosítást jelentene az adóhatóság ellenőrzése elől. Viszont ha az adott ország köteles kiszolgáltatni a biztosításokkal kapcsolatos információkat, akkor ez a kapu is bezárult.

Valamennyi közvetlen adóval kapcsolatos információt kötelesek ugyanis kiszolgáltatni a tagok a többi országnak, ez vonatkozik a bevételre, és a tőkére vonatkozó adókra, ideértve az ingatlan értékesítéséből származó nyereséget, a cégek által kifizetett bérekre kivetett adókat, vagy a tőke felértékelését terhelő adót.

Tudják mennyi pénzt kaptunk külföldön...

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?