Leállította a devizahitelezést az MKB (2.)

Pénzcentrum
2008. október 13. 12:29

Annak érdekében, hogy ügyfeleit az árfolyamok kiszámíthatatlan alakulásának következményeitől óvja, az MKB Bank határozatlan időre felfüggeszti az euró- és svájcifrank-alapú hitelek igénylésének befogadását. A döntés nem érinti a már befogadott hitelkérelmeket. Az MKB Bank a forinthitelek teljes palettájával továbbra is ügyfelei rendelkezésére áll.

Az MKB közleménye szerint a forint árfolyamának utóbbi hetekben - és különösen a múlt hét végén - tapasztalt, számottevő gyengülése, valamint a korábbiakhoz képest jelentős volatilitás minden eddiginél bizonytalanabbá teszi a jövőbeni árfolyamra vonatkozó várakozásokat. Mivel a jelenlegi piaci környezet az ügyfelek számára fenyegető árfolyamkockázatot hordoz, az MKB Bank Igazgatósága úgy döntött: 2008. október 13-ától kezdődően határozatlan időre felfüggeszti az euró- és svájcifrank-alapú hitelek igénylésére vonatkozó új kérelmek befogadását annak érdekében, hogy az ügyfeleket ne tegye ki az árfolyamok kiszámíthatatlanságából fakadó következményeknek. A döntés természetesen nem érinti a már befogadott euró- és svájcifrank-alapú hitelkérelmeket. Ugyanakkor a bank a forintalapú hitelek teljes palettájával áll lakossági és vállalati ügyfelei rendelkezésére.

Nem érinti az intézkedés azon vállalati ügyfeleket, amelyek például export-import tevékenységükhöz kapcsolódóan igényelnek euró-finanszírozást

  
Úgy tudjuk, hogy az MKB lépése nem egyedülálló, több banknál is erősen beszűkült, sőt eltűnt a devizahitelek hozzáférhetősége. Elméletileg ezek az indokok más bankoknál is fennállhatnak, így kíváncsian várjuk a többi bank bejelentését,

A Portfolio.hu-nak adott nyilatkozatában Lantos Csaba (aki korábban az OTP lakossági üzletágát vezette), már jelezte, arra számít, hogy a devizahitelezés részaránya 50% alá esik a folyósításokban.

2008.10.13 08:54
Lantos Csaba a pénzügyi válságról, bizalomról és OTP részvényvásárlásról (interjú)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mint ismeretes az új lakossági jelzáloghitel folyósítások szinte kizárólag devizában történtek. A forint hiába volt kisebb kockázatú, a magas kamatszint magas törlesztőrészletet is eredményezett.

Amennyiben a felfüggesztés tartós lesz, s a többi bank is bevezeti ezt a gyakorlatot, akkor ez igen jelentősen visszavetheti a hitelfelvételi kedvet, mivel a jelenlegi forintkamat szintek nem tekinthetők túlságosan vonzónak.


A magyar lakosság hitel-állománya augusztus végén 6583 milliárd forintot tett ki, amelynek minden eddiginél magasabb részaránya, 60.3%-a volt devizalapú.


PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 21. 19:51
Izgalmas időket élünk. Tönkrement egy amerikai nagybank, amelyikkel igazából semmi probléma nem volt...
MEDIA1  |  2023. március 21. 17:53
Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciás chatrobot népszerűsége, a mé...
Bankmonitor  |  2023. március 21. 17:23
A digitalizációs folyamatok terjedésével aktívan nő a bankkártyás, illetve a mobiltárcás és okoseszk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 21. 15:07
Hétfőn megvettem a második csomag OTP-met 9000-ért, evvel 9831 forint az átlagom. Többet nem akarok...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?