24 °C Budapest

Leállította a devizahitelezést az MKB (2.)

Pénzcentrum
2008. október 13. 12:29

Annak érdekében, hogy ügyfeleit az árfolyamok kiszámíthatatlan alakulásának következményeitől óvja, az MKB Bank határozatlan időre felfüggeszti az euró- és svájcifrank-alapú hitelek igénylésének befogadását. A döntés nem érinti a már befogadott hitelkérelmeket. Az MKB Bank a forinthitelek teljes palettájával továbbra is ügyfelei rendelkezésére áll.

Az MKB közleménye szerint a forint árfolyamának utóbbi hetekben - és különösen a múlt hét végén - tapasztalt, számottevő gyengülése, valamint a korábbiakhoz képest jelentős volatilitás minden eddiginél bizonytalanabbá teszi a jövőbeni árfolyamra vonatkozó várakozásokat. Mivel a jelenlegi piaci környezet az ügyfelek számára fenyegető árfolyamkockázatot hordoz, az MKB Bank Igazgatósága úgy döntött: 2008. október 13-ától kezdődően határozatlan időre felfüggeszti az euró- és svájcifrank-alapú hitelek igénylésére vonatkozó új kérelmek befogadását annak érdekében, hogy az ügyfeleket ne tegye ki az árfolyamok kiszámíthatatlanságából fakadó következményeknek. A döntés természetesen nem érinti a már befogadott euró- és svájcifrank-alapú hitelkérelmeket. Ugyanakkor a bank a forintalapú hitelek teljes palettájával áll lakossági és vállalati ügyfelei rendelkezésére.

Nem érinti az intézkedés azon vállalati ügyfeleket, amelyek például export-import tevékenységükhöz kapcsolódóan igényelnek euró-finanszírozást

  
Úgy tudjuk, hogy az MKB lépése nem egyedülálló, több banknál is erősen beszűkült, sőt eltűnt a devizahitelek hozzáférhetősége. Elméletileg ezek az indokok más bankoknál is fennállhatnak, így kíváncsian várjuk a többi bank bejelentését,

A Portfolio.hu-nak adott nyilatkozatában Lantos Csaba (aki korábban az OTP lakossági üzletágát vezette), már jelezte, arra számít, hogy a devizahitelezés részaránya 50% alá esik a folyósításokban.

2008.10.13 08:54
Lantos Csaba a pénzügyi válságról, bizalomról és OTP részvényvásárlásról (interjú)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mint ismeretes az új lakossági jelzáloghitel folyósítások szinte kizárólag devizában történtek. A forint hiába volt kisebb kockázatú, a magas kamatszint magas törlesztőrészletet is eredményezett.

Amennyiben a felfüggesztés tartós lesz, s a többi bank is bevezeti ezt a gyakorlatot, akkor ez igen jelentősen visszavetheti a hitelfelvételi kedvet, mivel a jelenlegi forintkamat szintek nem tekinthetők túlságosan vonzónak.


A magyar lakosság hitel-állománya augusztus végén 6583 milliárd forintot tett ki, amelynek minden eddiginél magasabb részaránya, 60.3%-a volt devizalapú.


PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 29. 13:56
A Médiatanács úgy döntött, hogy június 14-ével az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató elindíthatja a Bud...
Bankmonitor  |  2024. május 29. 11:21
Az új lakástakarékok értékesítési számai már az állami támogatás megszűnése előtti időszakot idézik....
Holdblog  |  2024. május 29. 07:28
Sokan leálltak az Nvidiánál, amikor AI-befektetést kerestek. Pedig a mesterséges intelligenciához ka...
Kiszámoló  |  2024. május 28. 16:22
Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm