17 °C Budapest

Színesedik a paletta: akcióba lendültek a bankok!

Pénzcentrum
2008. szeptember 29. 05:55

Versengés a kegyeinkért... Akik az előre kiszámítható, biztos kamatozású megtakarítási formákat keresik, általában lekötött betétben gondolkodnak. Igaz, ez a befektetési forma nem biztosít kiemelkedő hozamot, azonban rugalmas olyan szempontból, hogy egy hónaptól, akár két évig is kamatoztathatjuk pénzünket. Nem mindegy azonban, hogy milyen kamaton, hiszen a bankok akciórengetegében nehéz és időigényes, a legjobb ajánlatot kiválasztani. Ebben segítünk minden hónapban banki lekötött betéti kamatokat elemző körképünkkel.

Szokásunkhoz híven, a már megszokott összegeket szerettük volna elhelyezni a legkedvezőbb feltételek mellett, vagyis 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft számára igyekeztünk helyet találni 1, 3, 6, illetve 12 hónapra.

Ismét kimaradnak a szórásból a kombinált termékek, melyek a nagyobb kockázatot rejtő és nagyobb hozammal kecsegtető befektetési alapokat egyesítik a kockázatmentesnek ítélt lekötött betétekkel. Betétlekötésre általában kockázatkerülő ügyfelek adják fejüket, így számukra általában a befektetési alapok még a magasabb kamat reményében sem jelentenek releváns alternatívát. Ezen kívül a különféle indexált, tehát egyéb instrumentum alakulásához kötött (például infláció, alapkamat, vagy valutaárfolyam) betéti konstrukciókat is figyelmen kívül hagytuk, lévén, hogy ezek kamatozása nem fix.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő bankok ajánlatait hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Citibank, Budapest Bank, Erste Bank, UniCredit Bank, Volksbank, Raiffeisen, FHB és Allianz Bank., és immár harmadik alkalommal a KDB Bank lekötött betét konstrukcióit is bevonjuk összehasonlításunkba.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Minden esetben a bruttó, kamatadó előtti értékeket vettük figyelembe. (Az adatok forrását a bankok kondíciós listái képezik, az adatgyűjtés 2008. szeptember 26-án történt.)
A táblázatok kapcsán mindenképpen ki kell emelni, hogy a fent leírtaknak megfelelően nem a kifejezetten akciós ajánlatokat gyűjtöttük össze, ám amennyiben az adott összeg és futamidő dimenziójában valamely bank akciós kamatot kínál, akkor azt az értéket szerepeltettük az összehasonlításban (feltéve, ha azt nem kötötték különösebb feltételekhez, vagy nem speciális célcsopornak szól), hiszen arra voltunk kíváncsiak, most mennyiért köthetnénk le pénzünket.

Jobb, ha hosszabb időre lemondasz pénzedről...

Az előző hónapban öt banknak sikerült olyan ajánlatokkal előrukkolni, amivel lekörözték versenytársaikat a piacon, szeptemberben viszont a többiek is magukhoz tértek a nyári uborkaszezonból, és akcióba lendültek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem igaz ez azonban az egyhónapos lekötésekre, itt ugyanis mit sem változott a helyzet, semelyik összeghatárnál sem.
Ami 800 ezer forint lekötésénél az állóvizet felkavarta, az a Raiffeisen, a Volksbank és az Unicredit akciója. Összességében ilyen összeg lekötésnél akkor járunk a legjobban, ha 6 hónapra mondunk le róla, ekkor ugyanis a Raiffeisennél 9,2 százalékos kamatot érhetünk el éves szinten.

 

Ismét kétszámjegyű kamatláb!

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?