13 °C Budapest

Letörik a bankok szarvát - korlátozzák a szerződésmódosítás lehetőségét

Pénzcentrum
2008. augusztus 27. 09:15

Korlátoznák az bankok egyoldalú és kedvezőtlen szerződésmódosítási lehetőségét, melynek lehetőségéről már műhelyvita is folyik szakértők között, több megoldási javaslatot, köztük a törvényi szabályozás, az ügyfelek névre szóló tájékoztatása, vagy az ingyenes felmondás lehetőségét is megemlítve - írja a Világgazdaság.

Az OTP és a K&H ellen is keresetet nyújtanak be civil fogyasztóvédők, akik szerint az általános szerződési feltételeket tisztességtelenül alkalmazzák. Baranovszky György, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének ügyvezető elnöke a lapnak elmondta, szerintük a bankok saját üzletpolitikai érdekeik alapján emelik a kamatokat, amiről az ügyfél csak utólag értesül, és nem is tudja ingyen felmondani a szerződést.

A fogyasztóvédők szerint a törvénynek egyértelműen ki kellene mondania, hogy milyen esetekben módosíthat a szerződésen a bank, és ezekről a körülményekről a szerződéskötéskor tájékoztatnia kellene az ügyfelet.

További javaslatuk, hogy a módosításokról időben, és névre szólóan értesíteni kell az ügyfelet.

A GVH is szorgalmazza a szerződésváltoztatási jogok korlátozását, valamint egy referencia-kamatláb kikötésével kiszámíthatóságot is fontosnak tartja.

Ezzel szemben a Bankszövetség szerint önszabályozásra van szükség, ahol csak a kereteket határoznák meg a bankok számára. Egy ilyen kódex, a lap értesülései szerint már készülőben van.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Szakértők azt is fontosnak tartanák, hogy a bankok közgazdasági, piaci indokokkal magyarázzák a módosítás okait, és a díjemelések a valós költségeket fedezzék, ami azt jelenti, hogy kedvező változás esetén díjcsökkentést is eszközöljenek.

Az hitelszerződés ingyenes felmondásának lehetősége is felmerült, ha a módosítás kifejezettek hátrányos helyzetbe hozná az ügyfelet.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?