Egyre több brit jelzáloghiteles kér törlesztési haladékot

Pénzcentrum
2008. június 5. 15:00

A növekvő energia- és élelmiszer árak miatt egyre több brit jelzáloghiteles érdeklődik a bankoknál törlesztő részleteinek felfüggesztéséről. Jellemzően ez az első jele annak, hogy a lakosság egyre nehezebben viseli a pénzügyi terheket.

A legnagyobb brit bankok arról számoltak be a napokban, hogy egyre több ügyfél érdeklődik és igényel törlesztési felfüggesztést - számol be a Times Online. Ezzel a lehetőséggel Nagy-Britanniában akár egy évre is haladékot kaphatnak a hitelesek törlesztő részleteik teljesítésében.

A Bradford&Bingley a napokban tette közzé jelentésében, hogy jelentősen megnövekedett a hátralékba került ügyfelek száma, többségük pedig már be is nyújtotta igényét a törlesztések későbbi időpontra történő elhalasztásáért, illetve a hitelfeltételek könnyítéséért.

Az építőipar is jelentősen lelassult, mióta a bankok szigorítottak hitelezési feltételeiken és a kamatokat is megemelték. Az egyik legjobb indikátornak tekintett PMI index (Purchasing Managers Index), amely az adott ágazat új megrendeléseit, a készletállományt, a termelést, a szállítókat és a foglalkoztatást vizsgálja, rekord mélységekbe zuhant, az áprilisi 40,3 pontról 32,7-re.

Ötven pont alatt az index már az ágazat, a gyártás szűkülését mutatja, így a mostani érték igen rosszat sejtet. Az építési szektor szűkülése az egész gazdaságot nehezen fogja érinteni, hiszen az ország GDP-jének 6 százalékát ezen ágazat termelése adja.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?