12 °C Budapest

Behúzzák a féket? Még most kell devizahitelt felvenni...

Pénzcentrum
2008. május 7. 09:00

A devizaalapú hitelezés lassítását szeretné elérni Magyarországon és Romániában az osztrák Erste Bank vezérigazgatója, Andreas Treichl. A bankvezér egyeztetést kezdeményezett mindkét ország jegybankelnökével és bízik abban, hogy a többi bank támogatását is megszerzi - írja a Világgazdaság.

A bankvezér már az elkövetkező hat hónapban nagy esélyt lát arra, hogy olyan kezdeményezések szülessenek, melyek a lehető legnagyobb mértékben fékezik a devizában történő hitelfelvételt. Meglátása szerint ezzel a két ország az egyik legsebezhetőbb pontjától szabadulna meg, mely a külföldi elemzők szemében is kockázatnövelő tényező.

Treichl szerint Románia vonatkozásában megoldási lehetőségként kínálkozna, hogy a nemzeti banknál elhelyezendő kötelező banki tartalékképzést drasztikusan módosítják. A román jegybank üdvözli a kezdeményezést.

Amint arról beszámoltunk, Magyarországon a lakossági devizaalapú hitelek állománya március végén már meghaladta a 3800 milliárd forintot, mely a teljes portfolió mintegy 60%-át jelenti.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?