21 °C Budapest

Papírpénz helyett érme - megváltozhat a kétszáz forintos

Pénzcentrum
2008. április 24. 08:24

A szakmai köröket évek óta két kérdés foglalkoztatja a magyar bankjegyekkel és érmékkel kapcsolatban: az egyik az egy- és kétforintosok szükségessége, a másik pedig a kétszáz forintos bankjegyként vagy érmeként való megjelenése. A Magyar Nemzeti Bank az érintett szakmai szervezetek és a lakosság megkérdezésével tájékozódik, hogy a lakosság és gazdasági szereplők igényeinek megfelelő döntést hozhasson - közölte az MNB az MTI-vel.

A jegybank döntése szerint az egy- és kétforintos érméket idén március 1-jei hatállyal vonták be, mellyel jelentős költségmegtakarítással érhető el a jegybank és az egész kereskedelmi szektor számára is. A nemzetgazdaságban éves szinten a megtakarítás elérheti a 3-4 milliárd forintot.

A Magyar Nemzeti Bankba szeptember és március között 45 millió darab egy- és 57 millió darab kétforintos érkezett vissza - mondta Simor András jegybankelnök korábban. A legfrissebb adatok szerint április 20-ig már 130 millió egyforintos és 160 millió kétforintos került vissza a jegybankhoz, az összes ilyen érme 17 százaléka - mondták el az MNB-ben.

Simor András korábban elmondta, hogy az eddigi tapasztalatok alapján az átállás a lakosságnak, és a kereskedelmi szektornak sem okozott különösebb problémát, zökkenőmentes volt az érmék bevonása. Az elnök hangsúlyozta, hogy a kis címletű érmék az esetleges bevonások után a nemzetközi tapasztalatok alapján maximum 10 százalékban áramlanak vissza a központi bankba, melyben nagy segítséget jelent a karitatív szervezetek tevékenysége is.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A MNB elnöke kifejtette: a jegybank egyik alapfeladata, hogy folyamatosan megvizsgálja, hogy megfelel-e a forgalomban lévő készpénz mennyisége illetve címletösszetétele a vállalkozások és a lakosság igényeinek. Simor András rámutatott: az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, az emberek egyre kevésbé használták az aprópénzeket, az egy- és kétforintosok esetében gondot okozott a méretük, a kezelésük, jelentős részük pedig elveszett.

EZT OLVASTAD MÁR?