17 °C Budapest

Települések banki feketelistán - Hol nem hiteleznek a bankok?

Pénzcentrum
2008. február 27. 08:15

Nem egyszerű hitelhez jutni annak, aki kis faluban él. A bankok nem szívesen hozzák nyilvánosságra hitelezési gyakorlatukat, de egy-egy eset kapcsán sejteni lehet, hogy vannak olyan települések hazánkban, amelyek feketelistán vannak. Budapesten pusztán a lakás vagy telek fekvése miatt ilyen nem fordul elő, de azért máshogy kezelnek egy budai és egy kültelki házat - írja a Népszabadság.

A CIB, az OTP és az Erste Bank - arra a kérdésre: előfordulhat-e az, hogy csak azért utasítanak el egy hitelkérelmezőt, mert az adott ingatlan kistelepülésen áll? A CIB Bank illetékesei azt válaszolták: ez önmagában nem gátolhatja meg egy hitelszerződés megkötését. Az OTP közleményéből mindössze annyi derült ki, hogy létezik náluk egy településminősítési rendszer. Az Erste Bank nem válaszolt a kérdésekre. A telefonos érdeklődést követően azonban kiderült, valóban létezik egyes bankokban az aprófalvak "feketelistája. Az Erste Banknál kiderült: 500 lakosúnál kisebb településen álló ingatlanhoz nem adnak kölcsönt. Az OTP hitelvonalán jelentkező hölgy azt közölte: ellenőriznie kell, hogy szerepel-e "települési listájukon" a kérdéses község.

Földi Tamás, a Magyar Bankszövetség lakáshitelezési munkacsoportjának vezetője szerint lehetséges, hogy egyes bankokban léteznek listák a hitel szempontjából kockázatosnak ítélt településekről. Hozzáteszi: egy kis községben lévő ház használati és piaci értéke között akkora lehet a különbség, ami miatt túlságosan kockázatos lenne a bank számára a hitelezés, hiszen az épület fedezetként jóval kevesebbet ér, mint amennyibe került.

- Eddig nem érkezett egyetlen, ilyen jellegű panasz sem - mondja Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője, aki megjegyezte: a bankok szabadon dönthetnek arról, kinek adnak kölcsönt. A szóvivő hozzátette: ha viszont a település méretével, lakosainak számával indokolja egy bank a hitelkérelem elutasítását, akkor az felveti a diszkrimináció gyanúját. Ezért, ha ilyen esetről kapnának hivatalos értesítést, akkor a panaszt továbbítanák az Egyenlő Bánásmód Hatóságnak.

Furmann Imre, az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnökhelyettese, hozzáteszi: jogellenes, ha egy bank valakit lakhelye - vagy leendő lakhelye - miatt hátrányosan megkülönböztet. Ha ezt az eljárást valaki bizonyítani tudja, akkor az érintett pénzintézet akár hatmillió forintos bírsággal is sújtható.

Budapesten és nagyobb településeken a hitelképesség nem a területi elhelyezkedéstől, hanem a felépítménytől függ. Minden hiteligényt kielégít valaki. Ám az könnyen lehet, hogy a finanszírozó partner nem a piacvezető bankok közül kerül ki, hanem a kisebb pénzintézetek közül.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ingatlan városon belüli elhelyezkedése önmagában egyetlen banknál sem kizáró ok, de más forgalmiérték-csökkentő tényezőkkel együtt a kérelem elutasításához vezethet. Különösen igaz ez, ha a kérelmező a jövedelemvizsgálaton is rosszul szerepel. Hiába ugyanis a bankon belüli egységes "kockázati szorzó", ha más kiindulási alapról indul a budai elit negyed családi háza és a kültelki viskó. Közkeletű tény, hogy a szegényebb kerületekben a kiszemelt ingatlan értékének nagyobb hányadára kérnek hitelt, mint a divatos kerületekben. Az átlagos hitelnagyság Budán mégis 40 százalékkal meghaladja a fővárosi középértéket.

Tiltott zónák nincsenek, kiemelt területek viszont vannak - állítja Csatár Krisztina, a Credit House Magyarország Zrt. munkatársa, aki szerint a budai elit kerületek - I., II., III., XI. és a XII. - valamint a divatos pesti - V., VI. és XIV. - kerületek külön hitelzónát képviselnek. Az itt található ingatlanok forgalmi értékének 60-70 százalékát is szívesen meghitelezik a bankok, míg a többi kerületben ragaszkodnak az ötvenszázalékos önrészhez. Az ingatlanpiaci szempontból kockázatosnak ítélt negyedekben - ez akár utcánként is változhat - könnyen előfordulhat, hogy az ingatlan piaci értékének legfeljebb negyven százalékáig adnak kölcsönt. A jövedelemvizsgálat pedig legfeljebb ronthat ezen az arányon.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 8. 16:57
További két évvel meghosszabbítaná a kormány az új építésű lakásokra érvényes 5 százalékos áfát. Ala...
MEDIA1  |  2024. május 8. 14:46
Márki-Zay Péter, az ellenzék 2022-es közös miniszterelnök-jelöltje azt írja, érti, miért mondta azt...
Holdblog  |  2024. május 8. 09:11
Újabb áldozatra vadászik az amerikai értékpapír-felügyelet, épp a Robinhood elleni pert készíti elő....
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 7. 20:57
A májusi Top 10-es listám hatodik helyezettje. A ROIC miatt figyeltem fel rá, amikor a listát nézege...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem