6 °C Budapest

Percenként 40 Visa-kártya: ennyire viszik!

Pénzcentrum
2008. január 30. 12:39

11%-ot meghaladó növekedésről számolt be az eladáshelyi költés és a kereskedői tranzakciók esetében a 2007. szeptember 30-ával záródó egyéves időszakban a Visa Europe. Jelenleg 350 millió Visa kártya van forgalomban - tudtuk meg a sajtótájékoztatón.

A Visa Europe bevétele 2006-ról 2007-re 4,6%-kal 583,3 millió euróra nőtt, míg az adózás előtti nyeresége 7%-kal 45,8 millió euróra emelkedett.

Európa-szerte az eladáshelyi költés egy év alatt 11,5%-kal 848 milliárd euróra nőtt, míg a POS tranzakciók száma 11,1%-os növekedéssel elérte a 14,5 milliárdot. A Visa Europe 348 millió kártyája van jelenleg forgalomban és percenként átlagosan 40-nel emelkedik ez a szám - hangsúlyozta Mark Antipof, a Visa Europe regionális területi ügyvezető igazgatója.

Európában a Visa kártyán való költés aránya a teljes fogyasztói költésen belül elérte a 11,4%-ot, melynek 72,5%-a Visa betéti kártyával valósult meg.

Magyarországon a Visa kártyák száma a 2007 szeptemberével záródó üzleti évben 7,4%-kal 2,8 millióra emelkedett. Hazánkban a Visa kártyabirtokosok költése POS-en 18%-kal 1,5 milliárd euróra nőtt, az átlagos költés azonban 3%-kal 34 euróra csökkent, mely azt mutatja, hogy már a kisebb összegű vásárlásokra is gyakrabban használjuk a plasztikot - emelte ki Jana Lvova a Visa Europe Magyarországért felelős területi vezetője. A hitelkártyák száma 18,7%-kal nőtt hazánkban, míg az üzleti kártyák száma 13,6%-kal emelkedett egyetlen év alatt.

A Visa Europe már a 2007-es év elején teljesen megfelelt a SEPA előírásainak, 2007 végére pedig az európai Visa kártyák és eladáshelyi terminálok több mint fele chip és PIN technológiával működött. (Hazánkban 43%-os a chipkártyák aránya a Visánál.) A világban Európa élen jár a chip & PIN technológia alkalmazásában, mely a biztonság fokozása terén játszik főszerepet. (Európában az összes ATM-es tranzakció 80%-a már chippel ellátott ATM-nél történik.)

A Visa Europe 2007-ben összesen 6 milliárd tranzakciót dolgozott fel, mellyel Európa legnagyobb bankközi kártyafeldolgozója lett. A sikerhez nagyban hozzájárultak a cég innovációs befektetései, melynek köszönhetően például a Visa payWave érintés nélküli fizetési megoldás létrejöhetett a kisebb értékű vásárlások esetére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az innovációk terén az érintés nélküli fizetést eddig Londonban és Isztanbulban vezették be. Ezen módszerrel jellemzően 10 euró alatti összegeket költenek el a vásárlók. Egy másik újítás az azonnali kártyakibocsátás, melynek segítségével a kereskedő az üzletben egy automatával azonnal le tudja gyártani a társmárkás kártyát az igénylőnek. A harmadik újítás, a mobilos fizetés jelenleg tesztelési fázisban van.

A Visa Europe 2007-es sikertörténetében jelentős szerepe volt annak, hogy az HSBC döntése értelmében az Egyesült Királyságban közel 10 milliós betéti kártya portfolióját Visa Europe-ra váltja.

Európa-szerte a leggyorsabb növekedési ütemet az üzleti kártyák produkálták, mivel a vállalatok és a kormány kiadásainak további 26,5%-ánál alkalmazta a kártyás fizetést. A kkv-szegmens 31, a nagyvállalati piac pedig 18%-os növekedést ért el Visa-költés terén egy év alatt.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 19:55
Garázdaság mellett immáron még egy tényállás miatt folyik büntetőeljárás a Telex és a Gulyáságyú Méd...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm