15 °C Budapest

Anonim hitelfelvétel: így kerülik el a szégyent a bankok!

Pénzcentrum
2007. december 20. 11:00

93 pénzintézet tett ajánlatot az amerikai Federal Reserve kísérleti aukcióján, melyen a bankok 28 napos hitelekre licitálhattak, az általuk megfizetendő legmagasabb kamat értékét és az igényelt hitelösszeget megadva.

Az aukciós megoldás forradalminak tekinthető, eddig ugyanis a legtöbb pénzintézet a gyengeség jeleként értelmezte a Fed-től való hitelfelvételt, melyért a befektetők rendre meg is büntették a részvényárfolyam lenyomásával. Az aukció ezt a stigmát igyekszik megszüntetni azáltal, hogy névtelen fórumot és a megszokottnál alacsonyabb kamatot biztosít a hitelre éhes bankoknak.

Az újításra a hitelpiac szűkülése miatt van szükség, a legtöbb bank ugyanis a hitelválság miatt egyre kevésbé akart hitelezni a vállalkozásoknak, fogyasztóknak és már bankoknak.

A hétfői első aukción maximum 20 milliárd dollárnyi 28 napos futamidejű hitelre licitálhattak a résztvevők az igényelt hitelösszeg mellett az általuk vállalható legmagasabb kamat megadásával. A nyertesek végül 4,65%-os kamattal jutottak hitelhez, mely alacsonyabb a Fed irányadó 4,75%-os diszkontrátájánál.

A Fed több mint 61,55 milliárd dollárra vonatkozó ajánlatot kapott, mely mintegy háromszorosa a felajánlott hitelösszegnek. Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy végül hányan és mekkora összegű hitelt kaptak.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?