Megszólalt a Felügyelet: veszélyben a bankok?

Pénzcentrum
2007. október 2. 12:00

Kockázatok - határokon innen és túl A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete múlt héten tette közzé szokásos, fél éves jelentését a hazai pénzügyi szektor működésének és környezetének legfontosabb tényezőiről és irányzatairól, valamint a szektort fenyegető legfontosabb kockázatokról. A Felügyelet által készített tanulmány többek között rámutat arra is, hogy bár egy amerikai típusú hitelválság kialakulásának nincs reális esélye hazánkban, a bankszektornak komoly kockázatokkal szembenéznie a következő 12 hónapban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Globális kockázatok: ismét Amerika és jelzálogpiac

A világgazdaság 2007 első fél évében lassult valamelyest, bár a 4-4,5 százalékos növekedés továbbra is lendületesnek mondható. A konjunktúra-ciklus változásának legnagyobb nyertesét az ázsiai országok, így Kína és India adják, míg a legnagyobb vesztesnek az Egyesült Államok mondható, mely esetében többek között a kamatemelési ciklus jelentősen visszavetette az ingatlan beruházások iránti keresletet.

A kamatemelés által elindított jelzálogpiaci válság hatására jelentősen csökkent a fogyasztás a tengerentúlon. A globális tőkepiacokat is megrengető krízis közvetve a konjunkturális folyamatok alakulására is hatással volt: az idei évben a GDP bővülése 1-2 százalékra mérséklődik.

Az amerikai jelzáloghitel-válság következményei vitathatatlanul globális méretűek. Bár a veszteségeket nagyobb részt észak-amerikai szolgáltatók és befektetők realizálják, korántsem elhanyagolható egyéb régiók, ezen belül Európa pénzügyi szolgáltatóinak és befektetőinek részesedése sem.

Részben ennek a hatásnak és az inflációs nyomás által vezérelt monetáris szigorításnak köszönhető, hogy az euróövezetben a belső fogyasztás fellendülése megtörni látszik, a dollárral szemben erősödő euró lassítja az exportot, a GDP növekedése pedig várhatóan 2,5 százalék körül alakul majd.


Néhány európai ország esetében az emelkedő kamatterhek, és az ennek hatására növekvő törlesztőrészletek felgyorsíthatják a túlkínálatos ingatlanpiacokon a korrekciót. A hitelkereslet visszaesése és a hitelportfoliók minőségének romlása mellett, akár válsághelyzetet is előidézhet.

Mi a helyzet itthon: nyugodt vizekre eveztünk?

Láthatjuk, hogy a globális környezet korántsem mutat olyan bíztató képet, mint ahogy azt a 2002-tőt követő négy esztendőben tette. A kockázat növekedése hatványozottan érvényesül egy olyan érzékeny ország esetében, mint hazánk, ahol a negatív külső hatást a stabilizációs program eredményei közömbösítik.

2007 első félévében hazánk lendületesen haladt a konvergencia-program teljesítése felé: megvan az esélye annak, hogy a költségvetési hiány a tervezett szint alatt marad. Ez mindenképpen szerepet játszott a forint stabilizációjában, bár a július-augusztusi globális korrekció alkalmával a forint 6-7 százalékot esett.

A hazai helyzet azonban még most is ellentmondásos: a kiskereskedelmi forgalom egyre fokozódó visszaesése mellett mérsékelten csökken a foglalkoztatottság, az elmúlt évinél pedig 6,5-7 százalékkal alacsonyabb reálbérekkel kell számolnunk. Mindezek mellett negatív hatásként értelmezhető a vállalatmegszűnések fokozódása.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.


Enyhe konjunkturális fellendülésre először 2008-ban számítanak a PSZÁF elemzői, ez együtt járhat majd a jegybanki alapkamatok csökkenésével. Utóbbit azonban meghiúsíthatja a reformok átmeneti, de tartós elemeket tartalmazó hatása, illetve az energia- és élelmiszerárak növekedése.


Kockázatok a pénzügyi szektorban

2007 első felében a hitelállomány bővülése a forint erősödésének köszönhetően lassult, a lakosság hitelállományát ugyanis az ügylet alapját képező devizától függetlenül, forintban tartják nyilván. A háztartások hiteléhségét azonban a megszorító intézkedések jövedelem csökkentő hatása nem tudta visszafogni.

A hitelkereslet növekedését egyrészt a kiskereskedelem és az ingatlanágazat növekvő tőkeigénye indokolja, a lakossági hitelek esetében pedig a fogyasztás simítását célzó hitelek felvétele volt jellemző. Utóbbiak állománya jövő évben várhatóan csökkeni fog. Tovább növelték a hitelkeresletet a magas infláció és a kamatadó következtében negatívvá váló betéti kamatok, melyek a hitelt igénylő ingatlanbefektetés felé irányítják a lakosságot. Ez az oka annak, hogy a negatív konjunkturális hatások ellenére sem esett vissza nagymértékben az ingatlanpiac.


Év végére azonban a kiskereskedelmi forgalom mélypontja várható, miközben lassul a reáljövedelmek csökkenésének üteme. Ez várhatóan a következő évben a hitelkereslet lassulását is magával hozza, mivel visszaszorulóban vannak a fogyasztás simítását célzó hitelek.


A pénzügyi közvetítés lendülete is jelentősen csökkent az első fél évben, de még így is a GDP bővülést meghaladó mértékben nőtt. A lanyhuló gazdasági konjunktúra és a csökkenő reáljövedelem függvényében ez normális jelenségnek tekinthető, de a hitelexpanzió lassulását nem ez, hanem a forint árfolyamának erősödéséből származó állományváltozás indokolta.

Romló hitelminőség: mit lehet tenni?

A nettó értékvesztés és a céltartalék képzés 2007 első felében jelentős méreteket öltött, de nem érte el a romló konjunkturális környezetnek megfelelő szintet. Sőt az összes nettó veszteség éves összevetésben csökkent. A javulás hátterében a prudens hitelezési politika és a devizahitelek állományának leértékelődése áll.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09