10 °C Budapest

Megszólalt a Felügyelet: veszélyben a bankok?

Pénzcentrum
2007. október 2. 12:00

Kockázatok - határokon innen és túl A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete múlt héten tette közzé szokásos, fél éves jelentését a hazai pénzügyi szektor működésének és környezetének legfontosabb tényezőiről és irányzatairól, valamint a szektort fenyegető legfontosabb kockázatokról. A Felügyelet által készített tanulmány többek között rámutat arra is, hogy bár egy amerikai típusú hitelválság kialakulásának nincs reális esélye hazánkban, a bankszektornak komoly kockázatokkal szembenéznie a következő 12 hónapban.

Globális kockázatok: ismét Amerika és jelzálogpiac

A világgazdaság 2007 első fél évében lassult valamelyest, bár a 4-4,5 százalékos növekedés továbbra is lendületesnek mondható. A konjunktúra-ciklus változásának legnagyobb nyertesét az ázsiai országok, így Kína és India adják, míg a legnagyobb vesztesnek az Egyesült Államok mondható, mely esetében többek között a kamatemelési ciklus jelentősen visszavetette az ingatlan beruházások iránti keresletet.

A kamatemelés által elindított jelzálogpiaci válság hatására jelentősen csökkent a fogyasztás a tengerentúlon. A globális tőkepiacokat is megrengető krízis közvetve a konjunkturális folyamatok alakulására is hatással volt: az idei évben a GDP bővülése 1-2 százalékra mérséklődik.

Az amerikai jelzáloghitel-válság következményei vitathatatlanul globális méretűek. Bár a veszteségeket nagyobb részt észak-amerikai szolgáltatók és befektetők realizálják, korántsem elhanyagolható egyéb régiók, ezen belül Európa pénzügyi szolgáltatóinak és befektetőinek részesedése sem.

Részben ennek a hatásnak és az inflációs nyomás által vezérelt monetáris szigorításnak köszönhető, hogy az euróövezetben a belső fogyasztás fellendülése megtörni látszik, a dollárral szemben erősödő euró lassítja az exportot, a GDP növekedése pedig várhatóan 2,5 százalék körül alakul majd.


Néhány európai ország esetében az emelkedő kamatterhek, és az ennek hatására növekvő törlesztőrészletek felgyorsíthatják a túlkínálatos ingatlanpiacokon a korrekciót. A hitelkereslet visszaesése és a hitelportfoliók minőségének romlása mellett, akár válsághelyzetet is előidézhet.

Mi a helyzet itthon: nyugodt vizekre eveztünk?

Láthatjuk, hogy a globális környezet korántsem mutat olyan bíztató képet, mint ahogy azt a 2002-tőt követő négy esztendőben tette. A kockázat növekedése hatványozottan érvényesül egy olyan érzékeny ország esetében, mint hazánk, ahol a negatív külső hatást a stabilizációs program eredményei közömbösítik.

2007 első félévében hazánk lendületesen haladt a konvergencia-program teljesítése felé: megvan az esélye annak, hogy a költségvetési hiány a tervezett szint alatt marad. Ez mindenképpen szerepet játszott a forint stabilizációjában, bár a július-augusztusi globális korrekció alkalmával a forint 6-7 százalékot esett.

A hazai helyzet azonban még most is ellentmondásos: a kiskereskedelmi forgalom egyre fokozódó visszaesése mellett mérsékelten csökken a foglalkoztatottság, az elmúlt évinél pedig 6,5-7 százalékkal alacsonyabb reálbérekkel kell számolnunk. Mindezek mellett negatív hatásként értelmezhető a vállalatmegszűnések fokozódása.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Enyhe konjunkturális fellendülésre először 2008-ban számítanak a PSZÁF elemzői, ez együtt járhat majd a jegybanki alapkamatok csökkenésével. Utóbbit azonban meghiúsíthatja a reformok átmeneti, de tartós elemeket tartalmazó hatása, illetve az energia- és élelmiszerárak növekedése.


Kockázatok a pénzügyi szektorban

2007 első felében a hitelállomány bővülése a forint erősödésének köszönhetően lassult, a lakosság hitelállományát ugyanis az ügylet alapját képező devizától függetlenül, forintban tartják nyilván. A háztartások hiteléhségét azonban a megszorító intézkedések jövedelem csökkentő hatása nem tudta visszafogni.

A hitelkereslet növekedését egyrészt a kiskereskedelem és az ingatlanágazat növekvő tőkeigénye indokolja, a lakossági hitelek esetében pedig a fogyasztás simítását célzó hitelek felvétele volt jellemző. Utóbbiak állománya jövő évben várhatóan csökkeni fog. Tovább növelték a hitelkeresletet a magas infláció és a kamatadó következtében negatívvá váló betéti kamatok, melyek a hitelt igénylő ingatlanbefektetés felé irányítják a lakosságot. Ez az oka annak, hogy a negatív konjunkturális hatások ellenére sem esett vissza nagymértékben az ingatlanpiac.


Év végére azonban a kiskereskedelmi forgalom mélypontja várható, miközben lassul a reáljövedelmek csökkenésének üteme. Ez várhatóan a következő évben a hitelkereslet lassulását is magával hozza, mivel visszaszorulóban vannak a fogyasztás simítását célzó hitelek.


A pénzügyi közvetítés lendülete is jelentősen csökkent az első fél évben, de még így is a GDP bővülést meghaladó mértékben nőtt. A lanyhuló gazdasági konjunktúra és a csökkenő reáljövedelem függvényében ez normális jelenségnek tekinthető, de a hitelexpanzió lassulását nem ez, hanem a forint árfolyamának erősödéséből származó állományváltozás indokolta.

Romló hitelminőség: mit lehet tenni?

A nettó értékvesztés és a céltartalék képzés 2007 első felében jelentős méreteket öltött, de nem érte el a romló konjunkturális környezetnek megfelelő szintet. Sőt az összes nettó veszteség éves összevetésben csökkent. A javulás hátterében a prudens hitelezési politika és a devizahitelek állományának leértékelődése áll.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 11:53
László Imre polgármesterről azt írta a propagandasajtó, hogy el akarta tusolni a XI. kerületi óvodai...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem