Jól jártak a devizahitelesek az idén...

Pénzcentrum
2007. december 11. 10:00

Az elmúlt 11 hónapban a devizahitelesek szemszögéből nézve kedvezően alakult a forint/euró, illetve a forint/svájci frank árfolyam. A forint csak augusztusban mutatott jelentősebb gyengülést, így azok jártak jól, akik ekkor vettek fel hitelt - írja a Világgazdaság.

A lakossági hitelállomány alakulásában kevésbé domináns euróval szemben a forint 6,8 százalékos mozgást mutatott, ez a legrosszabbul járó, vagyis áprilisban szerződő hitelesek esetében sem jelentett nagy terhet. Ők ma egy 50 ezer forintos induló törlesztőrészlet mellett a legnehezebb hónapban is csak 3400 forintos emelkedést éreztek.

A 2900 milliárd forintos devizahitel-állomány jelentős többségét adó svájci frank alapú hitelek esetében ennél nagyobb volt az árfolyam-ingadozás. A forint összesen 13,3 százalékos elmozdulást mutatott a svájci frankkal szemben, ez az előbbi példában szereplő hitelfelvevő esetében 4500 forint többletett jelentett volna.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a forint árfolyamának változása kedvezőtlen hatást gyakorolt a kereskedelmi bankokra, 2007-ben alig akadt olyan hónap, amikor azok nyertek volna az árfolyamváltozáson.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20