Egy összeomlás nem marad következmények nélkül...

Pénzcentrum
2007. november 19. 11:00

A hitelezési válság egy, az annak hatásaival foglalkozó tanulmány szerint a legerősebb hatást Európában a pénzügyi szolgáltatások szektorára gyakorolta, különös tekintettel az ingatlanok ágazatára. Ezt a feltevést a legutóbbi adatok is alátámasztják.

Október során ugyanis az Európai Unióban a pénzügyi szolgáltatások szektorának növekedése hátramenetbe kapcsolt, 2001. szeptember 11. óta ez az első olyan adat, amely az előző hónaphoz képest csökkenést mutat. Szektoron belül a legnagyobb visszaesést az ingatlanokhoz kapcsolódó szolgáltatások szenvedték el.

Ezen adatok, s a tanulmány is azt támasztják alá, hogy a hitelezési válság szélesebb körű hatásai most indultak be, ugyanakkor az átgyűrűző hatások erőssége és hossza még bizonytalan. Ennek ellenére már a gazdasági növekedésre gyakorolt hatás is látszik, a 2005. szeptembere óta tapasztalt legalacsonyabb értéket mérték októberben. A lassuló növekedés persze azokból az iparágakból származik, amelyeket a leginkább érint a hitelpiacról kiinduló felbolydulás, így például a banki szektort.

Az NTC Economics által vizsgált 8 iparág közül mindössze a telekommunikációs, illetve a fogyasztói szolgáltatások szektora produkált az egy évvel megelőző időszakban tapasztalt értékhez képest magasabb növekedést. Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy a hitelezési válság mellett a nyáron beindult gazdasági lassulás is szerepet játszhat a növekedés visszaesésében.

Mindenesetre az sem bíztató kilátás, hogy a hitelezési válság kapcsán a lakosságra emelkedő kamatterhek kapcsolódnak, hiszen a bankközi piacokon emelkedő kamatok miatt növekszik a forrásszerzés költsége, a hitelhez jutás lehetőségeinek csökkenése összességében pedig negatívan hat a gazdasági növekedésre.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Emellett figyelembe kell venni, hogy az erősebb euró, valamint az Európai Központi Bank monetáris szigorításának hatásában tapasztalható késés szintén hasonló eredőjű hatást generál a növekedésre, mint a forrásszerzés költségeinek emelkedése.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?