20 °C Budapest

Egy összeomlás nem marad következmények nélkül...

Pénzcentrum
2007. november 19. 11:00

A hitelezési válság egy, az annak hatásaival foglalkozó tanulmány szerint a legerősebb hatást Európában a pénzügyi szolgáltatások szektorára gyakorolta, különös tekintettel az ingatlanok ágazatára. Ezt a feltevést a legutóbbi adatok is alátámasztják.

Október során ugyanis az Európai Unióban a pénzügyi szolgáltatások szektorának növekedése hátramenetbe kapcsolt, 2001. szeptember 11. óta ez az első olyan adat, amely az előző hónaphoz képest csökkenést mutat. Szektoron belül a legnagyobb visszaesést az ingatlanokhoz kapcsolódó szolgáltatások szenvedték el.

Ezen adatok, s a tanulmány is azt támasztják alá, hogy a hitelezési válság szélesebb körű hatásai most indultak be, ugyanakkor az átgyűrűző hatások erőssége és hossza még bizonytalan. Ennek ellenére már a gazdasági növekedésre gyakorolt hatás is látszik, a 2005. szeptembere óta tapasztalt legalacsonyabb értéket mérték októberben. A lassuló növekedés persze azokból az iparágakból származik, amelyeket a leginkább érint a hitelpiacról kiinduló felbolydulás, így például a banki szektort.

Az NTC Economics által vizsgált 8 iparág közül mindössze a telekommunikációs, illetve a fogyasztói szolgáltatások szektora produkált az egy évvel megelőző időszakban tapasztalt értékhez képest magasabb növekedést. Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy a hitelezési válság mellett a nyáron beindult gazdasági lassulás is szerepet játszhat a növekedés visszaesésében.

Mindenesetre az sem bíztató kilátás, hogy a hitelezési válság kapcsán a lakosságra emelkedő kamatterhek kapcsolódnak, hiszen a bankközi piacokon emelkedő kamatok miatt növekszik a forrásszerzés költsége, a hitelhez jutás lehetőségeinek csökkenése összességében pedig negatívan hat a gazdasági növekedésre.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Emellett figyelembe kell venni, hogy az erősebb euró, valamint az Európai Központi Bank monetáris szigorításának hatásában tapasztalható késés szintén hasonló eredőjű hatást generál a növekedésre, mint a forrásszerzés költségeinek emelkedése.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?