Egy összeomlás nem marad következmények nélkül...

Pénzcentrum
2007. november 19. 11:00

A hitelezési válság egy, az annak hatásaival foglalkozó tanulmány szerint a legerősebb hatást Európában a pénzügyi szolgáltatások szektorára gyakorolta, különös tekintettel az ingatlanok ágazatára. Ezt a feltevést a legutóbbi adatok is alátámasztják.

Október során ugyanis az Európai Unióban a pénzügyi szolgáltatások szektorának növekedése hátramenetbe kapcsolt, 2001. szeptember 11. óta ez az első olyan adat, amely az előző hónaphoz képest csökkenést mutat. Szektoron belül a legnagyobb visszaesést az ingatlanokhoz kapcsolódó szolgáltatások szenvedték el.

Ezen adatok, s a tanulmány is azt támasztják alá, hogy a hitelezési válság szélesebb körű hatásai most indultak be, ugyanakkor az átgyűrűző hatások erőssége és hossza még bizonytalan. Ennek ellenére már a gazdasági növekedésre gyakorolt hatás is látszik, a 2005. szeptembere óta tapasztalt legalacsonyabb értéket mérték októberben. A lassuló növekedés persze azokból az iparágakból származik, amelyeket a leginkább érint a hitelpiacról kiinduló felbolydulás, így például a banki szektort.

Az NTC Economics által vizsgált 8 iparág közül mindössze a telekommunikációs, illetve a fogyasztói szolgáltatások szektora produkált az egy évvel megelőző időszakban tapasztalt értékhez képest magasabb növekedést. Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy a hitelezési válság mellett a nyáron beindult gazdasági lassulás is szerepet játszhat a növekedés visszaesésében.

Mindenesetre az sem bíztató kilátás, hogy a hitelezési válság kapcsán a lakosságra emelkedő kamatterhek kapcsolódnak, hiszen a bankközi piacokon emelkedő kamatok miatt növekszik a forrásszerzés költsége, a hitelhez jutás lehetőségeinek csökkenése összességében pedig negatívan hat a gazdasági növekedésre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Emellett figyelembe kell venni, hogy az erősebb euró, valamint az Európai Központi Bank monetáris szigorításának hatásában tapasztalható késés szintén hasonló eredőjű hatást generál a növekedésre, mint a forrásszerzés költségeinek emelkedése.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Bankmonitor  |  2024. április 17. 16:56
Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási progr...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm