Adósságcsapda réme fenyeget - mire kell figyelni?

Pénzcentrum
2007. augusztus 3. 14:00

Az Amerikában tapasztalható másodlagos jelzáloghitelezési válság kapcsán nem győzik kongatni a vészharangot a tengerentúlon, azonban akad más is, ami aggodalomra adhat okot. Ez pedig a hitelkártyákra fizetendő kamatok, díjak kérdése, melyek egyes vélemények szerint jóval magasabbak annál, mint amit a kockázat indokolna.

A New Yorki Demos jelentése szerint a kártyatulajdonosok mintegy harmada esetlegesen több mint 20 százalékos kamattal szembesül. Ami még nagyobb gondot okozhat számukra, az az, hogy igen könnyen adósságcsapdába kerülhetnek egyetlen egy ballépésnek köszönhetően.

Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank statisztikái alapján a fogyasztási hitelek átlagos kamatlába jelenleg 17,26 százalék. A hitelekhez kapcsolódó költségeket is tartalmazó átlagos hitelköltség mutató jelenleg ennél jóval magasabb, 24,99 százalék.

A Demos szerint az amerikai kamatszint messze meghaladja a kockázati szint által indokolható mértéket, hiszen véleményük szerint több olyan díjtétel is akad, amely egyáltalán nem szorítja vissza annak a lehetőségét, hogy az ügyfél csődössé válik, s nem fizet.

Sőt, éppen ellenkezőleg, tovább tetézhetik a gondot a túl magas kamatok mellett alkalmazott büntetőkamatok, s egyéb díjak, amelyek adósságcsapdába kergethetik a tartozó ügyfeleket.

A Demos által egyik leginkább kritizált terület az, hogy a felvett hitelek kamatait utólagosan és visszamenőlegesen változtatják meg az egyes hitelintézetek. Itthon általában a megváltoztatott kondíciók a változtatás időpontjától érvényesek.

Ez természetesen abból a szempontból okozhat gondot, hogy az ügyfél egy bizonyos kondícióval vesz fel hitelt, jó esetben ennek költségeivel kalkulál, azonban a díjak és kamatok megváltozása miatt később már drágább lesz a hitele, amely esetlegesen negatív helyzetbe hozhatja az adóst.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Demos adatai szerint azok a kártyatulajdonosok, akiknek jövedelme 25 ezer és 50 ezer dollár között van, kétszer akkora valószínűséggel fognak 20 százalék körüli kamatot fizetni, mint azok, amelyek bevételei meghaladják az 50 ezer dollárt. Sőt, négyszeresére abban az esetben, ha a 100 ezer dollár feletti jövedelemréteget vesszük figyelembe. Vagyis éppen a legszegényebb jövedelmi rétegeket sújtja a legmagasabb kamat.

Magyarországon a háztartások nem csupán a magas kamatok miatt kerülhetnek bajba, hanem amiatt is, mert ez a réteg rendelkezik a legmagasabb eladósodottsági mutatóival, számukra jelenti jövedelmeikhez képest a törlesztési teher a legnagyobb gondot, emiatt ez a réteg a legérzékenyebb a törlesztőrészletek, vagy kamatok emelkedésére, a Magyar Nemzeti Bank Jelentés a pénzügyi stabilitásról címet viselő kiadványa erről tanúskodik.

Több banki gyakorlat is kivívta a Demos figyelmét, úgy vélik ezeket tüzetes átvizsgálás alá kell vetni. Ilyen például a dupla ciklusos kamatszámítás, amikor is ha nem egyenlítjük ki teljes fennálló tartozásunkat a kamatmentes periódus alatt, a teljes, eredeti tartozásra felszámolják a kamatot, a fennálló tartozás mellett.

Emellett arra is érdemes figyelmet fordítani, hogy ne lépjük túl a fennálló hitelkeretet, mivel azért is büntetést kell fizetnünk. Sőt, a kényszerhitel kamatokról sem szabad megfeledkeznünk, amelyet abban az esetben kell fizetnünk, ha folyószámlánk egyenlege nem nyújt fedezetet valamely bank által levonandó díjra.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm