15 °C Budapest

Adósságcsapda réme fenyeget - mire kell figyelni?

Pénzcentrum
2007. augusztus 3. 14:00

Az Amerikában tapasztalható másodlagos jelzáloghitelezési válság kapcsán nem győzik kongatni a vészharangot a tengerentúlon, azonban akad más is, ami aggodalomra adhat okot. Ez pedig a hitelkártyákra fizetendő kamatok, díjak kérdése, melyek egyes vélemények szerint jóval magasabbak annál, mint amit a kockázat indokolna.

A New Yorki Demos jelentése szerint a kártyatulajdonosok mintegy harmada esetlegesen több mint 20 százalékos kamattal szembesül. Ami még nagyobb gondot okozhat számukra, az az, hogy igen könnyen adósságcsapdába kerülhetnek egyetlen egy ballépésnek köszönhetően.

Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank statisztikái alapján a fogyasztási hitelek átlagos kamatlába jelenleg 17,26 százalék. A hitelekhez kapcsolódó költségeket is tartalmazó átlagos hitelköltség mutató jelenleg ennél jóval magasabb, 24,99 százalék.

A Demos szerint az amerikai kamatszint messze meghaladja a kockázati szint által indokolható mértéket, hiszen véleményük szerint több olyan díjtétel is akad, amely egyáltalán nem szorítja vissza annak a lehetőségét, hogy az ügyfél csődössé válik, s nem fizet.

Sőt, éppen ellenkezőleg, tovább tetézhetik a gondot a túl magas kamatok mellett alkalmazott büntetőkamatok, s egyéb díjak, amelyek adósságcsapdába kergethetik a tartozó ügyfeleket.

A Demos által egyik leginkább kritizált terület az, hogy a felvett hitelek kamatait utólagosan és visszamenőlegesen változtatják meg az egyes hitelintézetek. Itthon általában a megváltoztatott kondíciók a változtatás időpontjától érvényesek.

Ez természetesen abból a szempontból okozhat gondot, hogy az ügyfél egy bizonyos kondícióval vesz fel hitelt, jó esetben ennek költségeivel kalkulál, azonban a díjak és kamatok megváltozása miatt később már drágább lesz a hitele, amely esetlegesen negatív helyzetbe hozhatja az adóst.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Demos adatai szerint azok a kártyatulajdonosok, akiknek jövedelme 25 ezer és 50 ezer dollár között van, kétszer akkora valószínűséggel fognak 20 százalék körüli kamatot fizetni, mint azok, amelyek bevételei meghaladják az 50 ezer dollárt. Sőt, négyszeresére abban az esetben, ha a 100 ezer dollár feletti jövedelemréteget vesszük figyelembe. Vagyis éppen a legszegényebb jövedelmi rétegeket sújtja a legmagasabb kamat.

Magyarországon a háztartások nem csupán a magas kamatok miatt kerülhetnek bajba, hanem amiatt is, mert ez a réteg rendelkezik a legmagasabb eladósodottsági mutatóival, számukra jelenti jövedelmeikhez képest a törlesztési teher a legnagyobb gondot, emiatt ez a réteg a legérzékenyebb a törlesztőrészletek, vagy kamatok emelkedésére, a Magyar Nemzeti Bank Jelentés a pénzügyi stabilitásról címet viselő kiadványa erről tanúskodik.

Több banki gyakorlat is kivívta a Demos figyelmét, úgy vélik ezeket tüzetes átvizsgálás alá kell vetni. Ilyen például a dupla ciklusos kamatszámítás, amikor is ha nem egyenlítjük ki teljes fennálló tartozásunkat a kamatmentes periódus alatt, a teljes, eredeti tartozásra felszámolják a kamatot, a fennálló tartozás mellett.

Emellett arra is érdemes figyelmet fordítani, hogy ne lépjük túl a fennálló hitelkeretet, mivel azért is büntetést kell fizetnünk. Sőt, a kényszerhitel kamatokról sem szabad megfeledkeznünk, amelyet abban az esetben kell fizetnünk, ha folyószámlánk egyenlege nem nyújt fedezetet valamely bank által levonandó díjra.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?