Adósságcsapda réme fenyeget - mire kell figyelni?

Pénzcentrum
2007. augusztus 3. 14:00

Az Amerikában tapasztalható másodlagos jelzáloghitelezési válság kapcsán nem győzik kongatni a vészharangot a tengerentúlon, azonban akad más is, ami aggodalomra adhat okot. Ez pedig a hitelkártyákra fizetendő kamatok, díjak kérdése, melyek egyes vélemények szerint jóval magasabbak annál, mint amit a kockázat indokolna.

A New Yorki Demos jelentése szerint a kártyatulajdonosok mintegy harmada esetlegesen több mint 20 százalékos kamattal szembesül. Ami még nagyobb gondot okozhat számukra, az az, hogy igen könnyen adósságcsapdába kerülhetnek egyetlen egy ballépésnek köszönhetően.

Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank statisztikái alapján a fogyasztási hitelek átlagos kamatlába jelenleg 17,26 százalék. A hitelekhez kapcsolódó költségeket is tartalmazó átlagos hitelköltség mutató jelenleg ennél jóval magasabb, 24,99 százalék.

A Demos szerint az amerikai kamatszint messze meghaladja a kockázati szint által indokolható mértéket, hiszen véleményük szerint több olyan díjtétel is akad, amely egyáltalán nem szorítja vissza annak a lehetőségét, hogy az ügyfél csődössé válik, s nem fizet.

Sőt, éppen ellenkezőleg, tovább tetézhetik a gondot a túl magas kamatok mellett alkalmazott büntetőkamatok, s egyéb díjak, amelyek adósságcsapdába kergethetik a tartozó ügyfeleket.

A Demos által egyik leginkább kritizált terület az, hogy a felvett hitelek kamatait utólagosan és visszamenőlegesen változtatják meg az egyes hitelintézetek. Itthon általában a megváltoztatott kondíciók a változtatás időpontjától érvényesek.

Ez természetesen abból a szempontból okozhat gondot, hogy az ügyfél egy bizonyos kondícióval vesz fel hitelt, jó esetben ennek költségeivel kalkulál, azonban a díjak és kamatok megváltozása miatt később már drágább lesz a hitele, amely esetlegesen negatív helyzetbe hozhatja az adóst.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Demos adatai szerint azok a kártyatulajdonosok, akiknek jövedelme 25 ezer és 50 ezer dollár között van, kétszer akkora valószínűséggel fognak 20 százalék körüli kamatot fizetni, mint azok, amelyek bevételei meghaladják az 50 ezer dollárt. Sőt, négyszeresére abban az esetben, ha a 100 ezer dollár feletti jövedelemréteget vesszük figyelembe. Vagyis éppen a legszegényebb jövedelmi rétegeket sújtja a legmagasabb kamat.

Magyarországon a háztartások nem csupán a magas kamatok miatt kerülhetnek bajba, hanem amiatt is, mert ez a réteg rendelkezik a legmagasabb eladósodottsági mutatóival, számukra jelenti jövedelmeikhez képest a törlesztési teher a legnagyobb gondot, emiatt ez a réteg a legérzékenyebb a törlesztőrészletek, vagy kamatok emelkedésére, a Magyar Nemzeti Bank Jelentés a pénzügyi stabilitásról címet viselő kiadványa erről tanúskodik.

Több banki gyakorlat is kivívta a Demos figyelmét, úgy vélik ezeket tüzetes átvizsgálás alá kell vetni. Ilyen például a dupla ciklusos kamatszámítás, amikor is ha nem egyenlítjük ki teljes fennálló tartozásunkat a kamatmentes periódus alatt, a teljes, eredeti tartozásra felszámolják a kamatot, a fennálló tartozás mellett.

Emellett arra is érdemes figyelmet fordítani, hogy ne lépjük túl a fennálló hitelkeretet, mivel azért is büntetést kell fizetnünk. Sőt, a kényszerhitel kamatokról sem szabad megfeledkeznünk, amelyet abban az esetben kell fizetnünk, ha folyószámlánk egyenlege nem nyújt fedezetet valamely bank által levonandó díjra.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?