19 °C Budapest

Még az idén nőhetnek az új lakások árai

Pénzcentrum
2007. szeptember 19. 13:27

2007. szeptember 21-én nyitja kapuit a 11. Budapesti Lakásvásár, mely a hazai ingatlanpiac egyik legfontosabb fórumává vált 5 évre visszanyúló története alatt. A megnyitó előtti sajtótájékoztatón az ingatlanpiac szereplői beszéltek a legfontosabb piaci, illetve lakáshitelezési trendekről.

A 11. Budapesti Lakásvásáron, melyet ismételten a Syma Csarnokban rendeznek meg, most körülbelül 200 kiállító várja majd az érdeklődőket péntek délutántól. Az elmúlt öt esztendőben a kiállítók száma megtöbbszöröződött, az első lakásvásárt mintegy 40 kiállítóval 200 négyzetméteres vásárterületen rendezték meg.

A sajtótájékoztatón az AL Holding vezérigazgatója, Illy Péter ízelítőt adott a cég legfrissebb tanulmányából, mely az új lakások piacon tapasztalható tendenciákról ad számot. Illy Péter véleménye szerint a piac túl van a mélyponton, és ismét növekedésnek indulhat az újonnan épített lakások száma, bár a 2005-ben jellemző csúcsértéket várhatóan már nem fogja elérni.

A szakember emellett elképzelhetőnek tartja, hogy még az idei évben sor kerül egy kisebb, jövőre pedig egy jelentősebb árkorrekcióra. Véleménye szerint hosszú távon tarthatatlan állapot, hogy az újlakások árai még az építési költségek növekedési ütemét sem követik. Az idei évre a becslések 4 százalékos árszínvonal-emelkedést prognosztizálnak, miközben az építő anyagok esetében az árak növekedése elérheti a 8-9 százalékot.

Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője a használt lakások piacán tapasztalható trendekről beszélt. Megtudhattuk, hogy tapasztalataik szerint a tavalyi évben prognosztizált kereslet-visszaesés az enyhe tél miatt csak az idei év második félévében következett be.

Továbbra is népszerűek a minél kisebb területen minél nagyobb szobaszámot adó lakások, vagyis az 1+2fél és 2+3fél szobás ingatlanok, a panelek esetében pedig a legkönnyebben a garzonokat lehet értékesíteni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A sajtótájékoztatón Gyuris Dániel, az FHB Jelzálogbank Zrt. vezérigazgatója az amerikai és a magyar jelzáloghitel-piac közötti különbségekről beszélt, leszögezve, hogy a válság semmiképpen sem gyűrűzhet be a hazai piacra, a bankok alacsony kitettségének, illetve a szigorú hitelezés politikának köszönhetően.

A 11. Budapest Lakásvásár pénteken reggel szakmai konferenciával kezdődik a gazdasági szerepekről és feladatokról. Szeptember 27-28-án pedig első alkalommal kerül megrendezésre a Real Estate Expo, mely közel 40 nemzetközi kiállítóval biztosít majd megfelelő szakmai fórumot az ingatlanpiac számára.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44