22 °C Budapest

Még az idén nőhetnek az új lakások árai

Pénzcentrum
2007. szeptember 19. 13:27

2007. szeptember 21-én nyitja kapuit a 11. Budapesti Lakásvásár, mely a hazai ingatlanpiac egyik legfontosabb fórumává vált 5 évre visszanyúló története alatt. A megnyitó előtti sajtótájékoztatón az ingatlanpiac szereplői beszéltek a legfontosabb piaci, illetve lakáshitelezési trendekről.

A 11. Budapesti Lakásvásáron, melyet ismételten a Syma Csarnokban rendeznek meg, most körülbelül 200 kiállító várja majd az érdeklődőket péntek délutántól. Az elmúlt öt esztendőben a kiállítók száma megtöbbszöröződött, az első lakásvásárt mintegy 40 kiállítóval 200 négyzetméteres vásárterületen rendezték meg.

A sajtótájékoztatón az AL Holding vezérigazgatója, Illy Péter ízelítőt adott a cég legfrissebb tanulmányából, mely az új lakások piacon tapasztalható tendenciákról ad számot. Illy Péter véleménye szerint a piac túl van a mélyponton, és ismét növekedésnek indulhat az újonnan épített lakások száma, bár a 2005-ben jellemző csúcsértéket várhatóan már nem fogja elérni.

A szakember emellett elképzelhetőnek tartja, hogy még az idei évben sor kerül egy kisebb, jövőre pedig egy jelentősebb árkorrekcióra. Véleménye szerint hosszú távon tarthatatlan állapot, hogy az újlakások árai még az építési költségek növekedési ütemét sem követik. Az idei évre a becslések 4 százalékos árszínvonal-emelkedést prognosztizálnak, miközben az építő anyagok esetében az árak növekedése elérheti a 8-9 százalékot.

Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője a használt lakások piacán tapasztalható trendekről beszélt. Megtudhattuk, hogy tapasztalataik szerint a tavalyi évben prognosztizált kereslet-visszaesés az enyhe tél miatt csak az idei év második félévében következett be.

Továbbra is népszerűek a minél kisebb területen minél nagyobb szobaszámot adó lakások, vagyis az 1+2fél és 2+3fél szobás ingatlanok, a panelek esetében pedig a legkönnyebben a garzonokat lehet értékesíteni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A sajtótájékoztatón Gyuris Dániel, az FHB Jelzálogbank Zrt. vezérigazgatója az amerikai és a magyar jelzáloghitel-piac közötti különbségekről beszélt, leszögezve, hogy a válság semmiképpen sem gyűrűzhet be a hazai piacra, a bankok alacsony kitettségének, illetve a szigorú hitelezés politikának köszönhetően.

A 11. Budapest Lakásvásár pénteken reggel szakmai konferenciával kezdődik a gazdasági szerepekről és feladatokról. Szeptember 27-28-án pedig első alkalommal kerül megrendezésre a Real Estate Expo, mely közel 40 nemzetközi kiállítóval biztosít majd megfelelő szakmai fórumot az ingatlanpiac számára.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24