21 °C Budapest

Akkor most könnyebb, vagy nehezebb lesz hitelhez jutni?

Pénzcentrum
2007. szeptember 20. 12:00

Mi lesz a lakáshitelekkel? A válasz attól függ, hogy milyen minőségben szeretnénk pénzt kapni a banktól, ugyanis az erős versenyre másképp reagálnak a háztartási és másképp a vállalkozási szegmensben. Előbbi esetében a feltételek enyhülése, míg utóbbinál inkább szigorítás várható, legalábbis az MNB felméréséből ez derül ki.

Tizedik alkalommal került publikálásra a Magyar Nemzeti Bank hitelezési felmérése, melynek visszatekintő kérdései az idei év első fél évére vonatkoznak, előretekintő kérdései pedig az év második felére tartalmaznak előrejelzéseket.

A változás jelzésére minden esetben a nettó változás mutatót alkalmazzák, amely úgy kerül meghatározásra, hogy a változást jelző válaszok számából levonják az ellenkező előjelű változást jelzők számát, ezt pedig elosztják az összes válaszadó számával.

A háztartási szegmensben összesen 12 bank adott választ, a lakáshitelekkel kapcsolatosan 8, fogyasztási hitelekre 11 bank és 5 banki tulajdonban lévő pénzügyi vállalkozás adott választ. A válaszadó intézmények piaci részesedése a lakás célú hitelállományban meghaladja a 91 százalékot, míg a fogyasztási hiteleknél a 84 százalékot.

Háztartási hitelek

2007 első fél évével kapcsolatosan a felmérés kiemeli, hogy mindkét típusú hitel piacán emelkedett a bankok aktivitása, a hitelezési standardok változatlanul tartása mellett az enyhülő hitelezési feltételek voltak jellemzőek erre a szektorra.


 

Forrás: MNB 


Lakáshitel

Amint az az ábrából is látszik, a tavaly második fél évi visszaesést követően újra jelentős mértékben emelkedett a bankok hitelezési hajlandósága, amely továbbra is túlnyomó részben a devizahitelekhez kapcsolódott.

A hitelezési standardokat általában változatlanul hagyták a bankok, így a hitelezési hajlandóság emelése a feltételek enyhítésének köszönhetően valósult meg. A lakáshitelezésben emellett további jelentős enyhítések történtek. Így a válaszadók közül három bank esetében a nyugati országokra jellemző futamidő-növelési tendenciához hasonlóan 35 évre emelkedett a maximális futamidő.


 

Forrás: MNB 

Passzív BAR-lista
A listára felkerülése esetén az adós a tartozás után még öt évig szerepel a listán, státusza ekkor válik passzívvá.


Három hitelintézetnél különböző akciók keretében csökkentek a hitelfolyósítási díjak. Egy bank esetében ez a tendencia éppen ellentétes volt, egyszeri

folyósítási díj került bevezetésre, valamint a passzív BAR-listások esetében megemelte a kezelési költséget.

A svájci frankban denominált hitelállomány esetében a szereplők többsége nem, vagy csupán részben érvényesítette a devizaforrások költségeinek (a svájci jegybank szeptember 13-án folytatta kamatemelési sorozatát) emelkedését kamatfeltételeiben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


 


Az eddig a lakáslízing egyik előnyeként deklarált alacsony önrészt támadják a bankok, legalábbis négy a megkérdezettek közül csökkentette a megkövetelt minimális önrész arányát, illetve enyhített a hitelösszeg/hitelbiztosítéki érték maximális mértékén. Egy hitelintézet jelzése szerint elindult az eszközalapú finanszírozás felé, amelyre egyelőre más bank nem tervez bevonulni.


A feltételek enyhülése a hitelintézetek saját bevallása szerint legfőképp az erős versenynek köszönhető. Egyre erősebb konkurenciát képeznek az ügynökhálózatok, míg a lakáslízing csupán kiegészítő termékként van jelen a piacon.

Az idei év második fél évére vonatkozó előrejelzések szerint három bank tovább lazít a standardokon és feltételeken, ennek oka újfent az erős verseny, amelyben a hitelintézetek az enyhítés révén kívánják megtartani ügyfeleiket, illetve újabbakat szerezni.

Az előző felmérés készítésekor a bankok várakozása meglehetősen vegyes képet mutatott a lakossági lakáshitel-igénylések változásának tekintetében. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a legtöbb hitelintézet a bekövetkezettnél valamivel rosszabb helyzetet prognosztizált. A legtöbb bank nem érzékelt változást az első fél évhez képest, és mindössze két bank tapasztalta a kereslet csökkenését.


 


A forintban denominált lakáshitelek (melyek mellé igényelhető állami támogatás) tovább veszítettek népszerűségükből, a kérelmek darabszámának emelkedése kizárólag a devizahiteleknél valósult meg. Ugyan egyre több esetben érhető el a meghatározott időre fixált részletű devizahitel, amely iránt a bankok szerint nem mutatkozott megemelkedett érdeklődés.

Lakásárak

A felmérésben megkérdezett bankok összességében az ingatlanpiacon kis mértékű élénkülést érzékeltek, mely az új és használt lakáspiaci eltérő irányú mozgások eredőjeként határozható meg. Előbbi esetében három hitelintézet tapasztalt kis mértékű nominális áremelkedést, míg utóbbi esetben stagnálást, illetve két bank kis mértékű csökkenést észlelt.

A bankok többsége a következő fél évre stagnálást, illetve kis mértékű emelkedést vár, a reménysugárt továbbra is az új lakások piaca jelentheti.

Hol lesz még enyhülés?

Fogyasztási hitelek

Szabad felhasználású jelzáloghitelek esetén 8 bank, személyi kölcsönöknél 9, gépjárműhitelnél 2 bank és 5 banki hátterű pénzügyi vállalkozás, áruhitelnél 4 bank, hitelkártyánál pedig 9 bank vett részt a felmérésben.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem